Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asgari Ücrette Zam Pazarlığı Başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2017 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2017 00:08

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, bir başka ifadeyle asgari ücrete zam pazarlığı başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Aralık ayının ilk haftasında toplanacak.

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 1.777 TL, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1.404 TL olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınıp her ay 100 TL’lik teşvik indirimi hariç tutulduktan sonra 2.088 TL’yi buluyor. Bunun 1.777 TL’si brüt asgari ücret, 275 TL’sini sosyal güvenlik primi, 35 TL’si işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

---İş Dünyası Asgari Ücrete Desteğin Devamını İstiyor---

İşte bu aşamada ortak bir açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücrete yapılacak 2018 yılı zammının yanı sıra devlet desteğinin sona ermesinin işletmelerin rekabet gücünü negatif etkileyeceğine dikkat çekti.​

Asgari ücrete son iki senede yapılan yaklaşık yüzde 48’lik zammın ardından devlet desteği ile sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı sağlayan işveren kesimi istihdam teşviklerinin devam etmesini talep ediyor.

Hatırlanacağı gibi, 2016 yılında yapılan asgari ücret zammı sonucunda ortaya çıkan istihdam maliyetlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması amacıyla çalışanlar için aylık 100 TL destek uygulanıyor. Bu destek, özellikle asgari ücretli çalışanların yoğun olduğu küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından işletmelerin rekabet gücünün artırılması ve kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi adına olumlu sonuç doğurmuştu.

İstihdam seferberliği ile işverenlerin son bir yılda ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon kişiye yeni istihdam sağladığını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada yaşanan belirsizlikler ve özellikle bölgemizdeki karmaşaya rağmen 1,5 milyon kişiye yeni iş imkanı sağlanması önemli bir başarıdır. Türkiye tarihinde işverenlere verilen en kapsamlı istihdam teşvikleri olarak nitelendirdiğimiz destekler, işsizlik göstergelerine olumlu katkı sağlamıştır. Bu kapsamda istihdam artışlarına devam edilebilmesi için asgari ücrete verilen 100 TL’lik desteğin devam etmesi çok önemlidir” görüşünde.

Bu desteğin devlete de bir maliyeti var tabii ki…

Diğer taraftan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Türkiye’de asgari ücretin olabildiğince yüksek olmasını istediğini ama hayatın gerçeklerinin olduğunu söylemiş bir konuşmasında…

Galiba belirlenecek yeni asgari ücret yine tarafları memnun etmeyecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.