Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türksat Genel Müdürü Şen: “TÜRKSAT’ın görevinin ne kadar önemli olduğunu hep beraber gözlemledik”

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, 15 Temmuz gecesi TÜRKSAT’ın halka doğru bilgi aktarmaktaki işlevine dikkat çekerek, "TÜRKSAT’ın görevinin halkı doğru bilgilendirmesi açısından ne kadar önemli olduğunu hep beraber gözlemledik" dedi.“Hacettepe...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2016 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2016 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, 15 Temmuz gecesi TÜRKSAT’ın halka doğru bilgi aktarmaktaki işlevine dikkat çekerek, "TÜRKSAT’ın görevinin halkı doğru bilgilendirmesi açısından ne kadar önemli olduğunu hep beraber gözlemledik" dedi.
“Hacettepe ICT Buluşmaları”nın 2’ncisi gerçekleştirildi. Hacettepe Teknokent’in ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonun ana başlığı ise “Milli Uydular ve Uzay” oldu. Konferansa Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler ile sektörün önde gelen isimleri katıldı. Türksat Genel Müdürü Şen, TÜRKSAT’ı kısa süre içerisinde sadece Türkiye’nin global bir markası olarak değil, uluslararası platformda da hem uydu operatörü olarak hem de uydu teknolojisini milli alanlarında uygulayabilecek insan gücünü veya yatırımını yapan bir şirket haline getirmek istediklerini söyledi. Türkiye’de herkesin milli bir üretim için yarış içerisinde olduğunu vurgulayan Şen, “Doğru bir yarış, çünkü milli olarak üretmediğiniz hiçbir şey sizin değildir. Siz muhakkak onu bir kısıt içinde kullanmak zorundasınız. Bunu sadece askeri ortamlarla veya uydu ortamlarıyla uluslararası platformlar için söylemiyorum. En ufacık bir aracın parçası için bile milli üretmiyorsanız bir yere bağlısınız” şeklinde konuştu.
Birçok kuruma hizmet taşıdıklarını kaydeden Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) de Türkiye’deki birçok sayısal ortamda tanımlanmış iş akışlarını transfer ettiklerini söyledi. Şen, TÜRKSAT’ın 23 ilde hizmet verdiğine dikkat çekerek, “Biz 23 ildeyiz Türkiye üzerinde yaklaşık 17 bin 500 kilometre koaksiyel kablomuz döşenmiş durumda. Bu şu demek 3 buçuk milyon eve bizim TÜRKSAT olarak yayın yapma kabiliyetimiz var. Her geçen günde artıyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye uydu faaliyetlerine biraz geç kalmış ama hızlı devam eden bir ülke” diyen Şen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Uzayın dünya üzerinde görünmeyen ciddi etkileri var. Birçok şuanda kullandığımız ve farklı fonksiyonlara sahip parçalar ya da buluşlar aslında uzay çalışmalarında ortaya konmuş şeyler çok basit bir örnekle izolasyon malzemelerinin çoğunun kaynağı uzay çalışmaları çünkü ciddi bir ısı farkı ile çalışması gereken bir ortam var. Elektronik devrelerin en fazla etkilendiği şey ısı buna karşı daha tutarlı bir ortamda çalışmaları için yalıtım üzerine yapılan çalışmalar sonucunda insanlığın hizmetine sunulan çalışmalar.”
Uyduları temel prensip olarak ikiz olarak gönderdiklerinin altını çizen Şen, “Herhangi birinde sıkıntı yaşanırsa ikinci uydu onun görevini de yerine getirebilecek şekilde kullanılabilsin” dedi.
Şen, şuanki mevcut uydularla dünya üzerinde 118 ülkede 3 milyar insana istenilen veriyi istenilen formatta gönderdiklerini belirterek, “Bu tür bir imkânın ülkenin milli menfaati ve milli politikalarının uygulanması için önemli olduğunu anlıyoruz” açıklamasında bulundu.
15 Temmuz gecesinde TÜRKSAT’ın halka doğru bilgi vermedeki önemine dikkat çekeren Şen, şu değerlendirmede bulundu:
“15 Temmuz gecesinde de anladık. TÜRKSAT’ın buradaki görevinin halkı doğru bilgilendirmesi açısından ne kadar önemli olduğunu hep beraber gözlemledik.”
Uydu filosunu arttırma yönünde devam eden çalışmalarla ilgili bilgiler aktaran Şen, “Şuanda sözleşme aşamasına kadar geldiğimiz henüz tamamlanmayan 5A -5B uydularımız var. 5A uydumuz 31’nci derecedeki yörünge gidecek ki şuanda 31’nci derecedeki ulusal egemenlik haklarımızı korumak üzere tasarlanmış bu uydu. Bu uydular üzerinde de milli katkıların olmasını istiyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.