Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aykırı kadın değerler

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2018 00:01

Dini inancımıza göre baktığımızda da dünyayı kendi fikrimize göre aklımız yettiğince de araştırdığımızda her yaratılanın çift yaratıldığını görürüz Erkeğin yanına kadını yaratan Yüce Allah ikisinin de özelliklerini farklı kıldı fakat bir bütün olarak birbirlerini tamamlayacak özelliklerle donattı. Ave Yaradan insan için yaratılmışların en üstünü diye nitelendirdi. Gerçekten insan vücuduna bakınca bu mükemmelliği rahatlıkla kavrayabiliyor. Cahil toplumlarda ise asırlardır kadınların ötelendiği ve geri planda bırakıldığını gördük okuduk oysa kimi kadınlar vardır buna isyan edercesine başkaldırarak tabuları yıkmıştır işte bu yazımız bu örneklerden yalnızca birini ifade etmeye çalışacağız.

 

1967 Boston Maratonu'nda Jock Semple isimli bir insan müsveddesi tarafından saldırıya uğramış kadın maratoncu. sporda kadın-erkek eşitliği üzerine hareketlenme yaşayan o günlerin sembollerinden biridir.

Yalnızca Erkeklerin Yarıştığı Boston Maratonu’nda Koşan İlk Kadın: Kathrine Switzer.

1967 yılında yalnızca erkeklerin yarıştığı ve kadınların koşmasına izin verilmeyen Boston Maratonu’nda koşan ve kadın hakları kahramanı olan Kathrine Switzer bitiş çizgisini 50 yıl sonra 70 yaşında yine geçti. Kadınların spor müsabakalarında yer almalarında büyük bir rol oynayan Switzer’in son skoruysa gençlere taş çıkartacak şekildeydi. Kathrine Switzer 1967 yılında yalnızca erkeklerin koştuğu Boston Maratonu’nu tamamlayarak kadın hakları hareketinin sembol isimlerinden biri oldu. Switzer’in yarışa katılan ilk kadın olma öyküsü de bir hayli ilginç… 67 yılındaki yarışa katılmak için kayıt işlemlerini yapan Kathrine, ismini KV Switzer olarak yazdığı için yetkililer tarafından fark edilmiyor. Başlangıç çizgisinde de gözlere çarpmayan Kathrine, birkaç kilometre sonra bir görevli tarafından fark ediliyor ve yarışı bırakması için saldırıya uğruyor. Gözü dönmüş görevli, bir kadının maratonda koşamayacağını söyleyerek onu omzundan çekiyor ve “yarışımdan defol” diye bağırıyor. Kathrine’in bu görüntüsü kadın hakları tarihine çarpıcı bir şekilde geçti.

Kathrine “eğer o an vazgeçseydim kimse kadınların da uzun mesafe koşabileceklerini, koşmaya hakları olduğunu düşünmeyecekti. Benim yalnızca yeteneksiz bir palyaço olduğumu düşüneceklerdi” diyor. Aynı yıl Bobbi Gibb isimli bir başka kadın da maratona sızarak yarıştı ancak Switzer resmi olarak kayıtlı olan tek kadın koşucu oldu. Tüm bu olayların ardından Boston Maratonu’na kadınların katılımına resmi olarak tam 5 yıl sonra 1972 yılında izin verildi. Şimdiyse ABD’deki maraton koşucularının yüzde 58’ini kadınlar oluşturuyor. Bu olayın üzerinden tam 50 yıl sonra Kathrine Switzer geçen gün düzenlenen Boston Maratonu’nda tekrar koştu… Bu kez kadınların desteği ve sloganları eşliğinde yarışa başlayan Kathrine startı da verdi. Kathrine son koşusunda ilk maratondaki numarası olan 261 numarayı giydi. 70 yaşındaki Switzer’in skoruysa ilk yarıştığından yalnızca 25 dakika daha geç oldu ve 4:44:31 gibi bir sürede maratonu tamamladı. Koştuğu ilk ve son koşuyu “tıpkı gece ve gündüz kadar birbirinden farklı” diye tanımlayan Kathrine, gördüğü desteği “yaşadığım en duygusal tecrübelerden biriydi” şeklinde paylaşıyor. Kadınların maratonda koşmaları için öncü olan Switzer hayatı boyunca 30 maraton koştu ve 1974 yılında New York’ta düzenlenen maratonu 3:07:29 gibi süreyle tamamlayarak birinci oldu.
 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.