Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Efsane Sadettin Tantan

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2018 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2018 00:04

Sadettin Tantan ismi konuşulursa aklınıza dolu dolu yaşanmış bir hayat gelir Dünya da yaşayıp göçmüş insanların büyük çoğunluğuna böyle bir hayat nasip olmaz Emniyet teşkilatında birçok görev, Belediye başkanlığı, İçişleri bakanlığı, Güreş federasyonu başkanlığı, kulüp başkanlığı, kurucusu olduğu Yurt partisi genel başkanlığı gibi bir çok üst düzey görev ve yine üst düzey aldığı bir çok eğitim Sadettin Tantan'ın ömründe nasip olmuş güzelliklerdir.

1 Ocak 1941 tarihinde Sakarya'nın güzel ilçesi Sapanca'da doğdu Polis enstitüsü ve Eskişehir iktisadi ve ilimler akademisi işletme bölümünü bitirdi ardından Bursa iş idaresi enstitüsünde master yaptı ve İngiltere'de dil eğitimi aldı 1966 yılında komiser yardımcısı olarak göreve başladı, Eskişehir, Bursa ve İstanbul'da narkotikte ve asayişte görev yaptı fırtına gibi esti uyuşturucu baronlarına nefes aldırmadı bir çok filmin ana karakterine ilham kaynağı oldu Giresun ve Tekirdağ il emniyet müdürlüğü yaptı 1980-1990 arası Güreş ihtisas kulübü başkanlığı ve 1991-1993 arası güreş federasyonu başkanlığı yaptı  1991-1994 arası emniyet genel müdürlüğü  teftiş kurulu İstanbul bölge başkanlığı yaptı ve 1994 yılında emekli oldu. Elbette böyle donanımlı ve kariyerli biri boş bırakılmazdı ve 1994 yılında Anavatan partisinden aldığı teklif ile Fatih belediye başkan adayı olup seçimi kazandı, 1999 yılında adı İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için ismi geçse de son anda milletvekili adaylığı teklif edildi ve vekilliğe seçildi, Anap, DSP ve MHP tarafından kurulan 57. hükümette İçişleri bakanı olarak görev yaptı yolsuzlukların üstüne gitti hiç kimseye aman vermedi bize göre dürüstlüğü ile ülkeye ağır geldi, bir çok şer odaklarının hükümete baskısı ile Tantan içişleri bakanlığından görev değişikliği teklif edilerek alındı Gümrükten sorumlu devlet bakanlığı görevi verilse de kabul etmeyip istifa etti iki yıl yaptığı içişleri bakanlığında hafızalarda kalıcı ve olumlu olarak yer etti 2001 haziranın da ayrıldıktan sonra 2002 yılı ocak ayında kurduğu Yurt partisine genel başkan seçildi ve hala bu görevi sürdürmektedir.

Pazar akşamı Sadettin Tantan'ın Sapanca'da vereceği özel iftara davetliyiz 20-25 kişinin davetli olduğu bu iftara katılmak için Bursa'dan yola çkıyoruz. Geçmiş dönem DP Genel başkan yardımcısı Füsun Erdoğan, Yurt partisi Çanakkale il başkanı Numan Mutay, Hüsnü Sungur ve Fehmi Etiğ ile birlikte davete icabet ettik. Sadettin Tantan gayet dinç ve sportmen duruyor kendisine bakmayı biliyor iftar öncesi ve sonrası uzun uzun konuştuk geçmişten geleceğe konudan konuya atlıyoruz, canlı tarihi yakalamışız durmadan soruyoruz ve hiç sıkılmadan hepimize tane tane cevap veriyor, Kamuoyunda bilinenin aksine sert sanılan Tantan çok kibar ve beyefendi cevapları hitabeti tan bir centilmen edasında sanırım bu önyargıyı halka Tantan'ın acımadığı yasa dışı yaşam tarzı olanlar yaymış olabilir kendisini çok insancıl gördüm ve takdir ettim.

Soruları soruyoruz 

-Yurt partisi seçime girmiyor kime oy vereceksiniz

Ben arkadaşlarımı serbest bırakıyorum, kendim İstanbul 2.bölgede oy kullanacağım Cumhurbaşkanlığında Muharrem İnce'ye oy vereceğim, Milletvekilliğinde ise kararsızım listeleri beğenmedim.!

-Güneydoğu ve PKK için neler diyeceksiniz?

-Güneydoğuda PKK ile savaşan fakat yenilen Kürt aşiretler var Devletimiz bunlara sahip çıkmalı PKK Batının var ettiği paralı  bir örgüttür asla Kürt halkını temsil etmez.

-24 Haziran seçimleri

-Halkımız iyi düşünmeli çok önemli ve kritik bir sürece girdik sandığa gidip oylarını kullanmalıdır

-Uyuşturucu

-Yıllarca mücadele ettik önlem alıyorsunuz teknoloji ile bağlantılı uyuşturucuyu da geliştiriyorlar fiyatları düşürüp daha çok alana yayıyorlar yetişmek zor durmadan yenileri çıkıyor likit bonzai gibi bunu önlersiniz ardından bir yenisi çıkıyor bu konuda çalışmaların buna paralel gelişmesi gerekiyor.

-Sayın bakanım 70 li yıllarda Bursa'da görev yaptınız isminiz hala konuşuluyor herkese korku salmışsınız ve şunu sık sık duyarız Sadettin Tantan Devriyeye kendi çıkardı uzun saçlı gençleri görünce durdurup saçlarını kesermiş bu doğru mu?

- Yok öyle bir şey ve hiç olmadı (kahkaha atarak cevapladı)

-İçişleri bakanı olduğunuz dönemde yolsuzlukların üstüne çok gittiniz kamuoyunda büyük takdir topladı bu çalışmalarınız ancak Üst düzeye dokununca görevden alınıp Gümrükten sorumlu Devlet bakanlığını da ret ettiniz Yolsuzluklar bir türlü önlenemiyor.

-Yolsuzluklar o dönem de vardı üstüne gittik evet fakat bu dönem çok daha fazlası var nereye baksanız yolsuzluk çıkıyor ciddi bir yönetim değişikliğine ihtiyaç var.

-Sayın bakanım sandığa yansımasa da halkımızda size karşı bir teveccüh var çok seviliyor ve sayılıyorsunuz bunu bilmenizi isteriz Güreş Federasyonu başkanlığı yaptığınız dönem yaptığınız çalışmalar ile alt yapıya önem verdiniz bu gün sizin çalışmalarınız sayesinde Hamza Yerlikaya çıktı ve Güreşimizi dünya genelinde layık olduğu yere getirdi bu konuda ne diyorsunuz,

-Biz aldığımız her işin ve görevin hakkını vermeye çalıştık Hamza Yerlikaya bu çalışmamızın eserlerinden yalnızca biridir evet biz çalıştık kaymağını bu gün iktidar yiyiyor.

-Son olarak İçişleri bakanlığı, Belediye başkanlığı,Güreş Federasyonu Başkanlığı, Kulüp başkanlığı, ve Emniyet teşkilatı görevleri hangi görev size daha çok keyif verdi.?

-Hepsini severek yaptık ancak Belediye başkanlığını daha çok sevdim çünkü hizmeti bire bir yapıyorsunuz direk halka ve insana dokunuyorsunuz insanda hizmet alma mutluluğunu gözünden okuyorsunuz bu duygu çok daha farklı Fatih belediyesinde güzel işler yaptık, üstelik o dönemler belediyelerin böyle gelirleri, paraları ve imkanları yoktu, biz açtığımız proje yarışmaları ile yırt dışından 8 milyon Euro ödül kazandık bu bizi çok mutlu etti.

-Sayın bakanım çok teşekkür ediyoruz Bursa halkı ve Bursa Haber Gazetesi adına keyif aldık daha uzun görüşmek üzere bir sonra ki toplantımız inşallah evinizde olacak.

Bursa halkına ve Bursa Haber Gazetesi’ne çok selamımı gönderiyorum hem eğitim alıp hem gençlik yıllarım da görev yaptığım Bursa'ya çok selam söylüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.