Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEBKA 10 Yaşında…

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2019 00:03

On yıl olmuş…

Bir gün Bursa İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Vedat Atacan’ı telefonla aradım. Şimdi emekli oldu ve O da Resmi Gazeteyi her gün takip ederdi.

25 Temmuz 2009 tarih ve 27299 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararını konuştuk.

Yedi maddelik 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında; “Ekli “Bazı Düzey 2 Bölgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulması Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 16/6/2009 tarihli ve 2067 sayılı yazısı üzerine, 25/1/2006 tarihli ve 5449 sayılı Kanunun 3, 8 ve geçici 2 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır” deniyordu.

Aralarında TR-41 bölgesinin de yer aldığı 16 bölgede kalkınma ajansı kurulma kararı ile birlikte Kalkınma kurulunun yapısı ve teşkili, Kalkınma kurulu üyeliği, Azami personel sayısı gibi hususlar maddeler halinde sıralanıyordu.

Ben de o dönem yazdığım gazetede “Kalkınma Ajansı’nda Görev alacak Kurumlar belli oldu” başlıklı köşe yazımda bunları ifade etmiştim.

Hatta Vedat Bey ile Düzey 2 Bölgesi TR-41 olarak ifade edilen ve görev alanı Bursa Eskişehir Bilecik illerini kapsayan, Bursa merkezli kalkınma ajansı kurulmasını değerlendirirken, adının kısaltmasının da illerin isimlerinin ilk harflerinin bir araya gelmesiyle birlikte BEBKA olur herhalde diye konuşmuştuk. Nitekim öyle de oldu.

BEBKA bugün 10 yaşına ulaştı.

O tarihte, “Ajans, bölgesel kalkınmayı hızlandırmak ve kaynakların yerinde etkin kullanılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapacak” diye yazmışız ve aynen de öyle oluyor.

Ajanstan yapılan basın açıklamasında şöyle deniyor;

“2014-2023 Bölge Planı’nda ortaya konan strateji ve öncelikler çerçevesinde bölgedeki sektörel ve tematik sorunlara çözümler sunacak proje ve faaliyetleri destekleyen BEBKA, kuruluşundan itibaren turizm, sanayi, çevre, kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere 21 ayrı başlıkta mali destek programı açtı. Programlara bölgedeki kurum ve kuruluşlardan toplam 1384 proje başvurusu oldu. Tamamlanan 295 projeye 93.2 milyon TL destek verilirken, eş finansman ile birlikte 156 milyon TL’lik yatırım hayata geçirildi. Bölgede kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla yürütülen Teknik Destek Programları kapsamında ise 2011 yılından bugüne kadar 364 projeye 3.5 milyon TL destek sağlanırken projeler kapsamında 11.682 kişi eğitim aldı.  Fizibilite desteği kapsamda da 41 projeye 1,9 milyon TL tutarında destek sağlandı.”

BEBKA, proje destekleme faaliyetleri dışında planlama ve yönlendirme çalışmaları ile bölgenin gelişme eksenlerinin ve önceliklerinin belirlenmesi, sektörlerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi, çalıştayların düzenlenmesi noktasında da çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalar da bölgedeki üniversite, kamu kurumu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle geniş bir işbirliği, katılım ve danışma ağı da kullanılarak yüksek katılımcılık ilkesi ile yürütüyor.

BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de görüşlerini açıklarken “Bölgeler arasındaki ve bölge içindeki kalkınma farklarının azaltılması ve Ülkemizin kalkınması için illerimizdeki yerel kalkınma fırsatlarını dünyada gelişen bilgi ve teknolojiler ışığında ulusal ve uluslararası işbirliklerini geliştirerek ekonomik ve sosyal faydalar üretmek için kurulan Kalkınma Ajansları için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve bu süreçlerde emeği geçenlere en derin şükranlarımı arz ediyorum. Geçtiğimiz on yıllık süreçte Yönetim Kurulumuzun başkanlığını yapan Sayın Valilerimiz ile illerimizin Belediye Başkanları ve Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanlarımızdan oluşan Yönetim Kurulu üyelerimizin kararları ve yönlendirmeleriyle; Ülkemizin Kalkınma Planı ile uyumlu Bölge planımızda yer alan 2023 bölge vizyonumuzdan aldığımız güçle kuruluştan kurtuluşa geçmişin mirasını değer katarak geleceğe taşıyan, uluslararası düzeyde rekabetçi, sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi olmak için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da daha müreffeh ve güçlü bir Türkiye hedefine katkı sağlamak en büyük arzumuzdur. Bölgemizde katma değerli üretimin artmasını ve girişimcilik ekosisteminin daha verimli işlemesini temenni ediyorum” diyor.

Bu vesile ile biz de Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 10 yılını tebrik ediyor daha nice uzun yıllar görevine devam etmesi dileklerimizle birlikte iyi ki varsın BEBKA diyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.