Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balkanlar Türkiye için yeni bir üretim merkezi olabilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2015 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2015 08:21
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-TOBB, Türk iş dünyasının önemli bir kurumu. Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da yurtiçinde ve yurtdışında Türk özel sektörünü başarıyla temsil ediyor. Bu arada gerek TOBB bünyesindeki kuruluşlar, gerekse yine TOBB’un kurduğu kurumlar önemli çalışmalar yapıyorlar.

Bunlardan birisi de kısa adı TEPAV olan ve 2004 yılında üretilecek her bilginin, geliştirilecek her fikrin Türkiye'nin aydınlık geleceğine katkı sağlayacağı inancıyla bir grup işadamı, bürokrat ve akademisyen tarafından kurulan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı.

TEPAV, politika önerileri geliştirmenin yanı sıra bazı alanlarda  projeler geliştirerek, gerçekleştirilmelerine katkı sağlıyor. Uygulanmakta olan kamu politikalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarında da bulunan TEPAV,  bu çalışmalarını destekleyecek eğitim programları ve toplantılar organize ediyor.

TEPAV’ın direktörlüğünü ise Bursalı bir hemşehrimiz olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesiProf. Dr. Güven Sak yapıyor.

Bugüne kadar ekonomi, yönetişim ve dış politika konularındaki önemli araştırmalara ve raporlara imza atan TEPAV’ın son çalışması Bursa’yı da yakından ilgilendiren,Balkanlar’ın Türkiye için yeni bir üretim merkezi olup olamayacağıyla ilgili.

TEPAV, Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi araştırma projesinin ilk bulgularınıTürkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’ın bulunduğu yedi ülkenin kamu, özel sektör ve akademilerinden paydaşlar katılımıylaSaraybosna’da yapılançalıştayda açıkladı.

Nihai raporu 4 Eylül 2015’de Ankara’da gerçekleştirilecek B-20 Zirvesi’nde tanıtılacak olan ve özetinde “Balkanlar, global hale gelmek isteyen Türk şirketleri için bir sıçrama tahtası olabilir”denen araştırmada;

Balkan ülkelerinin, özellikle yoğun olarak AB pazarına ihracat yapan Türk şirketleri için önemli fırsatlar sunabileceğine, işgücü maliyetlerinin Türkiye’nin neredeyse yarısı, sanayi arsası fiyatlarının ise Marmara Bölgesi’ndeki OSB’lerin 20’de 1’i kadar olduğunave bunun fırsatlar boyutuna dikkat çekiliyor.

İkili ticaret ilişkileri alanında Türkiye’nin Balkanlara orta teknoloji ağırlıklı ürünler ihraç ederken, Balkanlar’dan ise doğal kaynağa dayalı ürünler ithal edildiğinin belirtildiği raporda, Bölgede gelişme potansiyeli bulunan tekstil, otomotiv, tarım ve enerji sektörlerinin dünyada artan önemi ve bu sektörlerde potansiyel gelişme alanlarına vurgu yapılıyor. Bölgenin geleneksel imalat sanayi sektörlerinden biri olan tekstil alanında, Çin’de imal edilen ürünlerin Avrupa pazarındaki payının azalması Balkan ülkeleri için önemli bir fırsat olarak yorumlanıyor.

Türkiye ile Balkanlar arasındaki ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik politika önerileri ve proje fikirlerine de yer verilen raporda, Balkanlar girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin canlandırılması, Türkiye ekosistemi ile olası işbirliği alanları ve yöntemleri de değerlendiriliyor.

Birincil amacı Türk firmaları için Balkanlar’daki fırsatları ve Balkan firmaları için de Türkiye’deki fırsatları tanımlamak olan,TEPAV ve Bölgesel İşbirliği Konseyi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırma projesinin ilk bulguları,suyun ötesi ile tarihi ve kültürel bağları bulunan Bursalı girişimcilere yeni ufuklar açabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.