Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Albayrak güven aşıladı

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2018 00:02

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün, ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ mottosunun sahipleriyle buluştu, konuştu, sorunları dinledi ve belki de Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday adayı olacak iş insanı hakkında bilgiler aldı. Kapalı kapılar arkasındaki konuşmalar, 2019 sonrasında kenti yönetecek isimler konusunda belirleyici olabilir…

Doğrudan bir davet olmaması, gazetecileri şaşırttı. Oysa Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı’ndaki programı izleyen gazeteciler, Bakan Albayrak’ın hemen her adımında yanındaydılar; BTSO’daki protokol konuşmaları süresince de salonda kaldılar. Notlarını ve görüntülerini aldılar…

Bakan Albayrak’ın konuşması, TRT aracılığıyla tüm kanallara servis edildi… Ben de Bloomberg TV’den canlı izledim… “Şurası önemli, burası önemli, bu nokta önemli, buraya dikkat edilmeli” gibi internette yayılan kelimeleri unutmuş sayın bakan. Oldukça akıcı bir konuşma yaptığını söylemeliyim!

Konuşmasından aldığım notlardan…

"Ağustos ayı ile birlikte geniş kapsamlı spekülatif bir atakla karşı karşıya kaldık. Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmalarıyla şükürler olsun, koordinasyonla çok hızlı refleksler vererek bu sürecin birçoğunu bertaraf ettik, püskürttük.”

ENFLASYONLA MÜCADELE

“Ekonomideki etkileri teker teker yok ediyoruz. Güçlü sonuçlar alacağız. İki temel alana odaklandık. Mücadele alanımızın başına enflasyonu koyduk. Kur fiyatlaması enflasyonla mücadelemizi daha önemli hale getirdi.”

SEKTÖRLER VE DOLAR KURU

Eylül ayında fiyatlardaki anormallik dikkatimizi çekti. Eylül ayı enflasyon raporunu incelediğimizde birçok sektör dolar kurunu 8 liradan hesaplayarak fiyatlama oluşturmuş. O dönem geçti, bu süreç ortadan kalktı. Fiyatlama davranışları normale inmeli ki enflasyonda tersine trendi hissetmeliyiz. Yüzde 10 kampanyası ekim ayında başlamasına rağmen geçtiğimiz yıla yakın bir rakam çıktı.”

ÖTV ve KDV

“Türkiye ekonomisi bugün, ağustos ya da eylül ayından daha iyi durumda. Reel sektöre de iş düşüyor. Birkaç aylık fırsatçı fiyatlama davranışları geride kaldı. ÖTV ve KDV adımları attık. Güçlü bütçe disiplini kararlılığımızı sürdürüyoruz. Seçime gidiyoruz, bütçe disiplini var. Popülizm yok.”

CARİ AÇIK

Enflasyonda kasım ve aralık aylarında çok daha olumlu sonuçlar göreceğiz. Ağustos, eylül, ekim rakamlarına kabaca baktığımda cari açığın 40 milyar doların altına inmeye başladığını görüyoruz. Cari açıkta düşüş trendi böyle devam ederse yılsonunda sürpriz rakamlar görebiliriz. Türkiye yaşadığı her saldırıdan güçlenerek çıktı.”

KREDİ FAİZLERİ

“Özellikle finansal maliyetler noktasında ticari kredilerde 40-50'ler geride kaldı. Bugün itibariyle bu rakam yüzde 30'ların altına geldi. Bu yeterli mi? Daha yeni başladık. Mevduat ve kredi faizleri düşüyor. Makas çok açık, daralacak. Marj makası yüzde 10'lara dayandı."

İzlediğim kadarıyla sayın Albayrak, Bursa iş insanlarına ‘Fiyatlandırmalarınıza dikkat edin, bize güvenin, ihracat yapın, likidite akışınızı düzenleyin, üretin, kredi faizleri iniyor ona göre davranın, raporlarınızı oluşturun gelin, görüşmeye açığım” dedi…

Bir ara salondan bir takım sözler geldi; Bakan Albayrak da kişi ya da kişilere dönerek; “Keşke Türkiye’de her yer Bursa gibi olsa. İşimiz kolaylaşır” demeyi de ihmal etmedi…

Bursa, Türkiye ekonomisine katkısı tartışılmaz iller arasında ilk 3’e girer. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın öncülüğünde atılan adımları da kusura bakmayın ama kimse yadsıyamaz.

Bilimsel araştırmaya ve beyin takımlarının raporlarına göre şekillenecek bir geleceği düşlüyorum. Daha yaşanabilir kent hedefinden şaşmadan, ‘Altın Halka’yı oluşturacak olan İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’deki yatırımları akılla yönetmeliyiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.