Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk Stadyumu ve Millet bahçesi

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2020 00:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2020 00:39

Corona virüsü sebebiyle uzun zamandır kültürparka gidememiştik, cuma akşamı bir kaç dost ile Orman çay bahçesinde buluşup sohbet etmek için anlaştık. Görüşme saatine yakın Altıparmak caddesinden kültürparka doğru aheste, ahesta sallanıyorum. Bir zamanlar Bursa nın en ünlü ve en işlek caddelerinden biri olan Altıparmak caddesinde pek kalabalık yok, çocukluğumdan bu yana bildiğim ve aşina olduğum bu cadde o, eski şatafatlı günlerinin çok, çok uzağında, sağa sola bakarak hüzünle boş dükkanlar görüyorum, oysa geçmişte bu cadde de bir dükkan tutmak için dünya hava parası vermeniz gerekirdi. Çocukluğumuzda her hafta uğradığımız Büyük ve Küçük Yazıcı, Burç sinemaları klasik mekanlarımızdı, Yazıcı sinemalarının yerini alan Çetinkaya mağazasına hüzünle bakıp yürümeye devam ediyorum.

Göz aşinası olduğumuz eski Bursa Atatürk stadyumuna ezber bir bakış atıyorum ve elbette yerinde yeller esiyor, her yıl burada izlediğim Bursaspor-Galatasaray maçları, bunların haricinde Bursaspor'un farklı takımlarla yaptığı başka maçlara da gitmiştik, Bursaspor'un 2009-2010 sezonunda son hafta da kazandığı şampiyonluğun yaşandığı stadyum. Kısaca her Bursalı ve her Bursa'da yaşayan gibi bir çok anı gözünüzün önünden gelip geçiyor. Bakıp maziye dalıyorum ve keşke Atatürk stadı yıklmasaydı diye iç geçiriyorum.

Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan millet bahçesi olarak adlandırılan stadyum alanına gelip çevreye bakıyorum, akşam serinliği olmasına rağmen hiç kimse yok, yalnızca üç, beş kişi kültürpark istikametini gidiyor veya geliyor. Alıcı ve meraklı gözlerle alanı izliyorum, yeşilden çok beton yapı ve yollar var, hiç hoşuma gitmiyor. Millete bahçe olarak sunulacak yer burası asla değil ve olamazda. Yani yan tarafın da devasa Kültürpark var, işte o Kültürparkı Bursa ya ve halkına kazandıran değerli şahsiyetleri bu gün rahmetle yad ediyoruz ve 65 yıldır Bursa ya nefes aldıran ve kültür etkinliklerinin yapıldığı, ailece pikniklerin, yemek ve eğlence mekanlarının, lunaparkın olduğu kültürparkın geçmişine bir bakalım.

Bursa Reşat Oyal Kültür Parkı, 1955 senesinde Bursalılara kazandırıldı. Reşat Oyal ise o dönemin belediye başkanınıydı. Tarih boyunca Bursalılar için nefes alınacak önemli yerlerden biri olmayı başaran Bursa Kültürpark, öte yandan da pek çok eğlenceye ve festivale ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle Bursa tarihine ilişkin güçlü bir hafıza barındırdığını rahatlıkla savunabiliriz..

Toplamda 40 hektarlık bir büyüklüğe sahip olan Bursa Reşat Oyal Kültür Parkı, şehrin yeşil alan konusunda gururu olmaya devam ediyor. Lunapark ve dinlenme alanlarını da içine alan devasa bölgede toplamda 6 bin civarında ağaç bulunuyor. Bursa iline yolunuz düştüğünde mutlaka Reşat Oyal Kültür Parkı’nı ziyaret listenize eklemelisiniz. Gelin Bursa Kültürpark’a biraz daha yakından bakalım.

Son ciddi düzenlemesi 2006 senesinde merhum BŞB başkanı Hikmet Şahin döneminde gerçekleştirilen Bursa Kültürparkı, adeta yeniden elden geçerek günümüz şekline getirilmiştir. Özelikle yeşil alanların önemli ölçüde arttırılması, parka olan ilgiyi de beraberine getirmeye başladı. Kültürpark içinde çeşmeler, çocuk parkları, dinlenme yerleri ve lunapark, önemli bir yer kaplıyor. Yeşilin hayat verdiği bu özel park, görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Yakın zaman önce buraya bir de Arkeoloji Müzesi eklendi. Parkın orta bölümünde bir de göl bulunuyor. Açıkhava Tiyatrosu ise sanat severlerin her daim ilgisini çeken yerler arasında sıralanabilir.

Üstte özelliklerini anlattığımız 65 yıllık kültürpark varken bitişiğine Millet bahçesi yapmak reva mıdır.? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aslında projeyi beğenmediğini biliyoruz, kültürparkın yanında bir avuç kalan mllet bahçesinin bir önemi yok, tek doğrusu yer altına yapılan otopark evet bu ihtiyaçtır ve doğrudur.

Bursa büyükşehir belediye başkanı Alinur Aktaş'ın sonraki millet bahçesi projesi Gökdere civarı olarak açıklandı, buna evet denilebilir, fakat eskiAtatürk stadının yerine yapılan bu proje yer olarak çok yanlıştı.

Millet Bahçesi artık Bursalıların hizmetinde kısaca özetleyelim.

Bursa Atatürk Stadyumu’nun yıkılmasının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Bursa Millet Bahçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yönetimiyle katıldığı törenle hizmete açıldı.  Bursa Millet Bahçesi, yerin altındaki 480 araçlık otoparkıyla şehir merkezindeki trafiğe de nefes aldıracak. Koşu pisti, termal suların aktığı şadırvanlı çeşme, yeşil alanlar, su gösteri alanları ve 500 metrekare alanlı Millet Kıraathanesi'nin bulunduğu Millet Bahçesi, şehirdeki endemik bitki çeşitliliğini de ortaya koyan bir botanik alan görevi görüyor. Bursaspor'un 2010 yılındaki efsane şampiyonluğunu yaşadığı ve 5. büyük unvanını alışının mekanı da olan Millet Bahçesi, Bursaspor köşesiyle de insanlara güzel hatıralarını tekrar canlandırma imkanı sunuyor.

...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.