Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEGD’nin “Bursa Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını” Paneli…

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2016 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2016 00:09

 

 

 

Ekonomi haberlerine olan ilgi gün geçtikçe artarken, bu haberlerin hazırlanıp yorumlanması da gazetecilik mesleği içinde başlı başına bir branş oldu.

Bursa’da ekonomi haberleri alanında çalışan gazeteciler olarak geçtiğimiz aylarda Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği’ni (BEGD) kurmuştuk. Kurucu yönetim kurulunda yer aldığım BEGD ilk etkinliğini geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirdi.

Tabii ki konu Bursa ve ekonomisiydi…

“Bursa Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını” başlığıyla gerçekleştirilen ve Uludağ Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Gürsakal’ın yönettiği panele konuşmacı olarak, BTSO Eski Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı, BUSİAD Başkanı Günal Baylan,  MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ve BUİKAD Başkanı İpek Yalçın katıldılar.

BEGD Başkanı olarak toplantının açılış konuşmasını yapan sevgili Orhan Çelik, Bursa’nın sorunlarıyla ilgilenmek, söz söylemek için yola çıktığımızı ve bu etkinliğin ilk adım olduğunu dile getirdi.

Daha sonra her birisi çok kıymetli olan konuşmacılar geçmişten günümüze ve bugünden yarına Bursa ekonomisini değerlendirdiler.

Panel sırasında ben de kendimce değerlendirmeler yaptım ki, aklımdan geçenleri şöyle paylaşabilirim;

Cumhuriyet öncesinde de önemli bir üretim merkezi olan Bursa, Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan yatırımlar ve planlı sanayileşme dönemiyle birlikte 1960’ların başında Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla ve izleyen yıllarda bilhassa özel sektör yatırımlarıyla üretimdeki gücünü kanıtladı. Sanayi alanında olduğu kadar gıda tarım ve hayvancılıktan turizm sektörüne kadar mal ve hizmet üretim imkanı bulunan Bursa daha sonra ihracatta da ön plana çıkarak en çok ihracat yapılan iller arasında İstanbul’dan sonra ikinciliğe yerleşti. Bana göre bunlar Bursa’nın ilk iki sıçramasıydı. Şimdi sıra üçüncü sıçramada ve bu elbette ar-ge ile yüksek teknoloji kullanımı sayesinde olacak.

Ancak…

Bu dönem, doğal olarak konjonktürel gelişmelerin de etkisiyle ve yatırım iklimindeki olumsuzluklar nedeniyle özel sektör yatırımlarında bir yavaşlama gözleniyor. Mesela geçen yılın ilk üç ayı ile bu yılın ilk üç ayı karşılaştırıldığında Bursa’dan yatırım teşviki alan firma sayısı 44’de 42’ye gerilerken, firmaların yatırım teşviki tutarı yüzde 33 ve alınan teşvik sayesinde oluşacak istihdam da yüzde 42 oranında gerilemiş durumda. Bunların da sadece 16’sı komple yeni yatırım olup kalan 26’sı tevsi ve modernizasyon. Halbuki geçen sene aynı dönemde durum tam tersineydi ve komple yeni yatırım sayısı 26 idi… Ayrıca geçen sene 1 kişiye istihdam sağlamak için 301 bin TL tutarında yatırım yapılması gerekirken bu sene bu tutar 344 bin TL’ye yükselmiş durumda.

Evet Bursa 3. sıçramayı ar-ge ve yüksek teknoloji ile yapacak ama önce yatırım olması gerekiyor. Bu arada sanayi 4.0 da sürekli gündemden kalmalı.

Katılımcılar açısından da çok faydalı olduğunu gördüğüm BEGD panelinde Ergun Kağıtçıbaşı, Mustafa Gürses, Günal Baylan ve İpek Yalçın konuşurlarken işte bunlar geçti aklımdan.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.