Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASELSAN

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2016 00:00

Savunma sanayimiz son yıllarda önemli gelişmeler kaydetti. Yerli silah üretiminde gittikçe artan bir oran var. Bulunduğu jeopolitik ortamdan dolayı içte ve dışta ciddi tehditlerle karşılaşan Türkiye, savunma sanayinde yerlileşme oranını özellikle son birkaç yılda hızla arttırdı. Bu oranın artışında en büyük pay sahiplerinden biri, gerçekten ciddi başarılara imza atan ASELSAN’dır. Açılımı: Askerî Elektronik Sanayii.

ASELSAN A.Ş.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı

’nın bir kuruluşu. 1975 yılında Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde faaliyetine başladı. Geliştirdiği projelerle silahlı kuvvetlerimizin gücüne güç katmaktadır.  Bu yolla savunma sanayimiz büyük oranda dışa bağımlılıktan kurtulmaktadır. Üstün zekâlı ve seçkin personeli ile ASELSAN, Türkiye’nin medar-ı iftiharı olmaya devam ediyor. Size bu kuruluşumuz ile ilgili bazı bilgileri aktarmak istiyorum.

Kara, hava, deniz ve uzay platformlarında yüksek teknoloji sistem çözümleri geliştiren Türkiye’nin lider savunma sanayi kuruluşu olan ASELSAN, kamudan gelen taleplerin karşılanmasının yanı sıra yurt dışı satışların artırılması ve mevcut bilgi birikiminin sivil sektörlere taşınmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. 

Şirketin, 1 Ocak-30 Eylül 2016 dönemine ilişkin Yönetı̇m Kurulu Faalı̇yet Raporu'na göre, 2015 yılsonu itibarıyla Türkiye’nin yıllık savunma harcaması, kur etkisi nedeniyle son 5 yılda 17,1 milyar dolardan 15,3 milyar dolara geriledi.

Yurt içindeki bu küçülmeye rağmen, yıllar itibarıyla ASELSAN'ın aldığı yeni proje sayısı arttı. Sektörün doğası gereği savunma projeleri yıllara yaygın projelerden oluşuyor, ayrıca bir sistem projesinin başlangıcından teslimatına kadar geçen süre ortalama 4-5 yıla yayılıyor.

ASELSAN'ın elinde, 30 Eylül 2016 itibarıyla imzaladığı sözleşmeler çerçevesinde 5,7 milyar dolarlık sipariş bulunuyor. Bu siparişler 2025 yılına kadar olan dönemi kapsıyor.

Şirket, ulaştığı yüksek kapasite kullanımıyla dikkati çekiyor. Üretimin büyük bir bölümü siparişe dayalı olarak gerçekleştiriliyor. Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan ürünler için Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor.

Şirket çalışmaları, "Haberleşme ve bilgi teknolojileri", "Savunma sistem teknolojileri", "Radar ve elektronik harp sistemleri", "Mikroelektronik güdüm ve elektro-optik" ve "Ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon" temel faaliyet alanlarında sürdürülüyor.

ASELSAN tüm bu faaliyet alanlarındaki üretimi sonunda, söz konusu dönemde 2 milyar 149 milyon 754 bin liralık satış rakamına ulaştı. Konsolide net satış tutarının 1 milyar 825 milyon 250 bin lirası yurt içi satış, 324 milyon 504 bin lirası ise yurt dışı satış olarak gerçekleşti.

Hedef bölge/ülkeler belirlenerek ve bu pazarlara odaklanmak sureti ile yoğun pazarlama faaliyetleri yürütülmesi, doğrudan satışın yanı sıra hedef ülkelerde ortak üretim, teknoloji transferi, platform üreticisi uluslararası firmalarla üçüncü ülkelere satışlara yönelik stratejik açılımlar şirketin sürdürülebilir büyüme hedefiyle örtüşüyor.

Yüksek teknoloji gerektiren sivil elektronik alanlarında faaliyet göstermeye yönelik yapılanma da bu hedefle paralellik gösteriyor.

Öyle anlaşılıyor ki ASELSAN, yaptığı ve yapacağı projeler ile Türkiye’ nin övünç kaynağı olmaya devam edecek.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.