Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk Anıtı’nın arkasındaki Defterdarlık binası belediyeye

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2017 00:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2017 00:19

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), 43. kez düzenlediği ‘Ortak Akıl ve İstişare Toplantısı’nda işverenlere olduğu kadar Bursa’ya ve Bursalılara da müjdeler vardı.

Dünkü yazımda; ‘süper destek paketi’ içindeki ayrıntıları yazmıştım. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sunumları içinde yer alan ayrıntılara değineceğim bugün… Bu arada ev sahibi olarak bakanlarla yakından ilgilenen BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın toplantıdaki sözlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum…

Konsey ve komite başkan ve üyeleri ile Bursa iş dünyasından Faik Çelik ve Celal Sönmez gibi isimlerin de yer aldığı toplantı, oldukça verimli geçti… Burkay, akılda kalıcı ve geleceğin şekillenmesinde önemli ayrıntıları içeren konuşmasında; yapılan düzenlemelerle işverenler üzerindeki yükleri hafifleten ve süreçleri basitleştiren yenilikçi adımlar için her iki bakana da teşekkür etti. Bu arada Burkay’ın Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ‘Cazibe Merkezleri Programı’na değinmesi de yerindeydi…

Burkay’ın konuşma metnini 8 ayrı başlıkta toplaması ve sık sık bakan Ağbal’a eğilerek açıklayıcı sözler söylemesi kimsenin gözünden kaçmadı. Bir rapor olarak da bakanlara ulaştırılan ‘Güçlü Ekonomi, Güçlü Türkiye’ başlıklı konuşmada öneri ve talepler öne çıktı. Gördüğüm kadarıyla bakanlar; Ağbal ve Müezzinoğlu da söylenen hemen her şeyi not ettiler.

Burkay, öncelikle yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranında indirim istedi. Sosyal güvenlik prim oranının aşağı çekilmesi ve Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) güncel ihtiyaçlara göre yeniden gözden geçirilmesi talebi, çok yerindeydi.

Daha önce açıklanan ve 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesine karşın sanayici ve işadamlarının şikayetçi olduğu bir konu olan ‘ticari işlemlerde taşınabilir varlıkların da teminat gösterilmesinde’ sanırım aksaklıklar var ki; Burkay “Kanuni düzenleme yürürlüğe girmiştir. Geniş bir kesimin teminat sorununa çözüm olacak bu düzenlemeye tüm bankaların en kısa sürede uymasını bekliyoruz. Kur artışı nedeniyle ihracatçı şirketlerimizin döviz kredilerinde teminat farkı oluşmuş durumda. Bu sorunun giderilmesinde finans kurumlarını daha anlayışlı ve esnek davranması gerektiğini de özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

Demek ki bankalarla sanayici ve işadamları arasında şimdilik can sıkıcı olmasa da bir takım sürtüşmeler yaşanıyor. Sözlerden öyle anlıyorum. Finans kuruluşlarının kendi geleceklerini korumak adına önlemlere girişmesi normal gelse de asıl müşterilerini kaybetmemeleri gerektiği ortada. Umarım bankalara bakanlıklar aracılığı ile gereken sinyaller verilir…

3 saatlik uçak yolculuğu ile 1.5 milyar insana ulaşılan bir kentteyiz. Toplantıda, Bursa’nın, Türkiye’nin itici gücü olarak konumlandırılması da gündeme geldi; TEKNOSAB öne çıktı. Yüksek teknoloji kullanılarak üretilecek her ürünün ihraç edilmesiyle 75 milyar dolarlık hedef yakalanabilecek…

Bölgenin faaliyete başlaması için 25 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Sonrasında; ihracata 40 milyar dolar, istihdama 150 bin kişi ve araştırmaya 100 Ar-Ge merkeziyle katkı verecek. Planlamanın akılcı yapılması ve doğru sektörler gerekiyor.

Başkan Burkay, 250 milyar TL’lik kredi paketinin de bir an önce hayata geçirilmesini istedi… Herkes nefes almak istiyor demek ki… Piyasalardaki paranın artırılması, ödemelerin yapılması ve kış şartlarının yaza çevrilmesi gerek ve şart!

Gelelim başlığımıza…  

Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı. Sanayicilere destek ve teşvikleri yaklaşık 1 saat 15 dakikada anlatan Ağbal, konuşmasının bir bölümünde “Bizim Atatürk Anıtı’nın arkasında bir binamız var. Onu belediyeye vereceğiz. Müze olarak daha çok işe yarar” dedi… Ağbal ayrıca Bursa’ya şubat ayı içinde ‘İhtisas Vergi Dairesi’ açacaklarını, yatırım için artık tek bir ofise gelerek tüm işlemlerin bitirileceğini’ de söyledi…

Bu arada Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, “Tarihi Kapalı ve Açık Çarşı esnafı için bir takım iyileştirmeler’ istedi. Bakan Ağbal da, bu konuyla bizzat kendisinin ilgileneceğini söyleyerek defterine not aldı… Umarım raporda yazılanlar yerine getirilir de herkes nefes alır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.