Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu virüs hem dengeleri hem tercihleri değiştirdi

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2020 00:00

Dünya Çin'den çıkıp küresel bir salgın haline gelen yeni tür korona virüs ile boğuşuyor. 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan virüs ile küresel çapta devam eden bir mücadele var. Bozulan ekonomik ve toplumsal düzene rağmen ülkeler geniş çapta önlemler alıyor. Karantinaya alınan ülkeler, bölgeler ve insanlar, bu salgının ne zaman biteceğini merak ediyor.

İnsanlığın büyük kısmını evlere hapseden salgına karşı korku ve panik ise insanların en büyük handikapı. Bu salgınla birlikte dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bazı dengeler ve tercihler değişmiş oldu.

Yaşanılan süreçte bu dengeler ve tercihler nelerdir? Çoğu yerde karşımıza çıkan bilgileri burada sizinle paylaşmak istiyorum.

Örneğin…

-Somali’de bulunan bir İtalya delegasyonu, vizeleri bittiği halde, İtalya’ya dönmeyi reddedip, vize için Somali makamlarına müracaat edeceklerine  kim inanırdı?

-Görev süresi bitince, ülkesini terk edip, daha rahat yaşamak için İngiltere’ye taşınan Somali Başbakanı’nın, Covid-19 virüsü nedeniyle bu ülkede öleceğine kim inanırdı?

-Trump’ın, Meksika’dan gelecek kaçak göçmenlerin geçişini önlemek için inşa ettiği duvarın, bir gün Meksikalılar tarafından, ülkelerine ABD den gelecek göçmenleri engellemek için kullanılacağına kim inanırdı?

-İki ay evveline kadar göç dalgası halinde İspanya’ya mülteci taşıyan gemilerin, gün gelecek İspanya’dan Kuzey Afrika’ya göçmen taşımak için kullanılacağına kim inanırdı?

-Dünyanın en güçlü ordularına, ekonomisine sahip olduğunu ve dünyada hiç bir gücün onunla baş edemeyeceğini var sayarak, her türlü cürmü işleyen ABD’nin, bir virüs karşısında çaresiz kalacağına, fertlerinin kalplerine korku salınacağına kim inanırdı?

-Camilerde ezanın dışardan okunmasına müsaade etmeyen bir çok ülkenin, Camiler kapalı olduğu halde, peş peşe Cami ve meydanlarda ezan okunmasına müsaade edeceklerine kim inanırdı?

-Hastayı tedavi eden doktorun, hastalanıp ölürken, tedavi ettiği hastanın iyileşip taburcu olacağına kim inanırdı?

-Kazanmak için bir araya getirilen ordularındaki askerlerin, ölmemek için dağıtılacağına kim inanırdı?

Bu saydıklarım sadece birkaç örnekten ibaret. Salgının getirdiği bir çok değişikliği ve yansımalarını da görmeye devam ediyoruz.

Hayatı durma noktasına getiren Covid-19 salgını insan hayatına bazı değişiklikler de getirdiği aşina. Evlere çekilen insanların tercihleri de değişmeye başladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemi sınıfında tanımladığı ve Türkiye’de de ilk olarak 10 Mart’ta görülen Koronavirüs’ten (Covid-19) korunmak için Sağlık Bakanlığı’nın ve uzmanların #EvdeKal tavsiyesiyle kendisini izole eden çok sayıda vatandaş, ihtiyaçları için online alışverişe yöneldi. İnternet üzerinden alışverişte özellikle bazı sektörlere ve ürünlere olan talepte önemli artış dikkat çekiyor.

Gönüllü karantina sürecinin başladığı haftalarda ve daha sonra büyük kentlerde sokağa çıkma yasağıyla birlikte kendini ve çevresindekileri korumak için “evde kal” çağrısına uyanların zor günlerinde en büyük destekçisi şüphesiz kitap oldu. Günlük yaşamı ele alış biçimini olumlu etkileyen ve zamanı değerlendirmenin en keyifli yolu olan kitap okuma son günlerde belediyelerin ve bazı kurumların da bu konuda çeşitli kampanyalarla çağrıları oluyor.

İnsanların evlerine çekilmiş olmasıyla birlikte değişime uğrayan tercihlerden biri de son yıllarda çeşitlilik kazanan ve oyun oynamayı çocuklara özgü bir eylem olmaktan çıkaran kutu oyunları oldu. Evde çocuklarla birlikte zamanı değerlendirmenin keyifli bir yolu olan kutu oyunları da koronanın getirdiği bir başka etkinlik oldu.

Dünya üzerinde etkisini gösteren bu salgının eksileri olduğu gibi artıları da oldu. Koronavirüs’ün insan hayatına dokunduğu en önemli artılarında biri de elbette ihtiyaç sahiplerine ulaşmak oldu. Fiziken sosyal mesafeleri korumaya çalışıyoruz; ama birlik ve beraberlik anlamında gönül mesafelerindeki uzaklığı kaldırdık. Dünyada pek rastlamadığımız bu gönül birlikteliğini Türkiye’nin her yerinde görmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda pek çok insan, ihtiyaç sahiplerinin sesine kulak vermek için sivil toplum kuruluşlarına ulaşıp onlara destek oldu. Kamu kuruluşları, belediyeler herkes her yerde buna odaklanmış durumda. Olayın içeriğine baktığımızda insanların karantina günlerinde daha fazla bağış yapmaya yöneldiğini gösteriyor.

Koronavirüs’ten en çok etkilenen bir başka konu ise seyahat ve tatil planları…

Bu bağlamda sadece Türkiye’deki etkilerine baktığımızda ve gelen tedbirlerle birlikte insanların seyahat etmelerinde büyük bir düşüşün olduğu ve tatil planlarının büyük bir kısmı ise iptal edildiği gözlendi.

Evde kal çağrısına uyulmasıyla birlikte kişisel gelişime, hobiye, ev içi yatırıma ve yardım kampanyalarına odaklanarak harcamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Bu da turizm, araç kiralama ve seyahat sektöründeki satışlarda ciddi düşüş yaşamasına sebep oldu. Karantinanın başladığı ilk haftadan itibaren gerek araç kiralamada gerekse de seyahat sektöründe ciddi düşüşlerin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Seyahat kısıtlamalarının gelmesiyle birlikte, sonraki haftalar için bu düşüşün katlanarak artması bekleniyor.

Evet!..

Görüldüğü gibi koronalı günlerimiz devam etmekte ve bundan sonraki süreçte hem dünyada hem de ülkemizde daha ne gibi tedbirler alınır ve biz insanlar daha neler yapacağız onu da yaşayarak göreceğiz.

Bilinen tek şeyin Çin’den başlayıp ülkelerde binlerce insanın hayatına mal olan bir salgınla mücadele ettiğimiz. Umarım kısa sürede dünyayı terk eder. İnsanlık da salgından maddi ve manevi gereken dersleri çıkarıp o şekilde yaşamaya çalışır.

Sağlığınız için

#Evdekal

#Sağlıklakal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.