Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitkisel protein ve şeker hastalığı

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2018 00:01

Eastern Finland Üniversitesi araştırmacılarına göre bitkisel proteinden zengin bir diyetle beslenmek Tip 2 şeker hastalığı oluşma riskini azaltabilir.

Amerikan National İnstitute of Diabetes  and Digestive and Kidney Diseases isimli kuruluşa göre günlük gıda alımının yarısı nişastalı olmayan bitkiler, dörtte biri tahıllar veya diğer nişastalı bitkiler, geri kalan dörtte biri ise yağsız ve işlenmemiş et veya protein içeren diğer hayvansal ürünler olmalıdır.

Beslenmede bitkisel proteinin önemine dair çalışma sonuçları British Journal of Nutrition' da yayınlandı. Bu makalemde sizlere söz konusu çalışmanın sonuçlarını özetlemek istiyorum.

Kalp hastalıkları ile ilgili bir başka çalışma nedeniyle takip edilmekte olan 2332 erkek hasta 19 yıl boyunca diyetleri bakımından izlenmiş. Başlangıçta hiçbiri şeker hastası değilken 432 sinde zamanla şeker hastalığı ortaya çıkmış.

Araştırmacılar tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkması ile işlenmiş kırmızı et tüketimi arasında bir bağlantı bulmuşlar. İşlenmemiş kırmızı et ve şeker hastalığı arasında ise böyle bir bağlantı bulunamamış.

Beslenmelerinde bitkisel proteine ağırlık verenlerde şeker hastalığına yakalanma ihtimali daha düşük bulunmuş. Bu kişilerin bitkisel protein ağırlıklı beslenmenin yanı sıra daha sağlıklı yaşam biçimine de sahip oldukları anlaşılmış. Şeker hastalığının bu kişilerde daha az görülmesinin tek başına yaşam biçimi farklılığı ile açıklanamayacağı da belirlenmiş.

En az bitkisel protein alanlarla kıyaslandığında en yüksek oranda bitkisel protein alanların şeker hastalığına yakalanma ihtimali yüzde 35 daha düşük bulunmuş. Araştırma grubu günlük olarak her 5 gramlık hayvansal protein yerine bitkisel protein tüketilmesi ile şeker hastalığına yakalanma ihtimalinin yüzde 18 oranında azaldığını da bulmuşlar.

Bu çalışmada süt ve balıktaki protein ile şeker hastalığı oluşması arasında bir bağlantı bulunmadığı, yumurtadaki proteinin ise şeker hastalığına yakalanma ihtimalini azaltabileceği belirlenmiş.

Özet olarak belirtmek isterim ki beslenme tarzımız ve sağlığımız arasında çok yakın bir bağlantı vardır.

Bugün 19 Mayıs. Bundan tam 99 yıl önce sadece ulusumuzun değil, tüm mazlum ulusların emperyalistlere karşı direnişinin ilk adımı atılmıştı. Bu vesileyle bayramınızı kutluyor; sağlıklı ve mutlu kalmanızı diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.