Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Özlü, Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampında

Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı HACK’N BREAK’in kapanış konferansına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3’ün üzerine çıkarmaya çalışacağız” dedi....

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2016 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2016 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Özlü, Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampında
Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı HACK’N BREAK’in kapanış konferansına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3’ün üzerine çıkarmaya çalışacağız” dedi. Açık inovasyon kavramına dikkat çeken Bakan Özlü, farklı firmaların girişimci ve akademisyenlerle bir araya getirilmesi gerektiğini ve özel sektörle üniversite işbirliğine ayrı özen gösterdiklerini belirtti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampı HACK’N BREAK’in kapanış konferansına katıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kampüsü-Teknopark İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen programa, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, davetliler ve öğrenciler katıldı. Kapanış programında konuşan Bakan Özlü, açık inovasyon kavramının önemine dikkat çekerek, açık inovasyon yoluyla üretilen bilgi ve teknolojinin ticarileşme potansiyelinin daha yüksek olacağını, farklı firmaların girişimci ve akademisyenlerle bir araya getirilmesi gerektiğini ve özel sektörle üniversite işbirliğine ayrı özen gösterdiklerini belirtti. Özlü, “Geçmiş yıllarda bütçenin büyük kısmı savunmaya harcanırdı, artık eğitime harcıyoruz. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,5’ti. Şimdi yüzde 1’in üzerinde. Bilim ve teknolojide büyük sıçrama yapmanın, daha büyük hedeflere yönelmenin zamandır. Ar-Ge harcamalarını milli gelire oranını yüzde 3’ün üzerine çıkarmaya çalışacağız. Ancak Ar-Ge projelerini daha nitelikli hale getirerek ve ticarileşme oranını da artırarak üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye özel önem göstermeliyiz” diye konuştu.
“Türk milleti yenilmeyecek”
Konuşmasına terör olaylarında şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Bakan Özlü, “Ülkemizde son günlerde hain terör örgütlerinin ortaklaşa saldırılarında şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır, yaralılara acil sabırlar diliyorum. Türk milletinin yenilmeyeceğini, Türk devletinin eğilmeyeceğini ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.
Özlü, açık inovasyon kampına katılımı ile ilgili de, “Bundan birkaç gün önce Sayın Rektör Ankara’ya geldi. Buradan bahsetti. Talepleri karşılayacağımızı söyledim ve ‘İzmir’de büyük bir proje yapalım’ dedim. Söz verdim, geldim. Türkiye’de ilk defa düzenlenen açık inovasyon kampının hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Açık inovasyonu iş dünyasının ve üniversitelerin bir kültürü haline getirmeliyiz”
Açık inovasyon kampı HACK’N BRAC ile bir ilkin gerçekleştiğini kaydeden Bakan Özlü, şunları söyledi:
“Ülkemizdeki bu tür etkinliklerin hızla artacağına inanıyorum. Ancak açık inovasyon kavramı sadece kamp ve konferanslarla gündeme gelmesin. Bu kavramı iş dünyasının ve üniversitelerin bir kültürü, alışkanlığı ve geleneği hale getirmeliyiz. Ege kıyıları eski dönemlerden beri bilim ve felsefenin merkezlerinden biriydi. Antik Yunan dönemi demokrasinin, bilimin ve ekonominin bir arada ve eş zamanlı gelişebileceğini insanlığa hatırlatmaya devam ediyor. Antik dönemde Ege’nin iki kıyısında dünyanın en kaliteli zeytinyağları üretiliyordu. Ege halkları bu ticaretten yüksek gelir elde ediyordu. Gemiler de bu noktada çok belirleyiciydi. Ege halkları sahip oldukları bilgilerle çok daha uzun seferler yapabiliyorlardı. Bu, bilgilerin nasıl bir güç olduğunu gösteren güzel bir örnektir. Bilginin bu niteliği her geçen gün artıyor. Geçmişin bilim merkezilerine bakarsanız, Atina, Bağdat Endülüs’e baktığımızda, bilim ve teknoloji ancak bir ekosistem içerisinde gelişiyor. Biz bilgi üretmeye, paylaşmaya, tartışmaya devam edeceğiz.”
“Farklı firmaları girişimci ve akademisyenleri bir araya getirmeliyiz”
Bilim ve teknolojide insanlar ve kurumlar arası iletişimin ne kadar artarsa ortaya ürün çıkarma olanağının o kadar artacağına dikkat çeken Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Açık inovasyondan önce açık bilim kavramının ne kadar geliştiğine dikkat çekmek faydalı olacaktır. Bilim her geçen gün insanlığın ortak ürünü olmaya doğru ilerliyor. Artık inovasyon bir akademisyenin laboratuvarda ya da bir mühendisin iş yerinde tek başına yapacağı iş değildir. Farklı firmaları girişimci ve akademisyenleri bir araya getirmeliyiz. Bir şirket öz kaynak kullandığı gibi dış kaynakları da kullanabilir. Para için bunu yapabiliyorsak, paradan önemli olan bilgi için de bunu yapabiliriz. Farklı aktörlerin akışlarından yararlanmalıyız. İş birliğini ön plana çıkaran bu modelde tek tek birey ve kurumların sahip olduğu kapasite aşılacak. Kazanan insanlık, bilim olacaktır. Açık inovasyon yoluyla üretilen bilgi ve teknolojinin ticarileşme potansiyeli daha yüksek olacaktır.”
“Üniversitelerimize ve araştırmacılarımıza güveniyoruz”
Bu hafta içinde açıkladıkları “Girişimci ve Yenlikçi Üniversite Endeksi”nde değerlendirilen kriterlere bakıldığında açık invosyon kavramı ile ilgili birçok gösterge bulunduğunun altını çizen Bakan Özlü, “Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirmek için en çok üniversitelerimize ve araştırmacılarımıza güveniyoruz. Bu açıdan birçok destek ve kolaylığı hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. Ar-Ge ve yenilikçilik desteklerinde özel sektör ve üniversite ile işbirliği kurmaya özen gösteriyoruz. Üniversite ve sanayi işbirliği projelerine daha yüksek destek veriyoruz” ddei.
“İnovasyonu başrole getirmek gerek”
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise, “Dün İzmir ile özdeşleşen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışını yaptık. Fuarın bu yılki teması inovasyon olarak belirlendi. Bugün de ilk kez düzenlenen Türkiye’nin ilk açık inovasyon kampının kapanış programında birlikteyiz. Günümüzde inovasyon rekabetçi her türlü sosyal yapının özü haline gelmiştir. Yeni bir bakış açısına sahip insanları yetiştirmek, eğitimi en üste koymak, inovasyonu başrole getirmek gerekmektedir. İYTE, İzmir’in gurur kaynaklarından biridir. Eğitim camiamıza, bilim insanlarımıza, üniversitelerimize büyük görevler düşüyor. Biz idareciler de her zaman onlara
hizmet vermek zorundayız” dedi.
“Derinlemesine büyüyen tek üniversite”
İYTE Rektörü Mustafa Güden de, HACK’N BRACK’e bu yıl 750 öğrencinin katıldığını belirterek, “Birçoğun mezun olmuş ve kendi şirketini kurmuş kişiler. Açık inovasyon kurum ve kuruluşların yenilik için kapıları açık bırakması demektir. Kampta 95 aktivite yapıldı. 60 eğitimci geldi, 16 konferans yapıldı ve 22 konuşmacı davet edildi. Bu bir sosyal sorumluluk projesiydi. Etkinlikler tamamen ücretsizdi” diye konuştu.
Güden, Türkiye’de mühendislik ve fen alanında derinlemesine büyüyen tek üniversite olduğunu sözlerine ekledi.
HACK’N BREAK
HACK’N BREAK; İzmir’de geliştirici, tasarımcı, girişimci ve start-up’lardan oluşan genç, üretken bir kitleyi, mentor ve melek yatırımcılarla bir araya getiren bir açık inovasyon kampı. HACK’N BREAK, katılımcılara tasarım ve yeni fikir geliştirmeye yönelik maraton, workshop, eğitim ve teknoloji girişim sunumları ile rekabet dolu anlar yaşatırken, aynı zamanda kültürel faaliyetlerle eğlendirmeyi de hedefliyor. HACK’N BREAK’in gerçek hayat problemlerine çözüm üretmek amacıyla hayata geçirildiği ifade edildi. Ege İhracatçı Birlikleri, Google, Enerjisa, Temsa, Logo, Feast ve Pınar’ın tam desteğiyle gerçekleşen HACK’N BREAK’te, etkinliğe katılan onlarca start-up bir araya gelerek ürün ve servislerini birbirleri ile paylaştı ve olası iş birlikleri için fırsat yakaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.