Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başlarken…

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2018 18:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2018 18:37

Peygamberimiz’in(s. a. v.) ifadesiyle: “Ameller (başka değil) ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur."

İnsan ne iş yaparsa yapsın ilk önce niyetini doğrultmalı, hedefini belirlemeli, iradesini sergilemeli, gerisi zaten bizim elimizde olan bir şey değil. 

Sebeplerin ötesinde mukadderatın olduğunu biliyor, sünnetüllah’ın gereği, sebepleri irademizin hakkını vererek yerine getiriyoruz. Sonra tevekkül ve teslimiyetin rahatlığına kendimizi teslim ediyoruz.

Toprağa tohum atar insan, attığı tohum neyse biçeceği hâsılatta o olur. Diken eken diken, gül eken gül biçer. 

Hayırla çıkılan yol, hayra; şerle çıkılan yol şerre götürür insanı. 

Bizde hayırla çıktık bu yola; karınca misali… Bundan sonra iyi niyetle ve faydalı olmak ümidiyle Bursa Haber Gazetesi’nde cuma günleri yazılarımızı paylaşacağız. Öncelikle bu fırsatı bize tanıyan Cüneyt Bey’e  teşekkürlerimi sunuyorum.

Herkesin söyleyecek bir sözü vardır mutlaka. Ancak söz, yerinde ve zamanında söylenmeli. 

Söz vardır insanı İnsan eder belki de sultan… Söz vezir eder rezil de… Lakin söz vezir olmak için değil, vezir etmek için söylenmeli.

Sözler insanın derdini ve meramını anlatırken yaraya parmak basmalı, başkalarına şifa niyetiyle reçete olarak sunulmalı. 

Sadece sözle değil, öz ile de  hakkın ve haklının yanında olmalı.

Öyle söylenmeli ve yazılmalı ki söz, yaratılış gayesine dokunsun, dünya ve ahret saadetine vesile olsun; ayrıştırmanın değil, kaynaştırmanın; tefrikanın değil, ittifakın inşasına ve ihyasına vesile olsun. Bu da Kur’an’ın rehberliğinde ve Resulullah’ın örnekliğinde mümkündür. 

Malumunuz yüzde doksan dokuzunun Müslüman olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Yani  yazacaklarımız malumun ilanı gibi görünse de faklı bir üslup ve dokunuşla dertlerimize bir nebze çare olabilir miyiz kaygısı ve düşüncesiyle kaleme alınacak, mensubu olduğumuz dinin bize yüklediği sorumluluğu  hatırlatmaya yönelik olacak.      

Huzur İslam’da iken, huzursuzluğun sebeplerini ahlaki kriterlerin ölçüsüyle, vicdani terazinin tartısıyla ölçmeye gayret edeceğiz. 

Niye ve nedenlerin cevabını Kur’an’a ve Resulullah’a sorup cevapları okurlarımızla paylaşacağız.

Gündemin öne çıkan problemlerini İslam'ın bakış açısına ve kadrajına göre ayarlayacağız. 

Evet, çoğu kez hayatın bizlerle iç içe olan gerçeklerini görmesek de  onun etki alanında olduğumuz bir gerçek. 

Ahlaki ve vicdani bir muhasebe, iç dünyamızın harekete geçirilmesiyle mümkündür. Buda kalplere dokunmakla sağlanır. Bu samimi dokunuş insanların fikir ve düşüncelerinin hatta inançlarının farklı oluşuyla negatif bir eğilimde olmamalı. Yapıcı bir üslup benimsenmeli. 

Günümüz ahlaki yozlaşmanın kıskacında. Değerlerin  değersizleştiği, kimlik bunalımlarının yaşandığı, inancın ve ibadetin vicdanlara hapsedildiği bir dönemden geçiyoruz. Bunu inkâr etmek mümkün değil. Böyle acil bir durumda Mevlana’nın ifadesiyle " ne olursan ol yine gel" anlayışının elzemliğine, farklılıklarımızı zenginlik görüp, ortak noktalarımızdan tutunarak konuşmanın ve yazmanın gerekliliğine inanıyoruz. 

Karanlığın aydınlığa dönüşmesi onu her daim dillere dolamakla olmaz. Işık olabilmenin gayreti içerisinde olmalıyız.

Hata ve kusurlar nedeniyle hızla dokunuşlarımız olursa bu öz eleştiri kabul edilip değerlendirilmeli, kardeşçe bir sertlik olarak algılanmalı. 

Söyleyeceğimiz her şey kendi nefsimizi adam etmek içindir. Biz öz'e doğru tembihlerde bulunurken, dinleyen ve okuyan insanların olması elbette ki bizi sevindirecek şüphesiz... 

Sözün çokluğunu göz aramaz; az olup öze dokunanı arar. O özün hangi sözde olduğunun araştırmaktır defaatle yazmak.

Bu nedenlerle bizi yoktan var eden Rabbimizden yardım talep ediyor "Bismillah" deyip başlıyoruz.

Buluşmak ümidiyle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.