Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitcoin

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2018 00:01

Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Ayrıca Derin Ağ'da en çok kullanılan para birimidir.

Bitcoin tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabilir. Transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir.

Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi bitcoin(BTC) olarak adlandırılır.

BİTCOİN’İN SAHİBİ VE MERKEZİ KİMDİR?

Kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi hiçbir kimse ya da kurum da Bitcoin ağına sahip değildir. Temsilcilik, franchise vb. bir oluşum yoktur. Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir ya da iştirak edebilir.

BİTCOİN’İN FİYATINI KİM BELİRLİYOR?

Bitcoin’in değeri BTCTurk gibi bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. Alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren BTCTurk ve benzeri borsalar kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlarlar. Farklı Bitcoin borsaları birbirine ya da bir merkeze bağlı değildir. Her borsa üzerinde Bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşur. Kullanıcıların yaptığı arbitraj işlemleri fiyatın borsalarda birbirine yakın gitmesini sağlar.

Bitcoin’in temel teknolojisi açık kaynaklıdır ve herkes tarafından gözlemlenebilir. Günümüze kadar binlerce bağımsız güvenlik uzmanı tarafından kontrol edilen Bitcoin'in temel teknolojisi ile ilgili geçmişte oluşan problemler hızlıca giderilmiştir. Fakat unutmamak gerekir ki Bitcoin halen evrimini sürdürmektedir.

Kullanıcılar üçüncü parti Bitcoin hizmet sağlayıcıları ile alış/satış, yatırım ya da transfer amaçlı çalışırken dikkatli olmalıdır. Günümüze dek birçok hizmet sağlayıcısı kullanıcılarını hırsızlık, sistemlere izinsiz girişler ve doğrudan dolandırıcılık ile mağdur etmiştir. BTCTurk olarak hizmet sağlayıcılara para gönderirken ya da yatırım yaparken dikkatli davranılmasını tavsiye ederiz.

Kendi Bitcoin cüzdanınızı kullanırken cüzdanınızın şifrelerini ve gizli anahtarlarını korumaktan kendiniz sorumlu olursunuz. Bitcoin transferlerinin geri çevrilemez olduğunu hatırlatmak isteriz.

SİGORTACILARIN BİTCOİN ENDİŞESİ

Son dönemde medyayı kasıp kavuran kripto para bitcoin, sigortacıların da gündeminde bulunuyor. Siber sigortalarla, şirketlerin hackerlara yaptığı fidye ödemelerini de karşılayan sigorta şirketleri, bitcoin fiyatındaki artış nedeniyle beklemedikleri bir hasar kalemiyle karşı karşıya kaldı. Çünkü artık siber korsanlar da fidye isterken bitcoin talep ediyor.

HACKER TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Sigortacılık, kaçınılmaz şekilde dijital hayata ve dijital iş süreçlerine adapte olmaya başladı. Artık fiziksel varlıklarınız kadar, dijital varlıklarınızı da sigorta korumasına alabiliyorsunuz. Özellikle neredeyse tüm işlemlerini dijital araçlar ve süreçler kullanarak gerçekleştiren kurumlar için bu sigortalar hayati önem taşıyor. Teknolojinin iş kanallarında kullanımı arttıkça hacker tehlikesi de büyüyor. Günümüze hackerlar pek çok şekilde şirketlere zarar verebiliyor. En çok kullanılan yöntemlerden birisi ise ransomware denilen fidye yazılım uygulamaları. Geçtiğimiz yıl fidye virüsü WannaCry, 150’den fazla ülkede 200 binden fazla bilgisayarı etkilemişti. Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan, Japonya’daki Nissan ve Hitachi firmalarına kadar pek çok şirket bu virüsten nasibini aldı. WannaCry’dan sonra beliren Petya ve NotPetya virüsleri de yine çok sayıda işletmeye zorluk ve mâli kayıp yaşattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.