Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramlar ve Trafik Kazaları

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2016 02:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2016 02:18


Türk Dil Kurumu'na göre kaza; "istem dışı ya da umulmayan bir olay dolayısıyla bir kimsenin, bir nesnenin veya bir aracın zarara uğraması " şeklinde tanımlanmaktadır.

(TDK, 2013).

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda trafik;" yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir şeklinde ifade edilmiş olup, Trafik kazası ise; " karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış  olan olay " şeklinde tanımlanmaktadır

(Karayolları Trafik Kanunu, 1983)

Her geçen gün trafikteki araç sayısının artması, dikkatsiz araç kullanımıyla birlikte Trafik kazalarının yaşanmasına neden oluyor.  Ramazan Bayramı’nın bitmesi ile Tatil dönüşlerinin başlaması ile Trafik yoğunluğu fazlalaşıyor.

Bayram zamanları yaşanan trafik kazalarının sayısı ne yazık kı ülkemizde çok fazla. Bu nedenle mutlaka kazalara karşı tedbir alınması gerekiyor. Bu tedbirlerin en başında Trafik kurallarına uymak aşırı hız, yapmamak hatalı solama yapmamak uykusuz yola çıkmamak ve sigorta yaptırmak geliyor.

Türkiye’de yıl bazında 1 milyona yakın trafik kazası gerşekleşiyor. Yaralanan ve yaşamını yitirenlerin sayısı da ne yazık ki çok fazla oluyor. Bu kazalar ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor ve yılda 4 milyar dolar zarara uğratıyor.

İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar geçen süreç içerisinde sosyal hayatı düzenleyen ve herkesin kesinlikle uyması gereken bazı  kurallar  belirlenmiştir

Son yıllarda oldukça önem kazanan bu kurallar arasında öncelikli olarak Trafik kuralları gelmektedir. Bu kurallar ile gerçekleştirilen düzenlemeler yalnızca trafiği değil, insan yaşamını da sistemli bir hale getirmesi bakımından oldukça önem taşımaktadır.Motorlu araçlar, yirminci yüzyılın toplumsal ve iktisadi hayatını büyük ölçüde farklılaştırarak, medeni ve modern bir hayatın başlamasını sağlamıştır.

Motorlu araçların insan hayatına etki etmeye başlamasıyla birlikte  trafik olgusu dünyanın her tarafında olduğu gibi,

Türkiye'de de zamanla artan, etkili ve acil çözümler gerektiren  bir takım problemler ortaya çıkarmıştır

Bu  problemler arasında trafik kazaları sonderece önemli bir yere sahiptir. Trafik kazaları, neden olduğu maddî zararın yanında can güvenliğini yok etmesi sebebiyle,tüm insanların dikkatini üzerinde toplayan güncel bir sosyal problem halini almıştır.

 

Trafik kazaları bir çeşit yaralanmalara  bağlı ölüm nedeni olup, bu tarz ölümlerin önemli bir bölümünü meydana getirmektedir Son zamanlarda gelişmiş pek çok devletin göstermiş olduğu gayret ve sistemli çalışmalar neticesinde, trafik kazalarının sayısı nispi olarak azalmış olmasına rağmen, gelişmekte olan devletlerde ise trafik kazaları halen önemli  bir halk sağlığı problemi olarak görülmektedir.

Bugün sona erecek olan bayram tatilinin 10 dakika erken varacağım edası ile hız yapmadan kurallara uyarak kazasız bir şekilde geçmesini temenni eder tüm yola çıkacaklara kazasız hayırlı yolculuklar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.