Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEBKA binasına kimler göz dikti?

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2020 00:00

Türkiye’de 2009 yılından sonra başlatılan kalkınma hamlesiyle beraber kurulan bölgesel kalkınma ajansları arasında yer alan BEBKA (Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı) hazırladığı projeler, yaptığı yardımlar ve hayata geçirilen çalışmalarıyla pek çok yatırımcının, gönüllünün umudu olmaya devam ediyor.

BEBKA, senelerdir kiracılık yaptığı BUTTİM iş merkezindeki yerden kurtulup, kendisine yeni bir merkezi hizmet kazandırılması adına mücadele verdi. Sonunda, Organize Sanayi Bölgesi ise DOSAB’ın hemen yanında, ulaşıma yakın, Nilüfer 23 Nisan Mahallesi’nde yer bulundu ve yerel yönetimlerinde katkısıyla bina inşaatı başlatıldı. 28 Aralık 2017 tarihinde karar alınarak Bursa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 3 bin 742 m lik bir alan Ajansın hizmet binası yapılmak üzere kullanım hakkı 30 yıllığına bedelsiz tahsis edilmiştir.  Bina inşaatının 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması planlandı.

BEBKA, son derece modern, her türlü eğitim imkanları bulunan ve ulaşım sıkıntısı olmayan bu binaya geçmek ve hizmetlerini daha da artırmak isterken, araya giren bazı kişilerce, binanın büyük bir bölümünün bir başka kamu kurumu için tahsis edilmesine yönelik işlemler başlatılmış.

Hani büyüklerimiz derler ya, “ev içinde ev olmaz” diye. İşte tam böyle bir anlayış ile karşı karşıya BEBKA kaldı bu günlerde. Eğitim, hizmet, kalite, yatırım, kamu kalkınma konuları başta olmak üzere, bölgesel kalkınma alanındaki eksiklikleri tamamlama görevi bulunan BEBKA binasına, başka bur kamu kurumu konacak.

Şimdi bakın, bu binanın başka bir kamu kurumuna tahsis edilmek istenmesinin Bursa’ya ve bölgeye getireceği zararları inceleyelim isterseniz.

OECD verilerine göre, 2018 yılı itibari ile eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerin nüfusa oranı Türkiye’de % 26,5 iken OECD ortalaması % 13 olup Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek orana sahip 2. ülke konumundadır. 2019 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre Bursa nüfusunun % 21’i 15-29 yaş arası genç nüfustan oluşmaktadır. Aynı yılın TÜİK verilerine göre Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinden oluşan TR41 Bölgesinde işsizlik oranları 15-19 yaş grubunda % 18,7 iken 20-24 yaş grubunda % 23,4 ve 25-34 yaş grubunda % 12,3 tür.

Buradan hareketle ihtiyaçları ve müdahale alanlarını tespit etmek amacıyla BEBKA tarafından TR41 Bölgesinde İl Düzeyinde Çalışmayan, Eğitim ve Öğrenimde Olmayan Gençlik (NEET) Araştırması çalışması hazırlanmıştır. Çalışmaya katılan gençlerin % 86’sı Türkiye’nin en büyük sorunu olarak işsizliği görmekte iken işsizliğin en temel nedeninin de istihdam azlığı olduğu görüşündedirler. Katılımcıların % 26,5’i işsiz kalmaya devam etmesi durumunda kendi işini kurmayı planladığını belirtmektedir. 

Girişimci potansiyeline sahip bu gençleri girişimciliğe teşvik etmek ve bu konuda finansal destek mekanizmaları oluşturmaya hedefleyen programlar oluşturulması, iş kurmak isteyen gençlere yönelik mentorluk sistemi kurulması ve girişimciliği yaygınlaştıracak merkezlerin kurulması önem arz etmektedir.  Bölgede bu ihtiyaçlara yönelik özellikle genç girişimcileri hedefleyen inovasyon ve/veya girişimcilik merkezi ya da kuluçka merkezi halihazırda bulunmamaktadır.

TR41 Bölgesi Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma Strateji çalışmasında ise Ar-Ge merkezleri ve girişimcilik ekosistemi arasında bağlantıların henüz emekleme aşamasında olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’deki genel eğilime paralel şekilde, TR41 Bölgesindeki firmalar Ar-Ge ve yenilik konusunda büyük ölçüde içsel kapasiteleri ile yetinmektedir. Çalışma bulgularında, yeni bilginin firmaya girişimciler, startaplar ve açık inovasyon yöntemleri aracılığıyla girmesi konusunda örneklere rastlanmamıştır. Firmaların startaplarla iş birliği düzeyi 10 üzerinden 2,8 ortalama ile düşüktür.

Bölgemizde üniversiteler ile firmalar arasındaki ilişkileri yürütebilecek, uygulamalı araştırmalar konusunda bir rol üstlenebilecek arayüz kurumlarına olan çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. BEBKA’nın, kritik alanlarda araştırma altyapılarının kurulumu ve gelişiminin desteklenmesi, üniversitelerde yapılan araştırmaların ticarileşme süreçlerinin etkinleştirilmesi; teknoloji odaklı firmalar için danışmanlık ve mentorluk faaliyetlerinin güçlendirilmesi amacıyla arayüz görevi üstlenmesi, bölgenin yenilik kapasitesine katkı sağlayacaktır.

Şimdi, eğri oturup doğru düşünelim. BEBKA’nın hizmetleri, eğitimleri, 7x 24 saat hizmet, proje, fikir üreten ve ülkemizin geleceğine ışık tutan çalışmalara imza atan ekibinin yanında, sabah 09.00 akşam 17.00 mesai sistemi ile çalışan bürokratik yapıya sahip bir kamu kurumunun aynı binada hizmet vermesi acaba ne kadar doğru?

Buradan, önce Bursa’yı yöneten mahalli idarecilere, BEBKA’nın ortakları olan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası yönetimine, Bursa’ya hizmet için halkımızca seçilen milletvekillerine seslenmek istiyorum, BEBKA’ya yazık etmeyin. Sadece Bursa’nın değil, Eskişehir’in ve Bilecik’in de geleceğine, ülkenin geleceğine yazık etmeyin.

BEBKA binasına taşınması istenilen Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü benim bildiğim kadarıyla eski Santralgaraj şimdiki ismiyle Kent Meydanı Fomara İş hanında 1988 yılından beri kiracı. Benim 1990’lı yıllarda görev yaptığı Bursa Hakimiyet Gazetesi de aynı binada idi. Hatta, Bölge İdare Mahkemesi de aynı binada idi. Şimdi, 32 yıldır hizmet binası sıkıntısı yaşayan bu kurumun derdini çözmek tabi ki idarenin görevi. Hizmet verdiği Sanayi Bölgeleri içinde yer bulunup, pek ala çok güzel bir bina yapılabilirdi. Yapılmadı. Yada yapılmasına kimse ön ayak olmadı.

Şimdi, BEBKA, ortaya çıkıp, kendisine modern bir hizmet binası yaparken, araya giren bazı siyaset erbaplarının (!) kendilerine ve Bakanlığa “Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nü BEBKA binasına taşıyalım” teklifleri acaba Bursa’ya ne kadar hizmet alanında katkı sağlayacak. Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğün bina ihtiyacının aynı bölgede, devletin kasasından tek kuruş bile çıkmayacak, Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından yapılması gibi bir imkan varken, neden böyle bir anlayışa pirim verildi? Senelerdir bu sorunu çözmeyip, böyle bir projeyi hayata geçirmeyen, sonunda da hazıra konmak isteyenlere acaba ne demeli?

Sıkıntı burada.

BEBKA binası BEBKA’nın olsun, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü içinde gecikmiş de olsa yeni bir yer bulunup, Odaların katkısıyla yeni bir bina yapılsın. Aslında çözüm bu kadar basit iken, bu işi dallandırıp, budaklandırılıp, BEBKa binasına göz dikmenin kime ne faydası olacak ki?....Bu iş çok mu zor?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.