Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Lisesi’nde çalıştay düzenlendi

Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Olarak Uçak Bakım Alanında Eğitim Veren 12 Mesleki Ve Teknik Lisede Eğitim Kalitesinin Artırılması Ve Akreditasyon Sağlanması Amacıyla Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki Ve Teknik Lisesi’nde Çaliştay Düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2016 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Lisesi’nde çalıştay düzenlendi
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak uçak bakım alanında eğitim veren 12 mesleki ve teknik lisede eğitim kalitesinin artırılması ve akreditasyon sağlanması amacıyla Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Lisesi’nde çalıştay düzenlendi.
Çalıştayda, uçak bakım alanı eğitiminin mevcut durumu ve geleceği değerlendirildi. Üç gün süren etkinliğe Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı ve THY Teknik A.Ş, Onur Air, My Teknik, TEI, 1. Ve 2. HİBM’nin içinde bulunduğu 13 havacılık sektörü kuruluşu ile 12 okuldan 76 kişi katıldı. Geçen yıl Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ‘nün ‘Tanınan okul’ statüsünü kazanan Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’deki uçak bakım alanında eğitim veren diğer mesleki ve teknik liselere birikim ve deneyimlerini aktardı.
Çalıştayın açılışında konuşan Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü, Dr. S.Sırrı Kabadayı, okulun Türkiye’de 2 kategoride uçak bakım eğitiminde akredite olduğunu ve uluslararası standartlarda eğitim verdiğinin belgelendirildiğini, 15 milyon TL’ye yaptırılan Aşağı Söğütönü’ndeki yeni kampüsün eğitim kalitesinin artışına çok önemli ölçüde katkı sağlayacağını belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın uçak bakım alanı eğitiminde okulumuzun model olarak göstermesinden ve toplantının okulumuzda yapılmasından çok mutluyuz. Havayolu ulaşımı sektöründe özellikle son 12 yıl içinde meydana gelen hızlı gelişmeler geleceğe ilişkin umutlarımızı artırmaktadır. Bu dönemdeki büyüme yüzde 5 civarında iken Türkiye’de yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşmiş, uçak sayısı 162’den 489’a, koltuk kapasitesi 27 binden 90 bine, personel sayısı 65 binden 187 bine, ciro ise 2.2 milyar dolardan 26.6 milyar dolara yükselmiş, Türkiye ICAO’ya üye 190 ülke arasında 30. sıradan 11. sıraya çıkmıştır. Ülke genelinde sektörde görülen büyüme ve gelişme neticesinde “hava aracı bakım onarımı ve ilişkili eğitim pazarında bölgenin lideri olmak” Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer almıştır. Ancak havacılık sektörü ile ilgili swot analizi çalışmasında “uçak motor ve komponentlerine yönelik bakım-onarım alanında üst düzey niteliklere sahip teknik personel eksikliği” sektörün zayıf yönleri arasında vurgulanmıştır. Boeing firmasına göre Dünyada mevcut 20 bin ticari uçağın önümüzdeki 15 yıl içinde 40 bine çıkacağı, teknisyen açığının 650 bin olacağı tahmin edilmektedir. İçinde bulunduğumuz coğrafya bize havacılıkta daha ileri noktalara gelebilme potansiyeline sahip olduğumuzu göstermektedir. Bu bakımdan sektörün istek ve beklentilerine uygun nitelikte uçak bakım teknisyeni yetiştirmek, hem ülkemizin hem de bölgemizin ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır. Bakanlığımızın düzenlediği bu toplantı ulusal ve uluslararası düzeyde uçak bakım teknisyenlerinin yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bakanlığımızın ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ve sektörün uçak bakım alanı eğitimine gösterdiği duyarlılığa ve verdiği desteğe çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de uçak bakım alanında görev yapan ilk öğretmen ve sivil havacılık yönetimi alanında doktorasını tamamlamış ve yaklaşık 30 yıldır sektörün içinde olan birisi olarak önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, sonra Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğümüzün son 2 yıl içinde ortaya koyduğu çalışmalar yıllardır özlemle beklediğimiz çalışmalardır" dedi.
TÜRKİYE’NİN EN İYİ OKULU
Toplantıda konuşan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal ise, Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimde planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Uçak bakım alanında eğitim veren tüm okulların akredite olmasını istediklerini ve bunun için her türlü desteği vereceklerini, Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu alanda Türkiye’de en iyi okul olduğunu, bu okulun diğer okullar tarafından örnek alınması için toplantıyı Eskişehir’de düzenlediklerini, havacılık sektöründen uçak bakım alanı eğitimine daha fazla destek beklediklerini ve üç günlük etkinlik sonucunda ortaya çıkarılacak rapora göre uçak bakım alanı eğitimine yön vereceklerini bu bakımdan toplantının çok önem taşıdığını belirtti.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adına konuşan Hüseyin Kaya da, sektörde kalifiye ve lisanslı uçak bakım teknisyenlerine ihtiyaç olduğunu, bu ihtiyacın giderilmesi için okulların nitelikli elemanlar yetiştirmesi gerektiğini, okulların akredite olma çabalarını desteklerini belirtti.
Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, toplantının Tepebaşı ilçesinin bir okulunda yapılmasından ve geniş katılımlı olmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi ve toplantının okullara, sektöre ve tüm Türkiye’ye faydalı olmasını diledi.
Üç gün süren çalıştayda mevcut durum analizi yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı,Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, havacılık sektörü yetkilileri tarafından yapılan sunumlar da uçak bakım alanı eğitimi her boyutuyla ele alındı ve değerlendirildi. Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. gezildi. Toplantıda yapılan öneriler doğrultusunda sonuç raporu hazırlandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.