Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

(BES)Bireysel Emeklilik ile Hayata devam

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2019 00:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 00:12

Bilindiği gibi 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren otomatik katılıma ilişkin hükümleri uyarınca, işverenler çalışanlarını Otomatik Katılım Sistemi’ne (OKS) dahil etmekle yükümlüdür. Bu çerçevede işverenler çalışanlarının, özel sektör için prime esas kazançlarının, kamu için ise emeklilik keseneğine esas aylığın en az %3’ünü sisteme aktarırlar. Çalışanlar bu sistemde dilediği kadar kalma hakkına sahiptir.
OKS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olan, 45 yaşını doldurmamış, kamuda veya özel sektörde bir işverene bağlı olarak ücretli çalışanları (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4a ve 4c maddeleri kapsamındaki çalışanlar ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olan çalışanları) kapsamaktadır. Bu sisteme otomatik olarak dahil edilen çalışanlar sistemde kalmaları halinde, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelire kavuşurlar.

BES’ e girmek için 10 iyi neden
BES, emeklilik döneminizde size ek bir gelir sağlayarak refah seviyenizi arttırmak amacıyla sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak oluşturuldu.
Tercih ettiğiniz bir emeklilik şirketinden bir emeklilik ürünü alarak BES’e katılabilirsiniz.
Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşınızı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneğine sahip olursunuz. Birikimlerinizi toplu olarak alabileceğiniz gibi, tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dahilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak emeklilik maaşı alabilir veya hesabınızdaki tutarı belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz.

Emeklilik şirketinizin internet sitesinde sizin adınıza oluşturulan ve şifre ile girilebilen güvenli sayfadan bireysel emeklilik hesabınıza ait günlük bilgilere erişebilirsiniz. Ayrıca, bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank nezdinde tutulduğundan, bu hesaplardan da günlük olarak fon paylarınızı izleyebilirsiniz.

Emeklilik şirketiniz size, emekliliğe yönelik beklentilerinize, gelir düzeyinize ve yaşınıza uygun bir emeklilik planı teklifi sunar. Katkılarınızın hangi fonlarda değerlendirileceğini siz belirlersiniz. Herhangi bir fon tercihinde bulunmamanız durumunda ise katkılarınız mevzuatta tanımlanmış fonlarda yatırıma yönlendirilir.Fon dağılımınızı yılda 6 defa değiştirebilirsiniz.


Devlet katkısı
BES’e ödediğiniz katkı payının %25’i, hesabınıza devlet katkısı olarak ödenir. Devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’i olup 2019yılı için bu üst sınır 7.675,20 TL’dir.

Birikimleriniz, emeklilik yatırım fonlarında, Sermaye Piyasası Kurulunca denetlenen portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir.
BES’e yönelik tanıtım, pazarlama ve satış sadece lisanslı aracılar tarafından yapılabilir. Bu aracıların mesleki yeterliliği Emeklilik Gözetim Merkezi’nin yaptığı sınavla ölçülür.
BES’te düzenli katkılarınızdan ayrı olarak başlangıç katkısı ya da ara dönemlerde toplu katkı ödemeleri yapabilirsiniz. Bununla birlikte, dilediğiniz zaman ödemelerinize ara verebilirsiniz.
Dilerseniz birikimlerinizi, sözleşmenizin ilk yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en az iki yıl geçtikten sonra başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Takip eden dönemlerde ise aktarım için bekleme süresi bir yıldır.
İşverenler, grup emeklilik sözleşmeleri yoluyla çalışanlarını BES’e dahil edebilirler. Bu durumda çalışanlar adına ödenen katkı payları ücretle ilişkilendirmeksizin, ticari kazancınızın tespitinde gider olarak indirilir. Çalışanlar için ödenen katkı payları ve getirilerinden oluşan birikimler için 7 yılı aşmamak kaydı ile hak kazanma süresi tespit edebilirsiniz. Bu şekilde çalışanlarınız için motivasyon, firmanız için çalışan sadakati sağlayabilirsiniz.
Sistemin tüm unsurları denetim altındadır. Emeklilik şirketinizin faaliyetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı; fonların, portföy yöneticilerinin ve saklayıcılarının faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenir. Şirketinizin ve fonların hesap ve işlemleri yılda en az bir defa bağımsız dış denetime tabidir.

Tüm emeklilik şirketlerinin faaliyetleri, Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda günlük olarak izlenir.

Emeklilik şirketi varlıkları ile emeklilik yatırım fonu varlıkları ayrıdır. Fonun malvarlığı rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez.

Emeklilik şirketinin mali bünyesinin, katılımcıların hak ve menfaatlerini tehlikeye sokabilecek düzeyde zayıfladığının ve mali durumunun düzeltilmesine imkân bulunmadığının tespit edilmesi halinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından emeklilik şirketine yaptırım uygulanabilir.
Sözleşme süresi içinde vefat etmeniz durumunda, birikimleriniz ve devlet katkısı hesabındaki tutarınızın tümü, emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlarınıza ya da kanuni varislerinize ödenir.

Bireysel Emeklilik Sistemi´nin 21.12.2018 tarihli verileri açıklandı.
Emeklilik şirketlerinin verilerine göre katılımcıların toplam fon tutarı 76.310,2 milyon TL, katılımcı sayısı 6.878.160, otomatik katılım kapsamında çalışanların toplam fon tutarı 4.576,9 milyon TL, çalışan sayısı 5.015.835´tir. kaynak egm.org.tr

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.