Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Balina Davası 16 Yıl Sonra Zaman Aşımına Uğradı

İçişleri Bakanlığının talimatıyla 2 Ağustos 2000’de hayali ihracat ve naylon faturayla vurgun yapıldığı iddiasıyla başlatılan Balina operasyonunun davası 16 yıl sonra zaman aşımına uğradı.İddianamenin tamamlanmasının ardından...

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İçişleri Bakanlığının talimatıyla 2 Ağustos 2000’de hayali ihracat ve naylon faturayla vurgun yapıldığı iddiasıyla başlatılan Balina operasyonunun davası 16 yıl sonra zaman aşımına uğradı.
İddianamenin tamamlanmasının ardından 2001 yılında başlayan ve aralarında çete lideri olduğu iddia edilen Nuri Ergin olmak üzere, bürokratlar, gümrükçüler, siyasetçiler ve iş adamlarının bulunduğu 130 sanıklı Balina davası 22’nci kez Yargıtay’dan döndü. Davaya bakan iki hakim ile sekiz sanığın yaşamını yitirdiği dava dosyasını bir kez daha ele alan İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri, 16 yıldır süren dava ile ilgili zaman aşımı kararı verdi. Mahkeme, zimmet ile ilgili suçlamalarla ilgili de beraat kararı verdi. Bir döneme damgasını vuran Balina davası böylece ortadan kalkmış oldu.
SEKİZ SANIK, İKİ HAKİM ÖLDÜ
İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesinde başlayan dava, bu mahkemenin kapatılması üzerine dosya özel yetkili mahkemeye gönderildi. Özel yetkili mahkeme de, görevsizlik kararı verince dosya İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Teşekkül oluşturarak hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürmek ve azmettirmek, zimmet, rüşvet alma verme, kara para aklama, siyasi partiler kanununa muhalefet iddiasıyla açılan Balina operasyonu davası yıllardır yıldır sürüyordu. Devlete karşı trilyonluk vurgun yapıldığı iddia edilen davada sanık olarak yargılanan Mehmet Niyazoğlu, Michel Wrzesniak, Süleyman Demiryürek, Erdem Mazhar Tunhaşlı, Ayşe Ergin, Erdinç Mayacı, Gürbüz Özkan ve Ziya Erkal davanın sonucunu göremeden vefat etti. Yine çeşitli tarihlerde davaya bakan Hikmet Kahraman ile Ahmet Utku isimli hakim de yaşamını yitirdi.
OPERASYONUN DÜĞMESİNE NASIL BASILDI?
İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde ardı ardına operasyonlar gerçekleştiren Sadettin Tantan, devletin 50 milyon TL dolandırılması üzerine, "Balina" isimli operasyon için talimat verdi. İzmir’de bulunan ve yurt dışına tekstil ürünü yerine kumaş parçaları gönderen altı tekstil şirketine baskın düzenlendi. Önceleri hayali ihracat ve naylon fatura yoluyla yapılan 50 milyon TL’lik yolsuzluk, operasyon sürdükçe vurgunun daha fazla olduğu ortaya çıktı. Naylon faturaların kesildiği 250’yi aşkın paravan şirket ortaya çıkarıldı. 23 gümrükçü görevden uzaklaştırıldı. Yolsuzluğun kilit isimleri sahte kimlikle Kanada’ya kaçma hazırlığındayken yakalandı. Hayali ihracat yaptığı iddia edilen Mehmet Niyazoğlu ise 8 Ağustos 2001 de teslim oldu. Balina operasyonu sırasında Bahri Ergin ile Karagümrük çetesinin lideri Nuri Ergin’in ilişkisi olduğu anlaşıldı. Bahri Ergin yakalandığında Ergin kardeşlerin bulunduğu Uşak Cezaevine gönderildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.