Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bağışıklık sistemi

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2019 00:01

1981'den bu yana devam eden hekimlik hayatımda hastalarımı hastalıkları ile ilgili konularda bilgilendirmek en önemli çabalarımdan biri olmuştur. İnternetteki bilgi kirliliğinden duyduğum rahatsızlık nedeniyle son yıllarda bu gayretimi yazılı ve sanal medyada da yoğunlaştırdım.

                En çok kafa karışıklığı yaşanan konulardan biri de bağışıklığın kuvvetlendirilmesi konusudur. Bugünkü makalemde bu sistemin ne olduğunu ve ne olmadığını bir kez daha anlatmak istiyorum.

                Vücudumuzu dışarıdan giren bakteri, virüs, mantar ve yabancı maddeler gibi hastalık etkenlerine karşı 24 saat koruyan sistemin adıdır bağışıklık sistemi. Bağışıklık hücreleri ve çeşitli moleküllerden oluşan bu karmaşık sistemin nasıl çalıştığı tam olarak bilinmiyor.

                Kimi zaman bu sistem yolunu şaşırıp vücudun bazı hücrelerini yabancı, zararlı, yok edilimesi gereken maddeler gibi görererek adeta bir iç karışıklığa neden olabilir.

                Bu yazımda bağışıklık sistemi hakkında gerçekle ilgisi olmayan neler konuşulduğunu ve bunların doğrularını özetlemeye çalışacağım.

                Daha aktif bağışıklık sistemi sağlık için daha iyidir şeklindeki inanç temelsizdir. Bağışıklık sisteminin daha aktif olması demek, zehirli ya da zararlı olmayan pek çok maddeye karşı alerjik reaksiyonların olması demektir aynı zamanda.

                Bağışıklık sistemi bazen vücudun bazı doku veya organlarını yabancı gibi algılayarak saldırabilir. Söz konusu iç karışıklık örneğin tiroid dokusunda olursa Hashimoto hastalığı, pankreasta olursa Tip 1 diyabet, ince bağırsaklarda olursa Çölyak hastalığı çıkar karşımıza. Oto immun hastalıklar denir bu hastalıklara.

                Vücudun ihtiyacından daha fazla besin, vitamin ve mineral almak bağışıklık sistemini güçlendirir iddiasının gerçekle bir ilgisi yoktur. Vitamin ve mineralleri, vücutta eksik olmadıkları halde kullanmakla bağışıklık sisteminin düzeldiğine ve bunlarla hastalıklardan korunacağımıza dair tıbbi bir kanıt yoktur. Hatta ihtiyaç yokken, eksikliği yokken takviye adıyla fazla fazla vitamin alınması riskli de olabilir.

                Aşıların sağlık için riskli olduğunu söylemek doğru değildir. Dünya çapında birçok salgın hastalık aşılar sayesinde önlenebilmiştir. Aşılarla ortaya çıkacak risk, örneğin trafik kazalarındaki riskin yanında hiç gibidir. Trafiğe çıkmaktan kaçınmayıp aşıyı riskli görmek mantığa aykırıdır.

                Yaşam tarzımıza göstereceğimiz özen vücudumuzdaki tüm sistemlerin yanı sıra, bağışıklık sistemimizin de daha sağlıklı olmasını sağlar.

                Daha sağlıklı bir yaşam tarzına, dolayısıyla da daha iyi çalışan bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için bazı öneriler sunuyorum sizlere:

1. Enfeksiyonlardan korunmak için ellerimizi sık sık sabunla yıkamak.

2. Sigara içmemek.

3. Gerekli aşıları yaptırmak.

4. Meyve, sebze ve tam tahıl tüketmek. Doymuş yağ, margarin, tuz, şeker ve işlem görmüş et tüketimini sınırlamak.

5. Haftada en az 150 dakika yürüyüş yapmak.

6. Sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmak ve bu ağırlığı korumak.

7. Alkol tüketimini sınırlamak.

8. Zamanında ve yeterli uyku uyumak, yani biyolojik saate uygun davranmak.

9. Yaş ve sahip olunan risk grubuna uygun şekilde düzenli tıbbi kontrolleri yaptırmak.

10. Etleri yeterince pişirmek.

               

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.