Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim insanları Mia’yı hatırlasın

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2016 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 00:04

 

Çöp toplayan robotlar, cep telefonlarından idare edilen akıllı binalar, diyet uygulayan arkadaş grubuna bulunduğu evde ya da işyerinde saat kaçta kaç dakika açık kaldığını mesajla bildiren buzdolapları, raflarından eksilen yiyeceğin ne olduğunu yine aynı gruba mesaj da atabilen soğutucular, sürücüsüz otomobiller… Daha neler neler…

Örneğin bir uzman Kanada’da kuantum teknolojisini geliştirerek bilgisayar üretti ve dünya üzerindeki tüm sistemi değiştirmek mümkün hale geldi. Bilgisayarın alıcıları ABD Genelkurmay Başkanlığı ve Google…

Örneğin bir adam çıktı dünya üzerindeki otomobili ya da başka araçları olanları UBER adı altında internette örgütledi. İstediğiniz ülkede, istediğiniz marka ve renkte otomobil kiralamanız mümkün hale geldi hem de şoförlü olarak. Bir anlamda herkesi taksi şoförü haline getirdi. Yıllık cirosu 62 milyar dolar.

Bursa’nın toplam ihracatı ne kadardı hatırlayan var mı?

Çin’de bir adam 3 kadın robotuyla alışverişe çıktı yer yerinden oynadı. İnsansı robotlar dönemi geldi demek ki…

Farkında mıyız?

Türkiye yılda 65 milyar dolar enerji ithalatı yapıyor ve halen lityum piller konusunda adım atamıyoruz. Yerli otomobil diyoruz ancak gelişme yok…

Elektrikli otomobil üreten Murat Günak ve Ferit Sünneli’yi ne çabuk unuttunuz… Aracın adı Mia idi. 2010 yılında o zaman başbakan olan sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elektrikli otomobil MİA’yı kullanmış ve şehir trafiğine bile çıkmıştı oysa… MİA, Avrupa’da cirit atıyor şimdilerde… 2-3 liralık şarjla 150 kilometre gidiyor… Fransızlar akıllı da biz neden destek veremedik anlayamıyorum. Takoz olanlar kim?

Beyin göçü’nde neden ilk sıralardayız? Açıklayabilir misiniz?

Fason üretim yapanlara sanayici denilen bir ülkede kim, nereye kadar bilimden yana olabilir?

2012 yılı verileri… 0 yıl üretilen bilgilerin toplamı bundan önceki 7 milyon yılda üretilen bilgilerin toplamından fazla. Bu müthiş bir geleceğe ışık tutuyor. Daha az konuşup daha çok yapmamız, üretmemiz gerek. Sanal sistemlerle artık algılarınız bile değişiyor, değiştiriliyor.  

Genostic bilgi gerek artık. Sosyal ve ekolojik açıdan en değerli varlık insan olduğuna göre; teknoloji çağında aklın gözlere indiğini de bilmeliyiz. Türkiye’de tarih, sanat ve bilim alanında atılımlar olmalı. Bilenlerin değer gördüğü yıllar başlamalı.

Tüm bunları ‘dünyanın en büyük bilim şenliği’ için anlattım.

Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda yarın ve 7-8 Mayıs tarihlerinde Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğinde yapılacak 5. Bilim Şenliği, bilime gönül veren herkesi Merinos Park’ta buluşturacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin verdiği bilgiye göre; Türkiye ve dünyada bu kadar geniş kapsamlı başka bir bilim şenliği yok. 57 üniversite ve 67 şehirden bin 360 proje başvurusu yapılmış bile. Hedef yeni icatlar, kreatif, bilime gönül vermiş bir yeni nesil…  

Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da ‘Bilim Şenliği’nin artık bir Bursa markası haline geldiğini belirtmiş toplantıda. Çok eskilerden tanırım kendisini. Çalışkan, tuttuğunu kopartan, aklını duygularının önüne almış bir arkadaşım. Bilime gönül vermesi, desteklemesi ve doğru projelere kucak açması şaşırtmadı.

TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Kuark dijital, CLK Uludağ Elektrik, Eker, EMKO ve Pırlant Saatçilik tarafından desteklenen ‘Çevre ve Enerji’ başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği, yıl da Türkiye’nin 4 yanından bilim meraklılarını biraraya getiriyor.

5 yaşında bile mucit olduğunu öğrendim ve çok sevindim. Ödüllü yarışma da şenliğin tadı tuzu olacak eminim.

İcat çıkaran herkese kucak açılmalı; Türk vatandaşı olmasa bile!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.