Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

B12 Vitamini Eksikliği

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2020 00:03

Ayaklarda karıncalanma, uyuşma, yanma, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, görme keskinliğinde azalma, kolay sinirlenme, duygularda hızlı değişmeler, halsizlik, zayıflama, saç dökülmesi ve ağarması, çarpıntı, dilin parlak kırmızı görünüm alması, iştahsızlık, tat alma bozukluğu, ciltte sarama ve solma... Birbirinden çok farklı gibi görünen bu belirtilerden birinin veya bir kaçının birlikte görülmesi B 12 vitamini eksikliğinin habercisi olabilir.

B 12 vitamini kan hücrelerinin üretilmesi ve sinir hücrelerinin görevlerini yapabilmesi için gereklidir. Eksikliğinde özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapımı yavaşlar veya üretilen hücrelerin kalitesi düşer. Sinir hücrelerinin bilgi oluşturma, saklama ve nakletme görevi aksar.

Bu vitamin için başlıca kaynak hayvansal besinlerdir. Kırmızı et, yumurta ve nispeten daha az da olsa süt ve süt ürünleri başlıca kaynaklardır. Bitkisel kaynaklardan yeterince B 12 vitamini alma şansı yoktur. B 12 yönünden zengin kaynaklar yeterince tüketilemezse karaciğerdeki depolar yıllarca ihtiyacı karşılar. Fakat zamanla eksiklik belirtileri görülmeye başlar.

Gıdalarla alınan B 12 vitamini mide ve pankreas salgılarının yardımıyla gıdalardan ayrılıp kana geçebilmektedir. Bu nedenle gıdalarla yeterli vitamin alınsa bile yeterli emilimin olmadığı durumlarda da eksiklik olmaktadır. Mide veya bağırsakların bir bölümünün ameliyatla alınması, bağırsak parazitleri, kronik pankreatit, aşırı alkol alımı ve Crohn's hastalığında emilimi sağlayan salgılarda eksiklik olduğu için B 12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.

Bazı ilaçlar B 12 vitamini eksikliğine neden olabilmektedir. Şeker hastalığının tedavisinde çok önemli bir yeri olan Metformin içeren ilaçlar, bazı tüberküloz ve epilepsi ilaçları ve mide koruyucusu adıyla gereğinden çok kullanılan bazı mide ilaçları da aynı sonuca neden olabilmektedir.

Vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırması sonucunda intrensek faktör denilen bir maddenin mideden salgılanamadığı durumlarda da B 12 vitamini emilimi gerçekleşemez.

Bu hastalığın teşhis ve tedavisi oldukça kolaydır. Basit bir kan testiyle teşhis konmaktadır. Tedavi ise hastanın durumuna göre tablet veya iğne ile yapılmaktadır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.