Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde Bursa’nın Yeri

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2015 01:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2015 01:19


 

Bir siyaset telaşıdır aldı başını gidiyor. Sanki başka hiçbir konu kalmadı, hayırlısı olsun bakalım.

Bizim de yazacaklarımız olacak ama daha zamanı var…

Günlük siyasetle uğraşan, genel politikalardan, gelecek hedeflerinden haberi bile olmayan, Partide küçük bir göreve getirilince ne oldum delisine dönen ve kendisini protokolün başköşesinde gören ucuz kasaba politikacılarının takip ettikleri işler başka alanlarda olsa da, ülkemizde çok önemli stratejik çalışmalar da yapılıyor…

Kalkınma Bakanlığı “daha dengeli topyekün kalkınma” sloganıyla 2014-2023 Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji Belgesi yayınladı.

Strateji Belgesi’nin amacıyla ilgili “Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma amacı, milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak gerçekleştirilecek yapısal dönüşümlerle dünyada Türkiye’nin uluslararası konumunu yükseltmek ve halkımızın refahını artırmaktır” deniyor.

Belge;

“Metropollerin etki alanında bulunan iller, ülkedeki gelir dağılımında çevresinde yer aldıkları metropolün dinamiklerine göre değişim göstermektedir. Kocaeli, Tekirdağ, Bursa ve Sakarya gibi İstanbul metropolünün yakın çevresinde yer alan iller, özellikle 1980’lerden sonra İstanbul’daki sanayinin desantralizasyonu sonucu milli gelir içindeki paylarını büyük oranda arttırmışlardır.

İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara toplam dış ticaret hacminin yüzde 79,8’ine, diğer 76 ilimiz toplam ticaretin yüzde 20,2’sine sahiptir.

Metropoller, belirli bir nüfus eşiğinin üzerinde (3 milyon), kurumsal firmaların, ulusal ve uluslararası kuruluşların yönetim ve karar alma merkezlerinin yer aldığı, uluslararası ulaşım ve bağlantı potansiyellerine sahip ülkenin dış dünyaya açılan bağlantı noktası niteliğinde, ekonomik ve sosyal yaşamı çeşitlenmiş görece geniş etki alanlarına sahip kent ve kent bölgelerdir. Türkiye’nin üç geleneksel büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir, Bursa ile Adana-Mersin şehirleri birlikte metropol arasında sayılabilir” ifadeleriyle devam ediyor.

Burada 146 sayfalık bu Strateji Belgesi’nin tamamını yayınlamam elbette imkansız ama arzu eden değerli okurlarımız ile paylaşabilirim.

* * *

Orhaneli Termik Santralı Özelleştiriliyor

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri ile Bursa Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınırlar ile taşınmazların da içinde bulunduğu 521 milyon dolarlık özelleştirme paketini onayladı.

1992 yılından buyana elektrik üretilen Orhaneli Termik Santralı Türkiye'nin 5. büyük linyit termik santralı ve 300 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor.

 

* * *

2014 Büyüme oranı yarın açıklanacak

TÜİK tarafından bugün Ekonomik Güven Endeksi mart ayı sonuçları ile Kredi Kartı Harcamalarına İlişkin İstatistikler ve Tüketici Kredilerine İlişkin İstatistikler açıklanacak. Yarın da 2014 yılının son çeyreği Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri yani 2014 yılı büyüme oranları açıklanacak.

Ayrıca, yılın ilk çeyreği tamamlanırken 2014 yılına ilişkin Türkiye Dış Borç Verileri ile şubat ayı Dış Ticaret İstatistikleri açıklanacak.

Bunlarla ilgili değerlendirmelerimize de bir sonraki yazımızda yer vereceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.