Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortaokul öğrencilerinden yeni işletim sistemi: ’Işıklı mışıklı’

TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı destekleriyle düzenlenen Bilim Fuarlarında öğrenciler tasarımları ile gelecek için umut veriyor. Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu tarafından düzenlenen Bilim Fuarı’nda...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ortaokul öğrencilerinden yeni işletim sistemi: ’Işıklı mışıklı’

TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı destekleriyle düzenlenen Bilim Fuarlarında öğrenciler tasarımları ile gelecek için umut veriyor. Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu tarafından düzenlenen Bilim Fuarı’nda iki kız öğrenci tarafından tasarlanan ve adına ’Işıklı mışıklı’ denilen yeni işletim sistemi hem benzerlerinden yüzde 80 daha ucuz hem de çok daha işlevsel olmasıyla dikkat çekti.

Şehit Ömer Halisdemir Ortaokulu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı okulun spor salonunda açıldı. Fuarda 47 öğrenci tarafından hazırlanan 20 proje gelecek adına ümit verdi. Akıllı araçlardan, yeni işletim sistemlerine, geri dönüşümden akıllı evlere birçok proje öğrenciler tarafından hayata geçirildi. Bilim Fuarı’nda Elif Peksoy, Şule İnce ve Sudenaz Çetinkaya tarafından hazırlanan gaz sızıntısı karşısında pencereleri otomatik açan Akıllı Ev ile Bengisu Köseoğlu ve Betül Eren tarafından hazırlanan yeni işletim sistemi modelinin TÜBİTAK tarafından bastırılacak olan katalogda yer alacağı bildirildi.

Proje Yürütücüsü ve okulun Teknoloji Tasarım Öğretmenlerinden İbrahim Kesgin, "TÜBİTAK’ın destekleriyle hazırlanan bir fuar bu. TÜBİTAK; ortaokul ve liselerde fuar hazırlamaları için maddi destekte bulunuyor. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığının beraber hazırladığı bir proje. Bu proje kapsamında öğrencilerimize gönderilen parayla istedikleri gibi projelerini hazırlıyorlar ve bunları bu şekilde fuarlarda sergiliyorlar. Çocuklar bilimle ilgili çalışmaların bu şekilde yaygınlaştırılmasından ve onların insanlara bu şekilde duyurulmasından çok memnun. Severek, isteyerek gelip velilerimizle, öğrencilerimizle, öğretmenlerimizle gayet bilimsel çalışmaların önemini anlayarak bu fuarları geziyorlar. Milli Eğitim Temsilcisi Mine Ayyıldız’a ve TÜBİTAK yetkililerine de fuarda yardımcı oldukları için teşekkür ediyoruz" dedi.

Okulun 47 öğrencisi tarafından 20 ayrı proje hazırlanarak fuarın oluştuğunu kaydeden Kesgin, "47 öğrencimiz, 20 projemiz ve 7 öğretmenimizle çalıştık. Bu projelerden 12 tanesi araştırma projesi, 6 tanesi araştırma geliştirme ve 2 tanesi de bilgi araştırma projesi. Fen bilimleri, matematik, Türkçe, görsel sanatlar, İngilizce ve mühendislik alanlarında projelerimiz var ayrıca kodlama ve bilgisayar alanında da gayet güzel projelerimiz var. Bu projelerimizden birkaç tanesi de Ankara’da örnek projeler arasında kataloglara girmek üzere. Ankara’ya projenin sunumlarını da gönderiyoruz" diye konuştu.

Yeni işletim sistemi hem akıllı hem basit

Hazırladıkları yeni işletim sistemi olan ’Işıklı Mışıklı’yı heyecanla anlatan proje ortaklarından Bengisu Köseoğlu, "Birçoğumuz Windows kullanıyoruz ve aslında fark etmesek de biz bilgisayarları işletim sistemi dahil fiyatı ile alıyoruz. Bunun bizim için çok büyük bir maddi kaybı oluyor 400-600 lira arasında. Biz bunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Farklı düşüncelerimiz de var. Şöyle ki biz 400 liralık fiyatı baz alarak ki bu gittikçe yükseliyor. Bizim yazılım yüzde 80 daha ucuz ayrıca daha Windows’tan daha işlevli bir işletim sistemi yapmayı düşünüyoruz. Projemizin can alıcı noktası işletim sistemimizin çok basit olması. İşletim sistemimiz aşırı derecede basit. Bizler 50’şer 100’er sayfalık kullanım kılavuzlarına karşı sadece iki sayfalık bir kullanım kılavuzu yapıyoruz. Bu kadar iddialıyız" ifadelerini kullandı.

Projenin bir diğer ortağı Betül Eren ise "Bizim bu projedeki asıl amacımız ve iddiamız her yaştan insanın kullanabileceği kadar kolay bir işletim sistemi tasarlamak. Bunun içinde bazı değişiklikler yaptık. İlk olarak her uygulamanın kendine özel bir simgesi var. Bu simgeler bilgisayarın başına ilk defa oturan biri için, çocuklar ya da yaşlılar için fazla bir anlam ifade etmiyor ve yol göstermiyor. Motifleri birbirine çok benziyor, renkleri çok soluk yani kısaca kullanışlı değiller. Bu yüzden biz bu simgeleri tamamen ortadan kaldırdık. Renklere çok önem verdik. Renklerin canlılığını birbirleriyle zıtlığını kullandık ve aynı zamanda yazıyla da destekleyerek çok daha dikkat çekici bir görünüm ve kolay bir kullanım sağladık. Bizim yazılımı bir grafikte anlatmak istersek, MacOS ve Linux grafiğin sol ekseninde yer alıyor. Hem kullanımı zor hem de akıllı değil dediğimiz sınıfa giriyor. Windows onlara göre daha yaygın kullanılıyor, kullanımı biraz daha kolay ama yine ‘akıllı değil’ dediğimiz sınıfta. Bizim işletim sistemimiz ise hem kullanımı kolay hem de akıllı dediğimiz sınıfta yer alıyor" şeklinde konuştu.

Projeyi hayata geçirmeyi çok istediklerini belirten Köseoğlu, "Bunun için özel bir eğitimimiz yok ama bize gerekli imkanlar sağlanırsa bunu yapmayı düşünebiliriz" dedi.

Fuarda yer alan Ahmet Melih Kurkut ve Hakan Aydoğan tarafından hazırlanan engelden kaçan robot çalışması ise gelecekteki robot araçların adeta prototipi olarak dikkat çekti.

TÜBİTAK temsilcisi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ataç da sergiyi ziyaret ederek öğrencilerden bilgi aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.