Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetkisiz Gözaltıya Kamu Davası

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan ile ilgili bir gazetede yayımlanan ’teröristlere güvercin polise şahin’ başlığıyla yayımlanan haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek, yetkisi olmadan iki kişiyi...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan ile ilgili bir gazetede yayımlanan ’teröristlere güvercin polise şahin’ başlığıyla yayımlanan haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek, yetkisi olmadan iki kişiyi gözaltına alan emniyet amiri hakkında kamu davası açıldığını bildirdi.
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan’la ilgili bir gazetede ’Teröristlere güvercin polise şahin’ başlığıyla yayımlanan habere ilişkin açıklama yaptı. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada, "10 Ekim 2015 tarihinde il merkezinde gösteri yapan bir grup ’Katil devlet, katil Erdoğan’ ve benzeri sloganlar atmıştır. Olay yerinden geçmekte olan iki vatandaşımız bu gruba ‘asıl katil sizsiniz’ benzeri sözlerle tepki göstermişlerdir. Göstericilerin kendilerine tepki gösteren vatandaşların üzerine yürümek istemesi, çevrede bulunan diğer vatandaşlar tarafından engellenmiş, her iki taraf birbirinden ayrılmıştır. Bu kişilerden birisi olaydan sonra gittiği çay ocağında gözaltına alınmıştır, dolayısı ile linç tehlikesi de bulunmamaktadır. Olayda ilgili kolluk birimleri tarafından ‘katil devlet, katil Erdoğan’ sloganları atarak açıkça suç işleyen kişiler için yakalama, gözaltına alma ve benzeri hiçbir işlem yapılmadığı gibi, gösteriye müdahale de edilmemiştir. Tam aksine bu sloganları atanlar değil, onlara tepki gösterenler gözaltına alınarak karakola götürülmüştür. Bu olay nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan’a yaklaşık 3 saat sonra bildirilmiş, Cumhuriyet Savcısı Meydan bu vatandaşların hangi suçlama ile gözaltına alındıklarını sormuş, cevap verilemeyince derhal serbest bırakılmalarını emretmiştir. Ardından bu vatandaşları adliyeye davet ederek olayla ilgili mağdur sıfatıyla ifadelerini almıştır. Vatandaşlardan birisi kendisini haksız yere gözaltına alanlardan şikayetçi olduğunu beyan ederken, diğeri şikayetçi olmadığını beyan etmiştir" denildi.
Emniyet amirinin hiçbir yetkisi olmadığı halde 2 vatandaşı gözaltına aldığı için hakkında ’Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak’ suçundan kamu davası açıldığı kaydedilen açıklamada, "Cumhuriyet Savcısı Uygur Meydan olayla ilgili tarafların ifadelerini almaktan başka hiçbir işlem yapmamış, dosya memur suçlarına bakmakla görevli cumhuriyet savcısına tevzi edilmiştir. Bu arkadaşımız da hukuksuz emirle yetkisi olmadığı halde iki vatandaşı gözaltına aldıran ilgili emniyet müdürü hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak suçundan kamu davası açmıştır" ifadelerine yer verildi.
Gözaltıların, şüpheliler için uygulanabilen bir tedbir olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Gözaltı ancak şüpheliler için uygulanabilen bir tedbirdir. Hiçbir kanunda korumak ve benzeri amaçlarla mağdurun gözaltına alınması kavramı bulunmamaktadır. Bir başka anlatımla suç işlememiş olan hiçbir vatandaş kendisinin korunmak istendiği ve benzeri amaçlarla da olsa, hürriyetinden yoksun bırakılamaz, gözaltına alınarak zorla karakola götürülemez. Cumhuriyet savcılarının dahi böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan işlem açıkça hukuka aykırıdır."
CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET DAVASI
Olayın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından duyulmasının hemen ardından ’Katil devlet, katil Erdoğan’ sloganı atan kişilerin tespit edilerek, haklarında Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan kamu davası açıldığı vurgulanan açıklamada, "Olay Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından öğrenilince ayrıca ‘katil devlet, katil Erdoğan’ sloganı atan kişilerin tespit edilerek şüpheli sıfatı ile ifadelerinin alınması emri verilmiştir. Bu kişiler hakkında 2016/645 soruşturma sayılı dosyamız üzerinden Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan kamu davası açılmıştır. Olayda gazetenin devlete ve Cumhurbaşkanı’na hakaret eden kişiler yerine, onlara tepki gösterenlerin provokatör oldukları iddiası ile gözaltına aldırılmasını sorgulaması gerekirken, tam aksi bir tavır içine girmesi, üstelik bunu güya paralel yapı ile mücadele adına yapması anlaşılamamaktadır" denildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.