Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir çift söz

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2015 02:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2015 02:22

 

İskender kebabını bilirsiniz,  keza kestane şekerini de.  Şeftali de malumunuzdur,  pideli köfte de,  Ulucami,  Uludağ,  teleferik,  hanlar bölgesi,  Emir Sultan,  hamamlar,  havlu,  kese,  zeytin de şüphesiz tanıdıklarınız arasındadır.  Peki Şangır Şungur Mahallesini bilir misiniz? Koza Han’da ki kozaları,  gece mahallesinden kızakla kaydınız mı soğuktan terleyerek; Altıparmak’ta Yahudi amcalarınız teyzeleriniz oldu mu? Sokak cantıkçısından,  evdekilerden gizli gizli cantık alıp yediniz mi? Turşucu Salih’in turşusunun acılı suyundan içtiniz mi,  Irgandı Köprüsü’nün altında askercilik oynadınız mı? Pandispanyayı bilir misiniz pandispanyayı? Anneniz salçalı ekmek yapıp verdi mi Üftade’de elinize? Okulu kırınca sabahın köründe Özgen’in sobasının etrafında kedi yavruları gibi ısınmaya çalıştınız mı? ve orta okul talebesiyken Kırk Merdivenlerde aşkınızı ilan ettiniz mi 3G den Gönül’e. ?

Bir Şehirli olmak,  şehirde ikamet etmekle aynı anlama gelmiyor.  Onun dokusunda harmanlanmak gerekiyor,  her mevsiminde doğmak ve yine her mevsiminde büyümek gerekiyor.  Zaman içerisinde ki,  akışına tanıklık ederek,  o şehri her gün biraz daha severek ve günü geldiğinde de,  toprağına saklanarak.

Söyleşiden söyleşiye koşarken,  her caddesinde,  sokağında kendime rastlıyorum.  Bazen bir banka oturup,  önümden geçen anılarımı izliyorum ve çocukluğumun,  gençliğimin şehrini özlüyorum.  Benimki eskiye hasret değil,  yeninin eskiye tahakkümüne serzeniş.  Yarım yüzyılı geçti bu kentteki konukluğum.  Bursa değişti,  modernleşti.  Ciddi yatırımlarla çıtasını yükseltti.  Onu bir dünya markası yapmak için emek veren herkese üç kuşak Bursalı olarak minnettarım.

Emek verenlere minnettarım da,  bu emeği hoyrat kullananlara da bir çift sözüm var.  Kim onlar? Onlar kent kültürünün sözcük anlamını bilmeyen,  hiç bir şeye ve kimseye saygı duymayan,  içinde yaşadıkları şehrin değil dokusunu kavramak,  niteliğinin bile farkında olmayan kural teröristleri.  Onlara her yerde rastlamak mümkün; otobüste,  trende,  yolda, parkta, bahçede her,  her yerde.

Bağırırlar, küfür ederler, tükürürler, sokakları işgal ederler, araçlarını gözlerine kestirdikleri her yere bırakırlar, yaya araçlı fark etmez kırmızıda geçerler, izmaritlerini, çöplerini her yere atarlar, gözünüzün içine baka baka sıranıza tecavüz ederler, kaldırımlarda üçer, beşer yan yana yürürler, karşıdan karşıya geçerken üstünüze çıkarlar, çocuklarını istedikleri yerde işetirler, genel, özel fark etmez her umumi tuvaleti rezil edip çeker giderler, her an hır çıkarmaya meyillidirler ve çıkartırlar. Kısacası akıllarına eseni, akla ziyan yaparlar.  

Siz anılarınızla yarenlik edip, romantik duygularla eski şehrinizi yad ederken, onlar tüm hoyratlıkları ile, ellerinden geleni artlarına koymadan kentinizin tüm güzelliklerinin üzerine çullanarak, size ait ne varsa hepsini hoyratça tüketirler.

Kentsel dönüşüm, bina yıkıp bina yapmak değil, olmayanı kentliye dönüştürebilmektir bence.   Sosyal uyum sağlanmadıkça teknoloji kentlere sadece makyaj olarak kalır.

Biz de, ’ahhh nerede eski Bursa’ diye anıların omzuna başımızı koyar ağlarız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.