Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sultanahmet Saldırısına Ağırlaştırılmış Müebbet Ve 840 Yıl Hapis İstemi

Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen ve 12 turistin öldüğü canlı bomba saldırınsa ilişkin 18’i tutuklu 26 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Şüpheliler hakkında ağırlaştırılmış müebbetin...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen ve 12 turistin öldüğü canlı bomba saldırınsa ilişkin 18’i tutuklu 26 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Şüpheliler hakkında ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra 840 yıla kadar hapis istenilen iddianamede, canlı bomba Fadlı’nın saldırıdan 15 gün önce İstanbul’a gelerek 4 gün keşif yaptığı anlatıldı.
Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen ve 12 Alman turistin öldüğü canlı bomba saldırınsa ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 18’i tutuklu 2’si firari  26 şüphelinin yer aldı. Saldırı sırasında son anda canlı bombayı fark ederek turistleri kaçmaları konusunda uyaran tur rehberi Sibel Şatıroğlu’nun da arlarında bulunduğu 16 kişi müşteki olarak yer aldığı iddianamede saldırı eminin halen  Irak’ta bulunan IŞİD’in harici emiri Omar-Ebu Abid tarafından verildiği, canlı bomba Nabil Fadlı’nın saldırıdan 15 gün önce İstanbul’a gelerek 4 gün keşif yaptığı anlatıldı.
Patlamada kullanılan bombanın  Türkiye’ye getirilmesi ve eylemin gerçekleşmesinin 1 ay içinde tamamlandığı anlatılan iddianamede, gizliliğe üst düzeyde uyan şüphelilerin sıklıkla GSM hattı değiştirdikleri, farklı isimlerler numaralarını telefonlarına kaydettikleri ve  iletişimlerini ağırlıklı olarak Telegram, WhatsApp üzerinden kurdukları anlatıldı.
Şüphelilerin örgütsel mesajları TrueCrypt kriptolama programı ile şifrelenerek gönderdiği anlatılan iddianamede, parolalı talimatların her kişiye ayrı verildiği ve talimatların alınmasının ardından kullanılan hatların kırıldığı ifade edildi.
“PATLAYICILAR, AÇILAMAYACAK ŞEKİLDE DİKİLİ ÇANTALARDA GETİRİLDİ”
İddianamede şüphelilerden Halil Derviş’in  canlı bomba Nabil Fadlı ve yanında bulunan kişiyi içinde patlayıcı olan çanta ile sınırda karşıladığı ifade edildi. Halil Derviş’in aldığı çantayı ismini bilmediği bir kişiye teslim ettiği anlatılan iddianamede, sınırdan, muhtemelen içinde patlayıcı olan ikinci bir çantanın Türkiye’ye getirildiği ve her iki çanta da açılmayacak şekilde dikili vaziyette olduğu aktarıldı.
Patlayıcının Fevzi Muhammet Ali tarafından Şanlıurfa’dan aracındaki zulayla  İstanbul’a getirildiği belirtilen iddianamede şüpheli Rasheed Algaagan’ın kendisine teslim edilen çantayı canlı bomba Nabil Fadlı’ya verdiği belirtildi.
“TARİHİ VE TURİSTLİK YERLERİ FOTOĞRAFLAYARAK KEŞİF YAPTI”
Şüphelilerden Omar Ebu Abid’in, canlı bomba Fadlı’ya bin 500 dolar gönderdiği aktarılan iddianamede, “Canlı bomba Nabıl Fadlı, 5 Ocak’ta Geçici Koruma Kimlik Belgesi almak için parmak izi verdi. Saldırıdan 15 gün önce  Türkiye’ye gelen canlı bomba Fadlı, 4 gün  Taksim, Sultanahmet, Ayasofya, Galata Kulesi tarihi ve turistlik yerleri fotoğrafladı ve patlamanın olduğu  Dikilitaş’ta keşif yaptı. Fadıllı, Sultanahmet Camii ve  Ayasofya’nın yer aldığı fotoğrafta her 2 yeri de işaretlediği” anlatıldı.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 840 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Fadlı’nın IŞİD saflarında çok sayıda çatışmaya katıldığını belirlendiği aktarılan iddianamede şüpheliler Ahmed Darwish, Ali Alibrahem, Elhasan El Mayuf, Ayad Muneer Saud Saud, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Muhamed Khaled Hawaslı, Omar Hallom Raheem Raheem, Omran Alıbrahem, Zaher Alshal ve Zekeriya Derviş ile haklarında yakalama kararı bulunan Rasheed Alabdalah Algaagan ve Ahmet El Hasan’ın "Terör Amaçlı ve Tasarlayarak Öldürme suçuna Yardım" , "Terör Amaçlı ve Tasarlayarak Öldürmeye Teşebbüs suçuna Yardım" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya başka bir düzen getirmeye teşebbüs" suçlarından Ağırlaştırılmış müebbet ve 630 yıldan yıldan 840 yıla kadar hapis talep edildi. İddianamede, şüphelilerden Abdulrahman Faaiz Rashıd, Ehab Haıdar, Feras Douro, İbrahim Lutfı, İbrahim El İbrahim, Luay Taskiah, Majed Al Masri, Mohammed Beraa Taskeia, Mohammed Izghıb, Muhammed Isa, Muhannad Hendawi, Mulham Almunkkel ve Mustafa Sraıwel’in "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.