Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Ulusem Klasiği; Çocuklar İçin Felsefe Eğitici Eğitimi Sertifika Programı

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2019 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 00:09

Bazı konular hakkında farkındalık oluşturmak için onları gündemde tutmak gerekiyor.

Tıpkı Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü işbirliği ile Öğretmenlere ve Öğretmen Adaylarına yönelik gerçekleştirilen 56 Saatlik Çocuklar İçin Felsefe Uygulayıcı Eğitimi Sertifika Programı Eğitimi çalışması gibi.

Bir hatırlayalım mı programın amacını ve katılımcısına sağladığı kazanımları.

Felsefe Uygulayıcı Eğitimi Sertifika Programı Eğitiminin ana amacı, katılımcılara Çocuklar İçin Felsefe (P4C) pedagojisinin tarihsel ve teorik temellerini tanıtmak ve felsefi soruşturma oturumlarıyla pratik olarak uygulamasını göstermek.

Yani neden sonuç ilişkilerini sağlıklı olarak tesis ederek, pedogojinin felsefi donanımlarını ön plana çıkartarak çocuklara nitelikli bir algı beceresi sağlamak.

Kazanımlarına gelince; Felsefi soruları tanıma ve oluşturma becerisi, Soruşturan topluluk metoduyla tanışıklık, Öğrenci-merkezli eğitimin temeli olan diyalog kurma/yönetme becerisi, Yansıtıcı düşünmeyi destekleyen bir öğretim metoduyla tanışarak mesleki gelişim.

Az mı?

Peki, kimlere yönelik bu eğitimler?

Bu program, öncelikle her kademeden ve her branştan öğretmene açık. Ayrıca çocuklarla çalışmaya ilgili, herhangi bir alanda lisans derecesine sahip kişilerin bu programa katılabilmeleri ve programı tamamladıktan sonra Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanmaları da mümkün.

Eğitmenler ise;

Projede, Uludağ üniversitesi Sürekli eğitim uygulama araştırma merkezi ve Felsefe bölümü işbirliği ile Çocuklar İçin Felsefe Eğitici Eğitimi Sertifika Programı Felsefe Bölümü öğretim üyesi ve kendisini tanımaktan onur duyduğum Prof.Dr. Abdülkadir Çüçen hocanın desteği ile eğitim konusunda on parmağında on marifet bulunan Uzman. Öğretmen Ramazan AKAN ile Öğretmen Murat DOGAN.

Bu arada kendisini tanımaktan onur duyduğum bir eğitimci daha var projeye gönül veren;

Kurum müdürü sayın Dr. Şükrü Dokur.

Sevgili hocamın çalışmaların sağlıklı ve verimli yürütülmesi konusunda ki üstün çabası projenin temel dayanağı.

Felsefenin sözcük anlamının ütopik düşünce tarzı olarak algılandığı toplum ve coğrafyalarda o toplum ve coğrafyayı yakından ilgilendiren tüm sorunlar da gerçek çözümlere kavuşamadan sürüklene sürüklene evriliyor.

Zaten bilgi ve düşünce temelli her yaklaşımın toplum tarafından devamlı aşağılanarak alay konusu haline getirilmesinde de bu gerçeklik yatıyor.

‘’Felsefe yapma lan, iki dakka delikanlı ol’’dan, ‘’Ne o öyle entel dantel laflar bize de mi felsefe’’ arasında kurulan onlarca cümle özellikle kuşakları geleceklerinden vuruyor.

Eğitim sistemin tetiklediği nedenlerden dolayı çocuklar arasında ki makas iyice açılıyor çünkü.

Niteliksiz müfredatlar ve karmakarışık eğitim sistemi öğretimden tüm bilim dallarının çıkış noktası olan felsefeyi dışladıkça da özel eğitim gören çocuklarla devlet okullarında eğitim gören çocuklar arasında aynı kuşakta farklılar oluşması kaçınılmaz oluyor.

Nedir felsefenin evrensel karşılığı?

Var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünmek bu yolla bilginin bilimsel olarak araştırılması ve bir bilgi alanının ya da bilimin temelini oluşturan ilkeler bütünü.

Türkçesi de; Düşün bilim

Adı üzerinde düşünmenin bilimselliği yani.   .

Ulusem’i de bu yolla tanıdım. Açılımı; Bursa Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi.

Çocuklar için felsefeyi hayata geçiren ve etkin programlarla uygulamaya koyan bir merkez Ulusem.

Burada amaç çocuklara felsefe  tarihini ve ünlü filozofların hayatlarını öğretmekten ziyade onların felsefi düşünmelerini sağlamak ve bunu felsefe öğretileri ile yapmalarını sağlamak..

Bu bağlamda merkez çocukları felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikâye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplayarak topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında yine topluluk olarak yanıtlar aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendiriyor.

Kısacası Ulusem ortak akılı nasıl oluşturacaklarını öğretiyor çocuklara.

Bir de P4C olarak adlandırılan bir kavram var merkezin çalışma odağında.

Açılımı, Philosophy for Children, Philosophy for College, Philosopy for Communities. olan kavram temelde çocuklara düşünme eğitimi vermeye yönelik bir program. P4C’nin temel amacı çocuklara neyi düşünecekleri yerine nasıl düşüneceklerini öğreterek farklı bakış açıları kazandırmak.

Çocuklar İçin Felsefe’nin doğrudan kazanımları üç noktada toplanıyor. Öncelikle, çocukların düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sunularak çocukların akıl yürütme, kavram oluşturma, bağıntı kurma, varsayımsal düşünme, soyutlama becerileri geliştiriliyor. İkinci olarak, çocukların iletişim becerilerini sağlıklaştırılarak başkalarını dinleme ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olunuyor, burada aynı zamanda çocukların duygu gelişimleri de hedefleniyor. Çocukların fikirlerini kişiselleştirmemeyi, cesurca fikirlerini ifade etmeyi öğrenmeleri de üçüncü ayağı teşkil ediyor.

Eğitimcinin eğitiminin en önemli ereği de, konu hakkında faaliyet gösterecek kişilere bu işin felsefesini öğretmek…

Felsefe mühim;

Sokrates boşuna ‘’Felsefe neleri bilmediğini bilmektir’’ diye tanımlamamış felsefeyi.

Konu ile ilgili bir önceki yazımı,

‘’Ulusem ile ilgili daha çok yazılar yazacağımı tahmin ederek, felsefi düşünceyi yetişmekte olan çocuklarımızın hayatlarına sokan tüm yöneticileri eğitimcileri ve çalışanları gönülden selamlıyorum.’’

Diye bitirmiştim.

Yanılmamışım;

Elbette; selamlarım da baki…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.