Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir garip şikayet !

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2018 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2018 00:05

Mahalli Seçimlerle ilgili seçim süreci devam ediyor. Siyasi Partilerden aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin de istifa süreçleri 5 Kasım ile 1 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Aday adaylığı için istifa edenlerin ise kurumlarla ilişkileri kesildi. Artık, mesaiye gitmiyorlar.

Fakat gelen şikayetlere göre, özellikle de Belediyelerde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan bazı meclis üyelerinin görevlerinden istifa etmelerine rağmen, hala belediye binalarındaki makamlarında oturdukları ve belediyenin hizmet araçlarıyla şoförlerinden faydalandıkları iddia edildi. Konuyla ilgili şikayet ilk önce Nilüfer Belediyesi ile ilgili geldi. Hem Belediye Meclis üyesi iken Başkan yardımcısı olan iki kişinin hem de Başkan danışması sıfatı ile belediyede kendisine makam ve mevki verilen bir kişinin, yeniden Belediye meclis üyeliği için başvuru yaptığı, istifa ettikleri, buna rağmen görevlerine aynen devam ettikleri öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak Belediye kaynaklarından faydalanan bu kişilerin, Seçim Kanunu’na aykırı hareket ettikleri de ayrıca iddialar arasında yer aldı.

Tabi, bu şikayetler çok önemli. Kanun ve nizam de diyorsa onun yapılması ve uygulanması gerekli. Bir kişinin görevinden istifa etmesi demek artık o görevle ilgili ilişkisinin kesildiği anlamına gelir. İddia edilen kişilerin ise, Belediyedeki makam odalarını boşaltmadıkları, makam araçlarını ve şoförleri aynen kullandıkları, görevde olmamaları gerekmesine rağmen aynen görevdeymiş gibi mesaiye gelip gittikleri, bürokratlara ve memurlara aynen eskiden olduğu gibi emirler verdiği, belediyeyi kurumsal olarak temsil edilen toplantılara katıldıkları konuşuluyor.

Peki, bu iş sadece Nilüfer Belediyesi’nde mi var. Diğer Belediyelerde durum nasıl?

Hemen en yakın Osmangazi Belediyesine bir göz atmak istedim. Bu ilçede de iki tane seçilmiş meclis üyelerinden başkan yardımcısı görevlendirilmiş. Her ikisi de yeniden Belediye Meclis üyesi aday adayı oldukları için 1 Aralık günü istifa etmişler. Fakat iddialara göre onlarda tıpkı Nilüfer Belediyesi’nde yaşandığı gibi belediye imkanlarından ve makam odalarından aynen faydalanıyorlarmış.

Başka belediyelerde var mıdır? Diye merak ettim. Yıldırım Belediyesi’nde de aynı şikayetler kulağıma geldi.

Bizler, seçimlerle ilgili kim aday olacak? Kim tercih edilecek? Kimin defteri dürülecek? Şekilde, halkımızın ve okurlarımızın deyimleriyle ifade ettikleri Belediye Başkan adaylarına odaklanmış yazıları yazmaya çabalıyoruz. Oysa ki, bu yazılardan bana göre daha da önemlisi olan şikayetler var. Eğer, kanun ve yasalar böyle emir buyurdu ise, bu emir ve kanun maddelerini uygulamak yerine, kağıt üzerinde istifa edip fiilen aynı göreve devam ediyorsa, görevde iken kullandığı kamuya ait makam aracı ve kamu görevlisi şoförden faydalanıyorsa, belediye binası içinde halka hizmet sunulması amaçlı oluşturulan Belediye Başkan Yardımcısı Makamında oturup, bu odayı işgal ettiği iddiaları doğru ise ortada ciddi sıkıntılar var demektir.

Önce, bu kişilere makam ve mevki kullandırmada devam ettirdiği iddia edilen Belediye yönetimleri kendilerini sorgulamalı. Kanun ne diyorsa ona göre hareket etmeli. Sonra, görevinden istifa eden kişilerin, belediye makamlarında ne işi var? Diye haklı olarak soru soran seçmenlerin Belediye yönetimlerinde imtiyazlı davranış yapılmadığına inandırılması gerekiyor. Sonra da istifa edip, kamu hizmetiyle alakası kalmayan bir kişinin kamu malını, mülkünü, arabasını şoförünü kullanmasıyla ilgili en kısa zamanda da adli ve idari işlemler başlatılmalıdır.

Belki, unutanlar veya bilmeyenler olabilir. Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklaması aynen şöyle;

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde aday olabilmek için kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğini bildirdi.

Kanunda belirtilen kişilerin aday olabilmeleri için, istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında bir ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekçelerini öngörülen sürede vermiş olmaları gerektiğine dikkat çekilerek, aksi halde öngörülen tarihten sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların 31 Mart 2019'da yapılacak seçimde aday olmalarına kanunen imkan bulunmadığı kaydedilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Aday olmak isteyen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile (Meclis üyeliğinden başkan yardımcılarına getirilenlerin bağlı olduğu madde bu) yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, subay ile astsubaylar, siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine karar verildi.

Ayrıca, bunlar için aynı kanunun 19. maddesinde yer alan görevden ayrılmaya ilişkin hükümlerin uygulanması, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi tarihinden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiği kararlaştırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.