Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu virüs başka virüs… Korkmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2020 00:03

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve hızla yayılan ‘Korona virüsüne’ bağlı ölümler, insanlığı yeni bir sınavla karşı karşıya getirdi… “Yok, gelmedi çok şükür” derken Türkiye’ye de sıçradı ve dün gece yarısı resmi ağızlardan onaylandı…

Korona virüsleri, havyandan insana geçerek mutasyona uğrayan, insan dolaşımında bulunan farklı alt tipleri ile hafif düzeyli soğuk algınlığından, şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı hastalıklara neden olan virüs grubu olarak tanımlanıyor…

Değerli okurlar; COVİD-19 virüsünün insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın hasta olmuş bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor… Virüs hastalıklı kişilerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışması ile bulaşabiliyor… Yüksek risk grubu 60 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler. Yani anneanne, babaanne ve büyükbabalar tehlikede.

Son rakamlara göre dünya genelinde yeni tip korona virüsü nedeniyle hasta olan kişi sayısı 98 bini geçti… Bunlardan 3 bin 383'ü hayatını kaybetti… COVİD-19 nedeniyle virüsün bulaştığı kişilerde görülen ölüm oranı ise yüzde 3,4…  Bir başka anlatımla virüs çok da öldürücü değil ancak tehlikeli.

Çin'in ardından en fazla ölümün yaşandığı ülkeler İtalya, İran ve Asya ülkeleri… 10 Mart 2020 itibarıyla; İtalya'da 233, İran'da 145 ve Güney Kore'de 50 kişi virüs nedeni ile yaşamını yitirdi… Virüsü önlemeye yönelik henüz bir ilaç tedavisi bulunmamakla birlikte, aşı geliştirme çalışmaları ABD’de, Rusya ve İsrail’de devam ediyor… İlacı ve aşıyı bulmak demek aynı zamanda milyarlarca dolar anlamına geliyor…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği bilgilere göre; önleyici ve koruyucu tedbirler üst düzeye çıkarılmış durumda… Alınan önlemler kapsamında İran, İtalya ve Çin'e uçuşlar iptal edilmiş durumda… Sınırlar da gerekenler yapılıyor…

Değerli arkadaşım Dr. Hüseyin Kurt’tan da öneriler geldi dün… Çoğu gündelik yaşama ait pratik bilgiler, paylaşayım…

1-Kronik hastalığı olan ve raporlu ilaç kullanan hastaların ilaçlarını yazdırarak alma mecburiyeti, salgın durumu atlatılana kadar ertelenmelidir. Zaten riskli grubu oluşturan bu hastalarımızın sağlık kuruluşlarına giderek daha fazla riske edilmemeleri açısından bu tedbir bir an önce alınmalı…
Kronik hastalık raporu olan hastalardan rapor süresi bitenlerin hastanelerde yeniden rapor çıkarmaya gitmemeleri için bu hastaların ilaçları rapor bitiminden itibaren 3 ay daha ödenmeli.

2- Hastanelerin giriş kapılarında ateş kontrolü yapılmalı, şüpheli vakalar, hastane bahçesine kurulacak tam donanımlı prefabrik yerlerde kontrol edilmelidir…
3-Yurda girenler 14 gün boyunca izole edilmeli, bu kişilerin avm, sinema ve benzeri yerlerde dolaşmamaları sağlanmalıdır. 4-Tüm sağlık kuruluşlarına müracaatlar; Randevu ile olmalı acil haller dışında hasta kabul edilmemelidir…
5-Yüksek ateş, kuru öksürük, yurt dışı teması olan hastalar evinden 112’yi, aile hekimini telefonla arayarak durumu izah etmeli, kendileri hastane hastane dolaşmamalıdır.

KİŞİSEL HİJYEN

El hijyenine azami dikkat edilmelidir. Eller sık aralıklarla en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalıdır.

Özellikle hasta kişi ve çevresi ile temastan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

Eller yıkanmadan yüze dokunulmamalı özellikle kirli eller ile göz ve burun temas etmemelidir.

Öksürürken ve hapşırırken tek kullanımlık mendiller tercih edilmeli, bulunamadığı durumlarda dirsek içi kullanılmalıdır.

Hasta kişilerin dokunduğu yüzeyler dezenfekte edilmelidir.

Uzun süre kapalı ortamlarda durulmamalı, oda sık sık havalandırılmalı ve doğrudan güneş ışığı alması sağlanmalıdır.

Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere gitmemesi, eğer gitmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması, mümkünse tıbbi maske kullanılması gereklidir…

XXX

UYARI, OZAN ULUSOY’DAN…

Deprem yönetmeliği kapsamında yıkılan Çelebi Mehmet Lisesi’nin 100 yıllık tarihi sütunlu taş kapısı, kepçe operatörü marifetiyle dün yıkıldı. Ecdad yadigarı diye gözümüzden sakındığımız yerler, mutlaka korunmalıdır. Yetkililer, gerekeni yerine getirmeli; O kapı aslına uygun olarak onarılmalıdır. İvedilikle bekliyoruz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.