Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEBKA’dan iki önemli çalışma daha(3)

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2015 10:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2015 10:40

Geride kalan iki hafta BEBKA’nın Bursa Eskişehir Bilecik illerini kapsayan 2014-2023 Bölge Planı ile ilgili çalışmasını sizlerle paylaştım.

Bu hafta sıra geldi BEBKA tarafından gerçekleştirilen İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi’nin Ekonomik Etki Analizi Sonuçlarına.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), ülkemizin en büyük ulaşım yatırımları arasında yer alan ve İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir illerini birbirine bağlayacak İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun ekonomik etki analizi çalışmasını tamamladı.

Analiz sonucunda Türkiye ekonomisinde üretilen katma değerin yarısından fazlasının elde edildiği bu coğrafyada önemli bir bağlantı koridoru oluşturacak bu Otoyol’un, bulunduğu güzergah üzerindeki mesafeleri ve ulaşım sürelerini önemli ölçüde kısaltırken bölgede üretkenlik artışına ve ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Otoyol’un hizmete açılması ile 2017-2030 yılları arasında Otoyol’un bölge ekonomisine yıllık ortalama 4 milyar TL, üretime de 2 milyar TL katkı yapacağı, bu sayede 11.400 kişiye istihdam sağlanacağı tahmin ediliyor.

BEBKA’nın konuyla ilgili açıklamasında, “Sektörel olarak incelendiğinde bölge genelinde önemli bir istihdam ve katma değer sahibi olan otomotiv sektörünün, 2017-2030 yılları arasında bölge içinde yıllık ortalama yüzde 6 seviyesinde ilave bir büyüme kaydedeceği tahmin edilmektedir. Bu büyüme, yıllık 30 bin kadar motorlu aracın üretimi anlamına gelmektedir. Benzer bir durum incelenen diğer bir sektör olan tekstil için de geçerlidir. Otoyol’un hizmete açılması ile birlikte 2030 yılına kadar tekstil sektöründe, yıllık ortalama 600 milyon TL ilave ekonomik çıktı yaratılması ve sektörde bin 240 kişi civarında bir istihdam artışı sağlanması beklenmektedir. Ayrıca yine tekstil sektöründeki büyümeye paralel olarak sektörün tedarik zincirinde de 2 bin 140 kişi dolayında istihdam artışı öngörülmektedir. Bölgemiz açısından diğer bir kritik sektör olan turizm sektörünün, Otoyol’un katkısı ile birlikte yıllık ortalama 590 bin ilave yerli ve yabancı ziyaretçi ile destekleneceği, sektörde bin 960 kişilik ilave istihdam artışı, turizm sektöründeki büyümeye paralel olarak sektörün tedarik zincirinde de 2 bin 40 kişi ilave istihdam olabileceği öngörülmektedir.” deniyor.

Otoyol etki analizine ilişkin çalışmada, ekonomik etkilerin yanında birçok sosyal ve mekânsal değişimin yaşanmasının da kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu etkilerin yerel ve bölgesel olarak iyi yönetilebilmesi adına rapor kapsamında bir dizi politika önerisi de ortaya konduğu, bölgesel, sektörel ve diğer farklı kategoriler altında ortaya konulan bu politika önerilerinin geliştirilmesinde, ekonomik etki analizinin sonuçları temel alınarak öngörülen ihtiyaçların yanında, görüşme yapılan paydaşların ve karar alıcıların ilettikleri görüş ve önerilerden faydalanıldığı, oluşturulan politika ve öneriler, bölgedeki karar alıcıların bilgisine sunulduğu belirtiliyor.

Kısacası, son 3 yazımızda belirttiğimiz hem 2014-2023 Bölge Planı ile hem de İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi’nin Ekonomik Etki Analizi ile BEBKA üzerine düşeni yapmış.

Bizden yazması, bu bilgileri ekonomik kazanca dönüştürüp kalkınmaya katkı sağlamak da özel sektörün işi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.