Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vedat Türkali alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybeden Edebiyatçı-Yazar Vedat Türkali, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından alkış ve marşlarla yüzlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.Geçtiğimiz...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybeden Edebiyatçı-Yazar Vedat Türkali, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından alkış ve marşlarla yüzlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
Geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde 97 yaşında hayatını kaybeden Edebiyatçı-Yazar Vedat Türkali için Teşvikiye Cami’nde öğle namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi. Törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Sırrı Sürreyya Önder, Sırrı Sakık, Pervin Buldan, Gülten Kışanak, Garo Paylan, Celal Doğan, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal, çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve yazar katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı tören öncesi Türkali’nin kızı Deniz Türkali ve oğlu Barış Pirhasan taziyeleri kabul etti. Duygusal anların yaşadığı taziyede, Türkali’nin kızının güçlükle ayakta durduğu görüldü. Türkali’nin cenazesi namazdan saatler önce cami avlusuna getirilirken, çok sayıda seveni tabutu başında dua edip, öpüp, dokunduktan sonra üstüne karanfil bıraktı.
“Türkali’nin ‘Bu ülkede adaletli bir barış olacak’ sözü bizim için bir talimat olarak kalacak”
Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da cenazeye katıldı. Namaz öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Vedat Türkali’nin vefatı nedeniyle başta ailesi olmak üzere bütün sevenlerine, halkımıza baş sağlığı, kendisine de Allah’tan rahmet diliyorum. Edebiyatın mücadelenin onurlu yaşamı çok görkemli bir sembolünü yitirdik ve son derecede anlamlı bir günde uğurluyoruz. Kendisi bu ülkede barışı ve huzuru görebilmek için büyük bir mücadele sürdürdü, emekleri var. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde kendisini sonsuzluğa uğurluyoruz ama herhalde bizlere bıraktığı miras yani bu ülkede adaletli bir barış olacak sözü bizim için bir talimat olarak kalacak. İnşallah ülkemizde barışı Vedat Türkali ve onun gibi düşünenlerin ve mücadele edenleri hatırına gerçekleştireceğiz. Onuruyla hakkıyla tam bir devrimci olarak yaşamıştır. Hepimize böyle bir yaşam ve ölüm nasip olur temennisinde bulunuyorum. Bu tür şahsiyetler tabi ki bir gün aramızdan ayrılırlar ama eserleriyle, fikirleriyle, yaşamıyla, yaşam pratiğiyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler. Türkiye topluma açısından büyük bir kayıptır. Bu kayıp nedeniyle üzgün olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum” dedi. HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “Bir yoldaşımızı kaybettik. Türkiye halklarının barış elçilerinden en önemlisinin kaybettik, bir de meslektaşımızı kaybettik. Bütün halklarımızın ve devrimcilerin başı sağ olsun” diye konuştu.
HDP’li ve CHP’li milletvekilleri en önde omuz omuza saf tuttu
Vedat Türkali için öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının kılınmasının ardından dualar edilerek helallik alındı. Namaz esnasında ise cenazeye katılan HDP’li ve CHP’li milletvekillerin en önde saf tuttu. Namazın kılınmasının ardından Türkali’nin cenazesi omuzlara alınarak, alkış ve marşlarla cenaze aracına götürüldü. Türkali buradan son yolculuğuna uğurlanmak üzere Zincirlikuyu Mezarlığı’na götürüldü.
Cenaze töreni sonra grup yürüyüşe geçti, arbede çıktı
Öte yandan, cenaze töreninin bitmesinin ardından cami avlusundaki kalabalık kortej halinde Rumeli Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Ellerinde kırmızı bayrak, döviz, pankart ve flamalarla sloganlar atarak yürüyen grubun önünü çevik kuvvet polisi kesti. Grupla polis arasında arbede yaşandı. Grup polis müdürleri tarafından slogan atmadan kaldırımdan gitmeleri yönünde uyarıldı. Ancak uyarılara aldırış etmeyen grup kaldırımdan yola inerek yürümeye devam etti. Bunun üzerine Rumeli Caddesi ve Halaskargazi Caddesi üzerinde grupla polis arasında kovalamaca yaşandı. Grup daha sonra çevik kuvvet polisi nezaretinde kaldırımdan yürütüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.