Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biraz Daha Gayret…

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2018 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2018 00:03

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı Ekonomik Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik Güven Endeksi Ekim ayında 67.5 oldu. Eylül ayında endeks 71 düzeyindeyken Ekim'de yüzde 4.8 oranında azaldı.

Ekonomi Güven Endeksi Eylül ayında ise Ağustos'a göre yüzde 15.4 oranında azalmıştı.

Buradan hareketle ekonomiye olan güvenin azalmasının gerilemesini, toparlanmanın işaretleri olarak da ifade edebiliriz.

Bu arada Ekim ayında Tüketici Güven Endeksi 57.3 değerine, Hizmet Güven Endeksi 75.7 değerine ve Perakende Ticaret Güven Endeksi 87 değerine gerilerken, Ekim ayında Reel Kesim yani İmalat Sanayi Güven Endeksi 91.1, İnşaat Sektörü Güven endeksi ise 58.7 değerine yükseldi.

Bu arada ihracattan da olumlu haberler gelmeye devam ediyor.

Ekim ayında tüm zamanların aylık ihracat rekoruna ulaşılırken Türkiye ihracatçılar Meclisi’nden yapılan açıklamada “Cumhuriyetimizin 95 yılını ihracat rekoru ile taçlandırdık” denildi.

Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 oranındaki artışla 15.7 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemin ihracat toplamı ise 166.8 milyar dolar düzeyine çıktı.

Ekim ayı ihracatındaki bu artış dış ticaret dengesini de olumlu etkiledi elbette.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 20 yılın zirvesine çıktı. Ekim ayında ihracatımız 15.7 milyar dolar olurken ithalatımız ise 16.3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Buna göre ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 96.7 oldu.

Ekim ayında Bursa ihracatı ise ülke ortalamasının 1 puan gerisinde kalarak artabildi ve aylık bazda 3 milyar doları biraz aşabildi.

Dövizde bundan 2 ay öncesinin çılgın artışının durduğu ve gerilemeye başladığı da gözden kaçırılmamalı…

Kısaca ekonomik veriler olumlu gelmeye başladı. Bugün Ekim ayı enflasyon oranları açıklanacak, beklenti TÜFE'nin yüzde 1.9 ile yüzde 2 aralığında olması. Yıllık enflasyonun ise yüzde 25'ler seviyeni koruyacağı öngörülüyor.

Ekonomideki tahribatı yönüyle enflasyon önemli elbette…

Bir de dış borç ödemeleri ile birlikte yabancı sermaye yatırımları tabii ki. Bilhassa yabancı sermaye yatırımlarının devamı el birliği ile çalışılması gereken başka bir alan…

Biraz daha gayret diyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.