Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suriye’deki Müzelerden Yağmalanan 3 Tarihi Eser Türkiye’de Ele Geçirildi

Suriye’de yağmalanan müzelerden kaçırılan ve Suriye uyruklu şahıslar tarafından yasadışı yollarla Türkiye’ye getirilen Roma dönemine ait 3 adet tarihi eser ele geçirildi. Şüphelileri yakalamaya yönelik yapılan operasyon ise jandarma...

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Suriye’de yağmalanan müzelerden kaçırılan ve Suriye uyruklu şahıslar tarafından yasadışı yollarla Türkiye’ye getirilen Roma dönemine ait 3 adet tarihi eser ele geçirildi. Şüphelileri yakalamaya yönelik yapılan operasyon ise jandarma kamerası tarafından kaydedildi.
Edinilen bilgiye göre, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle müzelerin yağmalandığı ve müzelerden kaçırılan bazı tarihi eserlerin Suriye uyruklu şahıslar tarafından yasa dışı yollarla Türkiye’ye getirildiği bilgisi üzerine harekete geçti.
Tarihi eserlerden bir kısmının Büyükçekmece ve Çekmeköy’e getirildiği bilgisine ulaşan Jandarma Komutanlığı konuyla ilgili inceleme başlattı. İncelemelerin neticesinde tarihi eser taşındığı değerlendirilen 2 araç ve 4 şahıs takibe alındı. Ekiplerin etkin çalışması sonucu durdurulan iki araçta çarşafa sarılı halde Roma dönemine ait toplam 3 tarihi eser ele geçirildi.
Tarihi eserlerle ilgili Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nün yaptığı incelemede 80x80 ölçülerindeki mozaik üzerindeki mitolojik bir başın yer aldığı, 120x120 ölçülerindeki mozaik üzerinde Hz. Adem ve Hz. Havva tasvirinin yer aldığı ve 120x100 ölçülerindeki mozaik üzerinde ise Apollon ya da Nymphe tasvirinin yer aldığı öğrenildi.
Ayrıca yapılan incelemede taşların tümüyle orijinal olduğu ancak yer yer onarıldığı belirtildi. Müzelik değerde ve alımı satımı yasak eserlerden olduğu tespit edilen eserler, İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınırken, yakalanan 4 şahıs gözaltına alındı. Şüphelileri yakalamaya yönelik düzenlen operasyon anı ise jandarma kamerası tarafından kaydedildi.
Gözaltına alınan 4 Suriye uyruklu şüphelinin işlemleri sürüyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.