Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TSE Kalite Kampüsü’nde Elektrik Motorları Çalıştayı

TSE Gebze Kalite Kampüsü’nde Elektrik Motorları Çalıştayı düzenlendi.Elektrik Motorları Çalıştayı, TSE Elektronik ve Kimya Laboratuvar Grup Başkanı Ramazan Gümüştaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB) Ürün Güvenliği Genel...

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2016 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2016 10:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TSE Gebze Kalite Kampüsü’nde Elektrik Motorları Çalıştayı düzenlendi.
Elektrik Motorları Çalıştayı, TSE Elektronik ve Kimya Laboratuvar Grup Başkanı Ramazan Gümüştaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB) Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dilşad Bayram ile beraberindeki uzman denetçiler, Elektroteknik Laboratuvarı Gebze Müdürü Hilmi Akdoğan ve TSE yüksek mühendisi Güvenir Kaan Esen’in katılımı ile gerçekleştirildi. Çalıştayda BSTB Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında başlatmış olduğu “Elektrik Motorları Piyasa Gözetim ve Denetimi Projesi” kapsamında denetimlerde uyulması planlanan usul ve esaslar ile TSE laboratuvar uzmanı personelinin sahadan numune seçimi üzerine verdiği bilgiler paylaşıldı.
BTSB’nin koordinasyonunda ve TSE’nin ana paydaşı olduğu “Elektrik Motorları Piyasa Gözetim ve Denetimi Projesi” ile elektrik motorları, 2012 yılında yayımlanan “Elektrik Motorları ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliğ” kapsamında denetlenmekte olup, sanayide enerji verimliliği ve söz konusu tebliğ kapsamında Nisan 2012 tarihi itibariye IE1 verimlilik sınıfı motorların piyasaya arz edilmesi yasaklanmış ve diğer verimlilik sınıfları için süreç tanımlanmıştır. Tebliğde 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektrik motorlarının veriminin IE3 verim seviyesinden düşük olamayacağı veya piyasaya arz edilen motorların IE2 verim seviyesini karşılayacak ve değişken hızlı tahrikle teçhiz edilmesi gerektiği bildirilmektedir.
Elektrik enerjisinin yüzde 70’ini elektrik motorları tüketiyor
TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de elektrik enerjisinin yüzde 50’ye yakını sanayide kullanılmaktadır. Sanayide kullanılan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 70’ini ise elektrik motorları tüketmektedir. Sanayide büyüme ivmesi giderek artan ülkemizde her yıl 1 milyon adedin üzerinde elektrik motorunun piyasaya arz edildiği göz önüne alındığında, enerji verimliliğinin sağlanmasında elektrik motorlarına ilişkin test ve muayenelerin önemi ortaya çıkmaktadır.
Türk Standardları Enstitüsü’nün Gebze Kalite Kampüsü’ndeki Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen elektrik motorlarının AB ve ulusal mevzuata uygunluğunu test edecek kabiliyette, uluslararası akreditasyona sahip ülkemizdeki ilk ve tek tarafsız laboratuvar olarak Nisan 2015 tarihi itibarıyla hizmete girdi. TSE Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, BSTB “Elektrik Motorları Piyasa Gözetim ve Denetimi Projesi” çerçevesinde piyasa gözetim ve denetiminde tek yetkili laboratuvar olarak hizmet vermektedir.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.