Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu fuar bir ilk

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2019 00:01

Bursa’da bir ilk gerçekleşiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bir kitap fuarı düzenliyor.

Hem de öyle böyle bir fuar değil, devasa bir kitap fuarı.

20 Aralık Cuma günü saat 10.00’da başlayıp, 29 Aralık Pazar günü sonlanacak 10 gün sürecek son derece zengin içeriği olan bir fuar başlıyor.

Önceki gün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, gerçekleştirecekleri Kitap fuarının tanıtımını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuğuyduk. Başkan Bursa’da ilk kez düzenlenecek olan bu fuarı tüm detaylarıyla anlattı. O anlattıkça biz kendi adımıza ve Bursa adına heyecanlandık, zira fuar öyle böyle bir organizasyon değil.

200 civarı imza etkinliği gerçekleştirilecek. İlber Ortaylı, İsmail Kara, Ahmet Ümit, Canan Karatay, Ercan Kesal, Serdar Tuncer, Tufan Gündüz, Ali Ayçıl, ve Tarık Tufan gibi ülkemizin tanınan yazarları okurlarıyla buluşacak.

50 civarı söyleşi ve konferans proğramı düzenlenecek.

Dergah, İş Bankası, Yapı Kredi, Ötüken, İz, Doğu Batı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu,, Akçağ, Alfa, ve Sel gibi Türkiye’nin önde gelen 125 yayınevi katılacak.

Eski kitapları Bursalılarla buluşturacak olan Sahaflar da fuarda yerini alacak. Meraklıları eski kitap ve belgelerle tanışacak.

“2019 Prof.Dr. Fuat Sezgin Yılı Anısına” atfedilen Kitap Fuarının misafir ülkesi dost ve kardeş ülke Bosna Hersek olarak belirlendi. Türkiye’den onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Teoman Duralı, yabancı onur konuğu ise Bosna Hersek Bilimler akademisi üyesi Prof. Dr. Cevad Karahasan.

Unutmadan hatırlatayım, son derece ilgi göreceğini tahmin ettiğim bir konuk daha var; Aliya İzzetbegovic’in torunu Nada Berberoviç Dizdareviç.

DOLU DOLU BİR ORGANİZASYON

Programın oldukça dolu olduğu bu kitap fuarı, yıllardır takip ettiğimiz, Buttim’deki Tüyap’ın organize ettiği Bursa Kitap Fuarının yerine düzenlenen bir fuar değil. Kitapseverler, “acaba o kitap fuarı artık yapılmayacak mı” diye endişelenmesin, o fuar da yine yeni yılın ilk aylarında gerçekleştirilecek Bu belediyenin yaptığı fuar, ne o fuara alternatif ne de rakip. Tamamıyla Bursalı kitapseverlerin yoğun istekleri üzerine yapılan ikinci bir kitap fuarı. Bursa gibi bir kültür şehrinde yılda bir değil iki tane önemli kitap fuarının düzenlenmesi açıkçası zaten bir gereklilikti. İşte Bursa Büyükşehir Belediyesi bu ihtiyaç ve boşluğu gördü, değerlendirdi ve en az Tüyap Fuarı kadar ilgi görecek dev bir kitap fuarı organizasyonunu üslendi.

Başkan Aktaş’ın da basın toplantısında değindiği üzere, çok okuyan bir toplum değiliz. Ama çok okuması gereken bir toplumuz. Bu anlamda değil ikinci bir fuar, üçüncüsü ve hatta dördüncüsü dahi düzenlenebilmesi gereken bir fuar kitap fuarı.

Türkiye’de kitap okuma alışkanlıklarıyla ilgili umut verici birkaç rakam vererek sonlandırmak istiyorum yazımı,

Konda’nın Kasım 2019 tarihinde yayımlanan araştırma sonucuna göre;

2008 yılında %30 olan kitap okuma oranı 2019’a gelindiğinde %42’ye çıkmış.

Konda’nın sahibi Bekir Ağırdır bu oranın yükselmesinin şöyle izah ediyor; “Avrupa'dan farklı olarak en önemli bulgu şu, Batı Avrupa'da sosyal medyanın etkisiyle görselliğin ağırlık kazanması nedeniyle gençlerde kitap okuma azalırken, bizde tam tersi her ikisi birden artıyor. Çünkü bu gençlerin başarılı olmak için okumak ve kendilerini geliştirmenin dışında şansları yok"

Öyleyse, haydi kitap kurtları, kitap fuarına…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.