Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na açık çağrı

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2015 00:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 00:36

 

Günümüzün hızla değişen ve gelişen teknolojik ortamında her birimiz kabiliyetlerimiz, ihtiyaçlarımız ve imkanlarımız doğrultusunda teknolojik cihazların kullanıcısı ve müşterisiyiz.

Özellikle son yıllarda yaşanan baş döndürücü gelişmelerle daha önceleri sadece bir fonksiyonu için aldığımız cihazlar bugün adeta İsviçre çakısı gibi onlarca işimizi çözüyor. Mesela eskiden sadece yayınları izlemek için kullandığımız televizyonlar, bugün smart (akıllı) diye tabir edilen modelleriyle internete bağlanıp en azından multimedya düzeyinde bilgisayarı aratmıyor. 3 boyutlu izleme keyfi yaşatıyor ve receiver ihtiyacı olmadan uydu yayınlarını gösterebiliyor. Akıllı kumandalar ile televizyondan oyun bile oynanabiliyor. Üzerindeki kamera ile kayıt yapabiliyor. Ayrıca istediğiniz bir programı kaydedip daha sonra izleyebildiğiniz gibi, izlediğiniz bir yayını durdurup, işiniz bittiğinde kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

 

LG ve webos sistemi

Ben de kendi çapımda iyi bir teknoloji takipçisi ve kullanıcısı olduğumu düşünüyorum. Bugün size kendi yaşadığım örnek bir olaydan yola çıkarak bazı önerilerde bulunup ilgili teknoloji devi bir firmaya ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bir çağrıda bulunacağım. Normalde kendi yaşadığım kişişel hadiseleri kamuya mal etmeyi pek tercih etmediğim gibi doğru da bulmuyorum ancak bu konunun kamuyu ve ülkemizde milyonlarla ifade edilebilecek müşteri kitlesini de ilgilendiren boyutu söz konusu.  

Mart ayının başlarında dünyaca bilinen sayılı teknoloji firmalarından biri olan LG'nin ürettiği bir smart televizyonu satın aldım ancak bizim akıllı diye aldığımız televiyon pek bir saf çıktı. İnternetten bir şey açtığınızda yetersiz bellek uyarısı verip uygulamayı kapatmak, menüler arasında uzun düşünme sürelerinin ardından geçiş yapmak gibi garip huyları var. (Bu arada servisin önerdiği gibi usb girişine disk takmak da sorunu çözmüyor)

Üstelik bu işleri LG'nin pek büyük bir iddiayla ve diğer smart televizyonlara oranla daha hızlı diye lanse ederek çıkarttığı yeni webos sistemine sahip televizyonun yapması da ayrı bir tartışma konusu.

Aynı markanın geçtiğimiz yıllarda ürettiği eski nesil yazılıma sahip ve çok daha uygun fiyatlara sattığı televizyonlarda bu sorunların çoğunun yaşanmıyor olması garip değil mi? Bu tür firmalar mevcut işleyen sistem yerine neden yeni maceralara girip sonunda kendilerinin de zarar edeceği ve tüketicinin mağdur olacağı bu işleri yaparlar anlamıyorum. Webos sisteminin mucidi bu sistemden vazgeçmişken LG neden flash desteği bile olmayan bu yazılıma yatırım yapar anlamak mümkün değil.

 

Piyasaya ayıplı ürün sürmek

Şimdi kendi yaşadıklarım üzerinden LG'yi neden bu kadar eleştirdiğimi izah edeyim. Mart ayı başında aldığım bu cihazın smart özelliklerinin doğru düzgün çalışmadığını fark ettiğimde Bursa'daki yetkili servisini arayarak görüştüm. Aldığım cevap çok ilginçti. Gayet anlayışlı ve iyi niyetli olan servisteki çalışanlar, bu sorunlarla ilgili pek çok müşteriden geri dönüş aldıklarını ama merkezden güncellemeler yoluyla yazılım yamaları üretilmeden sorunların çözümünün mümkün olmadığını söylediler. İade talebim için de, 'haklısınız ama bu webos ile üretilen en ucuzundan en pahalısına tüm yeni LG televizyonlarda yaşanan bir problem. O yüzden bizim arızalı diye rapor yazma şansımız yok' dediler. İşin daha da enteresanı 28.03.2015 tarihinde saat 17.10’da, LG'nin 444 6 543 numaralı müşteri hizmetlerini aradığımda da benzer cevapları aldım. Telefonda görüştüğüm hanımefendi de, 'haklı olduğumu, bu sorunun webos sisteminin flash desteği olmaması ve bellek sorunuyla ilgili olduğunu yeni güncellemelerle çözüm beklediklerini ancak henüz bir çözüm bulunamadığını' söyledi.

Telefondaki hanımefendiye de söylediğim gibi, LG'nin yaptığı şu manaya geliyor: 'değerli teknoloji müşterileri, ben yeni bir sistem deniyorum. Bu sistemin ciddi sorunları olduğu için televizyonun akıllı tarafı pek çalışmıyor. Siz şimdilik idare edin, sizden gelen datalar doğrultusunda bizde yama yazılımlarla üzerinde çalışıp geliştirelim!

İyi de senin piyasaya sürdüğün ürün söylediğin özellikleri yerine getirmiyor. Dolayısıyla tüketici mahkemesine gidildiğinde 'ayıplı ürün' kategorisinde değerlendirilecektir.

Bir çok sorumlu dünya devi otomotiv firmaları nasıl küçücük bir sorunda dahi araçları geri çağırıyorsa, LG'de bu ürünlerin satışını durdurmalı, daha önceden satılanları da çalışan bir smart sistemli tv olarak teslim etmek üzere geri çağırmalıdır. 

 

Bakanlığın görevi

Yazımın başlığında da belirttiğim gibi asıl görev, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na düşüyor. Bakanlık, ülkemizdeki tüketicilerin kobay olmadan, satışında belirtilen özellikleri taşımayan cihazları satan firmalara karşı yaptırım uygulamalıdır. Yeni düzenlemeyle adına 'teknoloji' ibaresi eklenen bakanlığın bu en tabi görevidir. Bu ülkede kimsenin sokağa atacak kadar çok parası yok. Ufak tefek ürünler dikkatten kaçabilir fakat bu kadar yaygın markaların ve ürünlerin mutlaka test edilerek onaylanmadan satışına müsaade edilmemesi gerekir.

Son çağrım da tüketicilere. Ben LG'nin daha önceki versiyonlarından memnun olduğum için araştırmadım ama siz öyle yapmayın. Ürünü ilk çıktığında hemen almayın. Belli bir süre sonra internette araştırın. Forumlardaki kullanıcı yorumlarına bakın ve öyle karar verin.

Mesela bu konuyla ilgili google'a "lg webos sorunları" diye yazdığınızda karşınıza 13 bin 200 sonuç gelecek. İnanmayan linke bakabilir. https://www.google.com.tr/?gws_rd=ssl#q=lg+webos+sorunlar%C4%B1

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.