Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

( BES ) Bireysel Emeklilik Sistemi ( II )

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2016 00:00
Şirket ve Plan Seçerken

Giriş Aidatı, Yönetim Gider Kesintisi ve Ara Verme Kesintileri

Emeklilik şirketi, yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırmanız ve aynı şirkette başka bir bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmeniz olmaması durumunda sizden giriş aidatı talep edebilir. Giriş aidatı peşin, azami 1 yıl içinde tahsil edilmek üzere taksitli veya ertelenmiş olarak alınabilir.

Ayrıca emeklilik şirketlerinin, giderlerini karşılamak amacı ile yatırdığınız katkı payları ile birikiminiz üzerinden yönetim gider kesintisi yapma hakkı bulunuyor.

Buna ek olarak, vadesinde ödemediğiniz katkı payının ödeme tarihini müteakip 3 ay içinde hesabınıza herhangi bir ödeme yapmamanız durumunda ödemeye ara verdiğiniz kabul edilir. Ödemeye ara vermeniz halinde ara verme süresi boyunca birikiminizden ek yönetim gideri kesintisi yapılabilir. 1 yıl boyunca ödemeye ara verme durumunda bireysel emeklilik hesabınıza ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine ödenen sabit giderler birikiminizden indirilebilir.

Sözleşmenizin ilk 5 yılında; giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ve ara verme kesintileri toplam tutarı, her bir yıl için ilgili takvim yılının ilk altı ayında 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamaz. Sözleşmenizin 6. yılı ve sonrası için ilgili kesintisiler yapılmaz. Emeklilik veya zorunlu ayrılma durumları haricinde, 5 yıldan önce sözleşmenizi sonlandırmanız halinde, bu maktu tutarın sözleşmenizin 5. yılı sonuna kadar olan süreye karşılık gelen ve ayrılma tarihinize kadar şirketçe tahsil edilmemiş olan kısmı, şirketçe bireysel emeklilik hesabınızdaki birikiminizden ertelenmiş giriş aidatı şeklinde indirilebilir.

Şirketiniz, sözleşmenizin ilk 5 yılında her yıl için yapılan kesintilerin, yukarıda belirtilen kesinti üst sınırlarını aşıp aşmadığını kontrol eder.

İlgili sınırlamaların aşıldığının tespiti halinde aşan tutar ilgisine göre tarafınıza veya emeklilik hesabınıza 5 iş günü içinde iade edilir.

 

Sözleşme Türleri

Bireysel Emeklilik Sözleşmesi

Katılımcı ve şirket taraf olarak yer alır, bireysel emeklilik planına bağlı olarak kurulur. Sözleşmeden kaynaklanan haklar kural olarak katılımcı tarafından kullanılır.

Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik Sözleşmesi

Katılımcı ve emeklilik şirketi taraf olarak yer alır. Bireysel sözleşmelerden farkı, işveren, dernek, vakıf gibi bir tüzel kişiliğin, planın müzakeresi, işletilmesi ve uygulanmasına yardımcı olmasıdır.

Sözleşmeden kaynaklanan haklar kural olarak katılımcı tarafından kullanılır.

İşveren Grup Emeklilik Sözleşmesi

Bir istihdam ilişkisine dayalı olarak çalışanları ya da üyeleri adına katkı payı ödeyen tüzel kişi, “sponsor kuruluş” sıfatıyla sözleşmede taraf olarak yer alır.

Fon dağılımı-plan değişikliği ve aktarım hakları hak kazanma süresi sonuna kadar kural olarak sponsor kuruluş tarafından kullanılabilir. Sponsor kuruluş, fon dağılımı değişikliği kullanım hakkını katılımcıya devredebilir.

Birden Fazla Sözleşmeniz Varsa

Sadece bir emeklilik sözleşmesinden emeklilik hakkı kazanmanız emekli olmanız için yeterli! Aynı anda birden fazla emeklilik sözleşmeniz olması durumunda bir emeklilik sözleşmenizden emekliliğe hak kazandığınızda diğer tüm sözleşmelerinizden de aynı anda emekli olma hakkına sahip olursunuz.

Eğer emekli olmak istiyorsanız, yürürlükte olan tüm sözleşmelerinizi birleştirmeniz gerekmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.