Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beslenme tarzının sağlığa etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2017 00:01

Bugünkü yazımda sizlere 29 Ağustos tarihinde Lancet isimli ünlü Tıp dergisinde özet olarak yayınlanan büyük bir çalışmadan söz etmek istiyorum.

Beş kıtadan 18 ülkeyi kapsayan, 10 yıl süren ve135 335 kişiyi kapsayan büyük çaplı çalışmada çok tartışmalı bir konu ele alınmış.

PURE adı verilen bu çalışmada beslenme ve sağlık arasında nasıl bir bağlantı olduğu araştırılmış. Çalışma iki temel bölümde yapılmış.         

Bu bölümlerden birinde karbonhidrat ve farklı türlerden yağ tüketimi ile hem kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği oranları, hem de bu hastalıklardan ve tüm nedenlerden ölüm oranı arasındaki bağlantı araştırılmış. Çalışmanın diğer bölümünde ise aynı araştırma sebze, meyve ve bakliyat tüketimi için yapılmış.

Protein, yağ ve karbonhidratlardan oluşan günlük gıda alımında bu gıdaların hangi oranlarda enerji ihtiyacını karşıladığı dikkate alınarak, çalışma katılımcıları en azdan en yükseğe olacak şekilde gruplara ayrılmış.

Beslenmede seçilen gıda ile sağlık arasında belirlenen bağlantılara bazı örnekler vermek istiyorum.

Yüksek oranda karbonhidrat tüketen grupta herhangi bir sebebe bağlı ölüm oranı (total mortalite) diğer gruplara göre yüksek bulunmuş.

Yüksek oranda karbonhidrat tüketimi ile kalp krizi ve felç gibi kalp damar hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı ölüm arasında bir bağlantı bulunmamış.

Yüksek oranda yağ kullanan kişilerde yağın tipine bakılmaksızın her hangi bir sebebe bağlı ölüm oranı daha düşük bulunmuş.

Yüksek oranda doymuş yağ ( katı yağ ) tüketen grupta felç riski diğer gruplardan daha düşük bulunmuş.

Yağ tüketimi ve yağın doymuş ya da doymamış yağ olması ile kalp damar hastalıklarından ölüm riski ve kalp krizi arasında bir bağlantı bulunmamış.

Yüksek oranda ( günlük 375 - 500 gram ) meyve, sebze ve baklagil tüketenlerde, bu gıdaları az tüketenlere oranla, hem kalp damar hastalığına bağlı veya her hangi bir nedene bağlı ölüm oranı hem de kalp damar hastalığına yakalanma riski daha düşük bulunmuş.

Meyve tüketimi yüksek olanlarda hem kalp hastalıklarına hem de başka nedenlere bağlı ölüm oranları daha düşük bulunmuş.

Baklagilleri yüksek oranlarda tüketenlerde kalp dışı nedenlere bağlı ölüm oranları daha düşük bulunmuş.

Çiğ sebze tüketenlerde pişmiş sebze tüketenlere oranla tüm sebeplerden ölüm oranı daha düşük bulunmuş.

Beslenme ve diyet konusunda bugüne kadar ortaya atılan iddiaların ve önerilerin bu çalışmaların ışığında yeniden gözden geçirilmesi gerektiği açıktır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.