Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ben” yerine, “Biz” diyenler ve hedefleri…

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2014 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2014 09:06

 

Elin oğlu, Fransız yazar Montaigne taaa 16. yüzyılda, yani 500 sene önce, “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez” demiş.

İyi de bana ne, şimdi Montaigne de nerden çıktı demeyin, açıklayacağım…

Bursa gündemi yanı sıra genel ekonomik konular derken etrafımızı, çevre illerimizin gündemini göz ardı ettiğimizden zaman zaman yakınırım. Bu anlamda takip etmeye çalıştığım illerden birisi de İzmir’dir.

İzmir eskiden beri kendisine özgü yapısı ve Ege’nin öncü şehri olması yönüyle kendi gündemini kendisi oluşturur.

2020’de yapılacak EXPO’ya talip olması da bunlardan birisiydi.

Hani şu Dünya’nın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO’ya. Başka bir deyişle “Dünya Fuarı” olan, beş yılda bir düzenlenen ve altı ay süren, katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, şirketleri olan, ilki 1851 yılında Londra’da yapılan ve 163 yıldır düzenlenen dev organizasyona. EXPO 2015, önümüzdeki yıl 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında Milano’da, EXPO 2020 ise Dubai’de yapılacak ve hatırlarsanız İzmir de EXPO 2020 için Dubai ile yarışıp 26 Kasım 2013’te yapılan ikinci tur oylamada kaybetmişti.

Ama İzmir EXPO’nun peşini bırakmıyor, hedef olarak belirlemiş bir kez.

Montaigne, “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez” demiş ya İzmir de şartları zorluyor ve şimdi 2025’de düzenlenecek EXPO’ya yeniden aday olmaya hazırlanıyor.

Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere birkaç gün önce İzmir’e giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin "EXPO 2025'e Ege Bölgesi olarak başvuralım, bölgenin ortak tarihi ve hikayesiyle bu kez başaralım" fikri, İzmir iş dünyası temsilcilerinden büyük destek görmüş.

Yeni Asır’da yer alan habere göre TÜGİAD Ege Şube Başkanı Musa Turan, MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, ASKON İzmir Şube Başkanı Zekeriya Hazırbulan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Bakan Zeybekçi’nin EXPO 2025'e bu kez tüm Ege Bölgesi olarak başvurmak için çalışma başlattıklarına ilişkin açıklamasının heyecan yarattığını dile getirip, kendilerinin de üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini vurgulamışlar.

Dünya çapında bir hedef ve sonsuz dayanışma. EXPO 2020 için İzmir’in neler yaptığını anımsayın lütfen, başvurusu bizzat dönemin Başbakanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalı mektubuyla yapılmıştı. Şimdi ayı hedefe 5 sene sonra da olsa ulaşmak için, vazgeçmeden yollarına devam etmekte ısrarlılar. Tam anlamıyla birlik ve beraberliğin güzel bir örneği. Çünkü sonuçta İzmir, tüm Ege ve ülkemiz kazanacak…

Kıskandım demiyeyim ama özenmedim desem yalan olur.

“Ben” yerine, “Biz” diyorlar ve hedefleri de belli.

Biz deyince aklıma geldi, biz mi ne yapıyoruz?

Şimdi gelelim elin oğlunun taa 500 sene önce söylediğine, hani hedefi olmayan gemiye rüzgar yardım edemezmiş ya, bizim durumunuz da şarkıdaki gibi “kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgarına” misali…

Bizim geminin vizyonu maalesef Marmara’nın dışına çıkamıyor, bırakın dünya çapında bir hedefi…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.