Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biz çikolatayı tatlı bilirdik…

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2020 00:01

Bizler çocukluğumuzda hep abur cubur  diye tabir ettiğimiz çikolata, şeker, farklı şekillerde ve renklerde sakızlar, cipsler isterdik. Çünkü çocuklar için zararlı olan tüm bu yiyeceklerin ambalajları ve reklamları bizim dikkatimizi çekmeye yönelik hazırlanırdı. Günümüzde de öyle medyaya sunulan reklamlar, bu zararlı yiyeceklerin renkli ve karakterli ambalajları tamda çocukların dikkatini ve ilgisini çekmek için hazırlanmış şekilde duruyor raflarda…

Çocukların ebeveyn yönlendirmesi olmadan alışveriş yaptığı yerlerin başında geliyor kantinler. Çocukların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmış, raflara konulmaması gereken tüm ürünlerde gözlerinin en rahat görebileceği yerlerde tutuluyor. Kantinlerin bu ihmalkar tutumları sadece kendi hataları değil, kantinin bulunduğu okulun ve bakanlığında suçudur. Denetlemelerin artmasının yanı sıra, kurumun bu işleyişi sürekli takip edecek personelinin de olması önemlidir.

Gazlı içecekler, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, aromalı içecekler, kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, cipsler, gevrek çerezler, tüm çikolata türleri, gofretler, cupcake'ler, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler, krema, hindistan cevizi sütü ve kreması, tüm şeker ve şekerleme türleri, dolgulu-dolgusuz, kaplamalı, draje, tüm lolipoplar, kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar, okul kantinlerinde satışı yasaktır.

Bin bir emekle ve özveriyle büyütülen çocukların, iki kuruş için hayatından olmaları kabul edilir bir durum değil. Ailelerin bu acısını hiçbir şekilde tarif ve telafi edilemez. Bu aşamada diğer çocukların ve ailelerin canının yanmaması için acil önlemler alınmalıdır.

Nedir bu önlemler;

İlk yapılması gereken ilkyardımdır. Sadece eğitimcilerin bunu bilmesi yeterli değil, tüm insanların bu eğitimi alması ve ilkyardımı bilmesi şarttır. Orta öğretimden itibaren ilkyardım dersi etkili bir şekilde işlenmelidir. Kantinlerin ve gıda satışı yapan mağazaların sıkı bir şekilde denetlenmesi ve tehlike oluşturacak bu ürünlerin imalatının durdurulması önemlidir. Medya ve internetin bu anlamda sıkı bir temizlik ve düzenleme yapması gerekiyor. Zararlı olan bu tür ürünlerin reklamlarının çocuklarının ilgisini çekecek şekilde yayınlanmasının önüne geçilmelidir. Özellikle ilk okul bitene kadar beslenme çantasına geri dönülmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.