Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Liseli gençler çok amaçlı insansı robot üretti

Liseli gençler, hareket, ses ve telefonla kontrol edilebilen çok amaçlı insansı robot tasarladı.Eskişehir’de özel bir lisede okuyan 2 genç, çok amaçlı insansı robot geliştirdi. Gençlerin büyük beğeni toplayan robotu, TÜBİTAK tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2017 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2017 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Liseli gençler çok amaçlı insansı robot üretti

Liseli gençler, hareket, ses ve telefonla kontrol edilebilen çok amaçlı insansı robot tasarladı.

Eskişehir’de özel bir lisede okuyan 2 genç, çok amaçlı insansı robot geliştirdi. Gençlerin büyük beğeni toplayan robotu, TÜBİTAK tarafından her yıl gerçekleştirilen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında Uludağ Üniversitesi’nde sergileniyor. Mete Cengiz Kültür Merkezinde toplam 100 proje ile birlikte, bilimsel kurulun ve katılımcıların ilgisine sunulan Berke Sütçü ve Alperen Tuna’nın geliştirdiği robot, kıyafetin yanı sıra ses komutu ve telefonla da kontrol edilebiliyor. Geliştirdikleri robotun arama kurtarma, bomba imha, mayın tarama ve insan sağlığı için tehlikeli olabilecek yerlerin araştırılmasında kullanabileceğini söyleyen gençler, "Robot gönderilen yazılı komutları sese çeviriyor. Karşısındaki kişinin konuşmasını işleyerek kullanıcıya aktarıyor. Üzerindeki kamera ile anlık görüntü alıyor. Bu robot sayesinde insan hayatını tehlikeye atmadan mayın ve bomba aranabilecek. Arama kurtarma yapılabilecek. Askerler, mayın tarama ve bomba imha uzmanları için bunu geliştirdik" dedi.

Öğrencilerden Alperen Tuna, “Biz bu robotu yaparak can kayıplarını önlemek istedik. Bu robot uzaktan kontrol edilebiliyor. Sesi algılıyor. Kıyafetle de kontrol edilebiliyor. Bu robotun maliyeti düşük olduğu için tekrar tekrar kullanılabilir. Biz bu robotu sanayi atıklarından yaptık. Bu robot insanların girmesinin tehlikeli ve zor olduğu alanlarda kullanılabilir. Üzerinde çalışarak kamera ve GPS ekleyerek robotu geliştireceğiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.