Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Barbara'nın doğumu!

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2018 00:01

Bursa Devlet Tiyatrosu yeni sezona bomba gibi başladı. Hasret bitti, aşıklar buluştu. Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu oyuncuları tiyatroseverleri önce "Üç Kağıtçı", ardından da "Barbara'nın Doğumu" adlı oyunla selamladı. Ben de sevgili dostlarım Sibel Bıçakçı ve Fatma Gülpek'in davetiyle merakla beklediğim "Barbara'nın Doğumu" adlı oyun için soluğu AVP'de aldım. Ece Okay'ın yönetmen koltuğunda oturduğu oyunu gerçekten merak ediyordum. Savaşın yıktığı kadınları tiyatro sahnesinde hayat bulması nasıl olacaktı?

Işıklar kapandı perde açıldı. Yine tıklım tıklım bir salonun konuklarından biri olmaktan mutluydum. İlk önce müzik, sonrasında dekor beni çok etkiledi. Ardından oyuncular birbiri ardına çıkarak rollerini ustalıkla oynadılar. Tiyatro arkasındaki emekçiler bu kez sahne önünde sahne trafiğini başarıyla yönettiler. Sahnelerin geçişi sırasında dekorların biri gitti diğeri geldi. Oyun akıyordu. Daha da ilgiyle izliyordum. Bir Alman askeriyle Polonyalı bir kadının aşkından doğan Barbara'nın ve O'nu büyüten teyzesi Olga'nın savaş sonrası yaşadığı yalnızlık, yoksulluk ve umutsuzluk hikâyesiydi anlatılan. Tam bir dram. Duygu Ergun'un kaleme aldığı oyunda umutsuzluğun bir kadını ne hale getirdiğini net bir şekilde izledik.

AVP Devlet Tiyatrosu Müdürü ve tiyatro sanatçısı Arzu Tan Bayraktutan'a ayrı bir parantez açmadan olmaz. O nasıl bir performanstı o. Vallahi de billahi de beni benden aldı. Savaş yıllarına gittim. Bir anda Olga oluverdim. O sıkıntıları, o dertleri ben çektim. Git gelleri, sevgiye olan açlığı, istediği şefkati bir türlü bulamayışı. Acıları, kaygıları, endişeleri. Bütün bu duyguları bana geçiren sevgili Arzu'ya bravo diyorum. O nasıl bir yetenektir o. Nefessiz izledim. Kah güldüm, kah üzüldüm. Histen hise yolculuk yaptım. Müthiş bir trafikti gerçekten.

Sevgili Arzu, bir ara sahnede rol gereği hamur yoğurdu. Hamurun bir parçası sahnenin tam ortasına düştü mü? Hay Allah’ım ya. Ne güzel oyunun içine girmiştim. Ne gereği vardı şimdi bunun değil mi?  Bütün dikkatim hamura yöneldi. Aman oyuncular üzerine basacak, bastılar, ayaklarına yapıştı, düşecekler vs derken bir anda kendimi hamurla baş başa buluverdim. Allah'tan Arzu'nun parmak ısırtan performansı vardı da hamurdan uzaklaşarak oyuna geri döndüm. Alkışlarla teşekkür ettik oyunculara. Doğrusu hak ettiler de.

Ufuk Şener, Melike Ergüzen, Ege Seçkiner, Nurettin Örük, Öykü Esendemir, Erem Nalcı, Gizem Türköz, Adnan Tunalı ve Durul Can Yaman'ın rol adlığı Barbara'nın Doğumu adlı oyunu kaçırmayın derim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.