Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu teşvik paketi Türkiye’ye uyar

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2016 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 00:10

‘Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyelerine yönelik 30 milyon liralık desteği 5 gün içinde tükendi ve Oda, destek miktarını 100 milyon liraya çıkardı’ tümcesini geçtiğimiz hafta bu köşeden okumuştunuz. Piyasaların durma noktasına geldiğini söyleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ödenmeyen çekler, senetler, alışverişin hızını kesmesi, alım heyetlerinin çekingenliği, yaz rehaveti, üretim yapanların tedirginliği, özellikle Avrupa’dan gelen çatlak sesler moralleri bozdu.

İşte bu aşamada hükümet, bence gelmiş geçmiş en iyi teşvik sistemi için düğmeye bastı. Halen var olan teşviklere ek bir yapı oluşturulacak. Bakanlar Kurulu da bu aşamada tek yetkili hale geliyor…

İncelediğim kadarıyla üretilen ürünlere süre ve miktarı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenerek alım garantisi verilebilecek. Bu madde bile çok özel bir teşvik.

Bir diğer olağanüstü avantaj ise izin, ruhsat, tahsis, lisans ve tescillere yönelik… Kısıtlayıcı hükümler Bakanlar Kurulu kararıyla yatırımlar için istisna tutulabilecek veya bunların edinme süreçlerinde düzenleme yapılabilecek.

Bir diğer önemli ayrıntı da proje için devlet özel altyapı yapabilecek. Yol, su, elektrik, doğalgaz ve lojistik destekleri bedava yani…  

Köklü değişikliklerden biri, devletin bu tür yatırımlara “hibe verebilmesi” şeklinde düzenlendi. Yatırımcı projesi karşılığı sabit yatırım tutarları için kullandığı kredinin faizi veya kar payına denk gelen tutarda hibe ya da destek alabilecek. Bir başka anlatımla girişimcinin cebinden çok az para çıkacak…

Personel için de müthiş bir destek geliyor. Yatırım için belirlenen sayıda nitelikli personele, 5 yıl süreyle sınırlı olmak üzere brüt asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği devlet tarafından verilecek. Ağustos itibariyle bu tutar çalışan başına aylık 32 bin 940 TL’ye denk geliyor.

Bir başka destek daha… Devlet yatırımın yüzde 49’u ile sınırlı olmak üzere ve 10 yıl içinde edindiği payı halka arz etmek veya yatırımcıya satmak koşuluyla, yatırıma ortak olabilecek. Yani yatırıma sermaye koyabilecek. 

Para sıkıntısı çeken zeki insanımız için olağanüstü bir havuz oluşacak demektir… 

Bu tip şirketlere 49 yıl boyunca ücretsiz arsa-arazi verilebilecek. Gümrük vergisi muafiyeti tanınabilecek. Yatırım süresi içinde bitirilir ve 5 yıl da istihdam garantisi sağlanırsa arsa- arazi ücretsiz olarak mülkiyet olarak devredilecek.

Ayrıca bu yatırımlar yüzde 100’e kadar kurumlar vergisi indirimi alabilecek. Yatırım katkı oranı yüzde 200’e kadar çıkarılabilecek. Yatırımcı eğer isterse 10 hesap dönemine kadar yatırımdan elde edilen kazançla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi istisnasını tercih edebilecek. 

Şirket, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 80. maddesinde sıralanan ve çalışanların ücretlerinden alınan gelir vergisi stopajının asgari ücrete tekabül edilen kısmının indirilmesine olanak sağlayan gelir vergisi stopajı indirimi teşvikinden de yararlanabilecek.

10 yıl süreyle yeni istihdamın sigorta primi işveren hissesinin tamamının devlet tarafından ödenmesi sağlanabilecek. Yatırıma ilişkin enerji harcamasının yarısının 10 yıl süreyle teşvik edilmesi de bir başka yenilik.

FETÖ’cü ÖCÜ’lerin yarattığı sıkıntıları aşmak için uygulamaya alınacak teşvikler sadece bu kadar değil… Diğer ayrıntılara yarın devam edeceğim. Bize düşen, artık yeniliklere açık yatırımlara girişmek olmalıdır.

Konvansiyonel alanlardan çıkma zamanı geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.