Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Anne Lösemi Tedavisinin Manifestosunu Yazıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 00:00

Lösemi;

Nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da genel tanımı ile kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin çeşitli sebeplerden dolayı gelişimlerinin duraklaması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kan kanseri…

Sanıldığının aksine her yaşta görülebilen Lösemi en sık çocukluk çağında iki-beş yaşlarında artmakta ve maalesef bir yaşın altında, on yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmakta..

Rutin tedavi şekilleri bu hastalığı yaşayanlar tarafından gayet iyi bilinir de, bir de annenin evladıyla baş başa kalarak verdiği tedavi süreci kavgası vardır perde arkasında.

İşte onu hekimler de dahil çoğunluk bilmez.

Ama artık bilmeleri için löseminin kitabını yeniden yazan bir anne var.

Daha doğrusu löseminin manifestosunu yazan bir anne var.

Sibel Dursun;

Hem hemşire, hem avukat hem de tam manası ile bir lösemi savaşçısı.

29 Ocak 2020 tarihinde dört yaşında ki Mehmet Efe’sine Akut Lenfoblastik Lösemi tanısı konulmasıyla birlikte bu hastalıkla ‘anne olarak nasıl mücadele edebilirim?’in yanıtını aramaya başlayan Sibel Hanım öncelikle konu ile ilgili bilimsel yayınları taramaya karar vermiş; ancak bilimsel makalelerde bile lösemi tedavisinde yaşanacak fiili sorunlara ve onların çözümlerine dair bilgilerin yeterli olmadıklarını görmüş.  Dolayısı ile de hastalığın ilk anlarında bilgisizliğinin bedelini de  ağır ödemiş.

Ama ne evladı ne de kendi adına pes edip karalar bağlamayarak lösemi ile yüzleşmeye karar vererek onunla zaman içerisinde kendisinin geliştirdiği yöntemlerin de yardımı ile amansız bir mücadeleye  girişmiş.

Zaman zaman bizzat tanığı olduğum bu azmin, dirayetin ve bilginin ışında yürüttüğü mücadeleye son derece saygı duyuyor ve hadiseyi Bir Annenin Löseminin Tedavi Sürecinin Manifestosunu Yazması diyerek tanımlıyorum.

Süreç ağır,süreç can yakıcı,süreç zaman alıcı,süreç git gellerle dolu…

Ve maddi manevi tetikleyicileri de son derece acımasızlar.

Ama o manifesto her biri yaşanılmış,deneyimlenmiş hatta yüreğe işlemiş satırlarla yazılmaya devam ediyor.

Sibel hanım bu yolu her ne kadar oğlu ile yalnız yürüyorsa da, adını Lösemi tedavisinde beş ayak koyduğu birikimlerini şu anda hastalığı yaşayanlarla paylaşmaya ve onlara bu mücadelede bulduğu ipuçlarını aktarmaya da zaman ayırabilecek kadar da duyarlı.

Facebook hesabında Lösemide Beslenme, Hijyen, Fizik Tedavi ve Psikolojik Destek başlığı ile  sık sık paylaşımlar yapıyor.

En son 15. sini yaptığı paylaşımlarının içeriklerinde Lösemi hakkında ki bilgilerden Lösemide hijyenin ayrıntılarına, lösemide beslenmenin ölçütlerinden, lösemide Port bakımının inceliklerine kadar geniş bir deneyimlenmiş bilgi yelpazesi var.

İşin en güzel tarafı da hemen hepsinin karışık tıbbi terimlerle değil sade,anlaşılır ve akıcı bir dil kullanılarak yazılmış olmaları.

Sayfasında ki etkileşim trafiğinin günden güne artması da bu yüzden.

Anneler soruyor, (babalar neden sormuyor a girmeyecek kadar özel çocuklar konusunda deneyimliyim)Sibel hanım neyi neden,nasıl ve hangi araçları kullanarak yaptığını, uygulamalarının sonucunda elde ettiği verileri anlatarak yanıtlıyor.

Yukarıda saydığım paylaşımlar henüz şimdilik olanlar. Süreç içerisinde elbet yanlarına yenileri de eklenecek.

Sibel Dursun’un hedefi bu paylaşımlarını orta vadede kitap haline getirmek ve her bölümün videolarını çekip yayınlamak ki,onu tanıdığım kadarı ile rahatlıkla söyleyebilirim ki o orta vade her an kısa vade de olabilir.

Demem o ki;

Her kim lösemi ile yaşıyor ise girsin Sibel Dursun’un facebook sayfasına onun verdiği ipuçlarını izlesin.

Dünyada en ucuza alınabilecek şey başkalarının tecrübeleridir kaldı ki bu konuda Sibel Hanımın hiçbir maddi menfaat beklentisinin de olmadığının altını çizmem gerekir.

Son derece eminim ki, Sibel Dursun bu gün tedavi süreci manifestosunu yazdığı löseminin bir gün ‘‘Oğlum ile birlikte Lösemiyi nasıl yendik’’’ adlı kitabını da yazacaktır ve biz bunu ilk Fark Yaratanlar Ödül Törenimizin sahnesinde hem onunla hem de manevi torunlarımdan biri olan Mehmet Efe ile birlikte kutlayacağız.

Bilgi paylaşıldıkça çoğalır; hele ki deneyimlenmiş ve yaşanılmışlıklardan damıtılmış bilgi…

Eğer siz de lösemi savaşçısı iseniz, bakın hesaplarına  bu özel ana oğulun; bana hak vereceksiniz.

Çünkü o hesapta savaşınızda kullanabileceğiniz ve sonucu lehinize çevirebilecek bolca cephane var…

Onlar şimdi güçlü moralleri ile son kürlerine girmek üzere hazırlanıyorlar.

Yürekten inanıyorum ki, elbet günü gelecek bu savaştan galibiyetle çıkacaklar.

Manevi torunumun ve manevi kızım annesinin nezdinde lösemi ile savaşan tüm hasta,hasta yakını ve yavrulara acil şifalar diliyorum.

Allah hepsinin yar ve yardımcısı olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.