Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Kavranoğlu: "Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde bir reform yapmamız lazım"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Davut Kavranoğlu, Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde reform yapılması gerektiğini söyleyerek, "Eğer bir girişimci bir Türk sanayisi bir şeyi yapabiliyorsa bir mühimmatı, bir silahı, bir İHA’yı,...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2018 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2018 15:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Kavranoğlu: "Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde bir reform yapmamız lazım"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Davut Kavranoğlu, Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde reform yapılması gerektiğini söyleyerek, "Eğer bir girişimci bir Türk sanayisi bir şeyi yapabiliyorsa bir mühimmatı, bir silahı, bir İHA’yı, bir uçağı özel sektör yapabiliyorsa artık devletin oradan usulünce çekilmesi lazım ve o yapanları desteklemesi lazım" dedi.

SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin 3. kuruluş yıldönümü geniş bir katılımla kutlandı. Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Başbakanlık Baş Danışmanı Metin Yerebakan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Davut Kavranoğlu, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Emin Alpman ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz ve çok sayıda sanayici iş adamı katıldı.

"Ülkemizde bir uzay ajansı kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin özel bir programa tabi tutulması gerekiyor"

Programda konuşan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, "Bugün havacılık ve uzay teknolojileri anlamında kendi özgün teknolojilerini adım adım geliştiren, yerli ve milli ürünler üreten, dünyanın önde gelen üreticileri ile stratejik ortaklıklar kurarak, iş hacimlerini sürekli geliştiren firmalarımız var. Dünyanın pek çok ülkesinin yıllar öncesinden oluşturduğu gibi ülkemizde de uzay ve havacılık konusundaki çalışmaları destekleyecek ve koordine edecek, açık yasal yetkilerle donatılmış dinamik ve kurumsal bir yapıya ihtiyacımız var. Bu kapsamda ülkemizde bir uzay ajansı kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin özel bir programa tabi tutulması konusunda gerek özel sekter gerekse kamuda güçlü bir mutabakat olduğunu görmekteyiz" dedi.

"Eğer bir girişimci bir Türk sanayicisi bir şeyi yapabiliyorsa, devletin oradan usulünce çekilmesi lazım ve o yapanları desteklemesi lazım”

Kanlıgöz’den sonra konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof Dr. Davut Kavranoğlu, "Eğer bir girişimci bir Türk sanayisi bir şeyi yapabiliyorsa bir mühimmatı, bir silahı, bir İHA’yı, bir uçağı özel sektör yapabiliyorsa artık devletin oradan usulünce çekilmesi lazım ve o yapanları desteklemesi lazım. Türkiye devlet, kamu veya vakfı şirketlerinin güçlenmesiyle, sanayici ile yarışması ile değil, sizler gibi sanayicileri daha büyümesi ile kalkınacaktır. Devletimizin bilim sanayi ve girişimcilik ekosisteminin öyle bir ayarlamamız lazım ki, bütün amaç Türk girişimcisini, sanayicisini her alanda desteklememiz lazım" ifadelerini kullandı.

"Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde bir reform yapmamız lazım"

Kavranoğlu, “ASELSAN, ROKETSAN çok değerli şirketlerimiz. Türkiye’nin bütün birikimi bunlarda. Bunları biz 30 sene önce kurulduğu şekilde değil, modernleştirmemiz lazım ama bu var olan düzenle bu olmaz. Bu düzeni mutlaka değiştirmek zorundayız. Bilim, teknoloji ve sanayi sisteminde bir reform yapmamız lazım. Bu Türkiye’nin en acil ihtiyaçlarından birisi. Bu reformu yaparken de devletin her kurumunun ayrı ayrı kendi bilim politikaları olması yerine, devletin en tepesinde bilim, teknoloji politikalarının belirlenmesi ve Türkiye’deki bütün girişimcilerin buna göre kendilerine dizayn vermesi esas olması gerekir" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.