Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Su Doldurmaya Giden Anne Ve Kızın Öldüğü Feci Kazada Şok İhmal

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde 3 Kasım 2015 tarihinde özel bir termik santral şirketine ait santrale kömür taşıyan kamyon sürücüsü, tutuklu sanık Serkan T.’nin direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda iki...

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde 3 Kasım 2015 tarihinde özel bir termik santral şirketine ait santrale kömür taşıyan kamyon sürücüsü, tutuklu sanık Serkan T.’nin direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda iki kişinin hayatını kaybettiği kazada 2. duruşma gerçekleşti.
Zonguldak’ta geçtiğimiz yılın Ekim ayında anne ve kızının öldüğü kazada tutuklu sanık Serkan T.’nin “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma” suçundan yargılanmasına devam edildi. Hayatını kaybeden anne Havva Celep ve kızı Mürüvet Gören’in devrilen kamyonun altında kalması olayına ilişkin ikinci davada tanıklar dinlendi.
Polis memuru olarak görev yaptığını ifade eden E.K., olay günü devrilen kamyondaki takograf cihazının takılı ve çalışır durumda olmadığını söyledi. Tanık E.K., “Olay günü aracın takograf cihazının takılı ve çalışır durumda olmadığını söyleyerek bundan dolayı aracın hız ölçümünü yapamadıklarını söyledi. Tanık, takograf cihazının kaza öncesinde mi yoksa kaza neticesinde mi bozulmuş olup olmadığını bilemiyorum. Kazanın nasıl meydana geldiğine dair görgüye dayalı bir bilgim yok” dedi.
Tutuksuz sanık Aydoğan A. ise, kendisinin bakım ve onarımla ilgili herhangi bir sorumluluğunun olmadığını söyleyerek olay zamanı da senelik izinde olduğunu ifade etti.
“HALATIN KOPACAĞINI SÖYLEDİM, KAMYONU KALDIRMAM İÇİN ISRAR ETTİLER”
Vinç operatörü olarak görev yaptığını söyleyen tutuksuz sanık Turgay S. ise olaydan sonra kendisinin olay yerine çağrıldığını anlattı. 10 tonluk kapasitesindeki halatın kamyonu kaldırmaya gücünün yetmeyeceğini söylediğini ancak ısrarla çevredekiler tarafından kamyonun kaldırılması yönünde tepkiler gördüğünü ifade etti.
Çevredekilerin tepki dolu ısrarları üzerine kamyonu kaldırma çalışması yaptığını ifade eden Turgay S., şöyle dedi:
“Ben olay günü şirkette vinç operatörü olarak çalışmaktaydım, halen bu görevime devam etmekteyim, olay günü formen arkadaşım beni telefonla arayarak bir kamyonun devrildiğini, acil olarak A kapının bulunduğu yere gelmemi söyledi. Bende makinemi topladım, şirket sahasından çıktım fakat orta çok kalabalıktı, güçlükle kazanın olduğu yere geldim, oradan tonluk bir sapan getirdiler fakat ben oradaki insanlara 10 tonluk sapanın kamyonu kaldırmaya yetmeyeceğini halatın kopacağını söyledim. Fakat insanlar yaşanan kazaya oldukça tepkili olduklarından ısrarla benim kamyonu kaldırmamı istediler. Hatta bu sırada vincin arkasında bulunan şirketimin güvenlik amiri ile lojistik müdür ve formen aynı şekilde vincin bu sapanla kaza yapan kamyonu kaldıramayacağını halka anlatmaya çalıştılar fakat oradaki bir kısım insanlar ikna olmadılar ve bu üçünü dövmeye kalkıştılar. Ben de bunun üzerine mecbur kaldım ve kaldırmaya karar verdim 9 tona kadar kaldırdım artık son haddeye gelmiştim yine insanlara sınıra geldiğimi bundan sonra her an kopabileceğini anlatmaya çalıştım. Öyle ki 9 tonluk bu kaldırmam bile kamyonu ancak 1 cm yerinden oynatabilmiştir, insanlar yeniden ısrar edince ben tekrar yüklendim. Ancak bu sırada sapan gerile gerile koptu, daha sonraki aşamalarda 2 vinç daha getirtilerek ve çekme haddimiz arttırılarak kamyonu bulunduğu yerden kaldırdık. Yaralıları o zaman kamyonun altında yatmakta olduklarını gördüm.”
KAZADAN BEŞ DAKİKA ÖNCE GÖRÜŞMÜŞLER
Anne ve kızının feci şekilde hayatını kaybettiği olayda “tanık” olarak dinlenilen Halil İbrahim Ş. ise olaydan yaklaşık beş dakika önce anne ve kızın kendisi ile sohbet ettiğini söyledi. Anne ve kızıyla sohbet ettikten sonra arkadaşlarıyla sohbete daldığını ve bu sırada da kamyonun devrildiğini hatırlattı. Kamyonun altında kalan anne Havva Celep ve kızı Mürüvet Gören’i olayın ilk anı fark edemediğini söyleyen Halil İbrahim Ş. şöyle devam etti:
“Ben olay günü kaza anında kazanın meydana geldiği yere 30 metre uzaklıkta kaza yerini gören bir çay ocağında kamelyasında oturuyordum. Ben kazada vefat eden bayanları zaten 7-8 yıldır tanırdım, Kazadan 5 dakika önce ellerinde su bidonlarıyla oturduğum kamelyanın yanından geçerken bana da merhaba demişlerdi. Merhaba ne yapıyorsunuz diye sormuşlardır, ben de ’hiç abla oturuyorum’ demiştim, bunun üzerine ’her zaman çalışma olmaz biraz da oturun’ diyerek oradan ayrılmışlardı, su bidonlar doluydu, bu arada yola baktığımda bir kamyonun yolun ortasında durduğunu, kazaya karışan kamyonun ise daha geride uzaktan gelmekte olduğunu görmüştüm, bu arada 3 arkadaş olarak sohbete daldığımızdan bir an baktığımızda arkadan gelmekte olan kamyonun yolun ortasında duran kamyonun sağından geçmek isterken devrilmekte olduğunu gördüm fakat bayanların kamyonun altında kaldıklarını o an için fark edemedim. Kaza yerine gittiğimizde ancak önce görüştüğüm bayanların kamyon altında kaldıklarını anladım. Kazaya karışan kamyonun süratine ilişkin olarak görgüye dayalı bir bilgim yoktur.”
TUTUKLU SANIK HAKKINDA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Öte yandan, iddianamesini tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanık Serkan T. hakkında kullanıma elverişli olmayan ve fenni muayenesi geçen kamyonla kaza yaptığı iddiasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.
Aynı zamanda bakım, onarım ve muayeneden sorumlu olduğu iddia edilen Aydoğan A., kaldırma kapasitesi düşük halatı bağlayarak kamyonu kaldırmaya çalıştığı ve halatın kopması sonucu kamyonun ölenlerin üzerine yeniden düştüğü iddiasıyla üç yıla kadar ehliyetlerinin geri alınması ve meslekten yasaklanması talebinde bulunuldu.
Davada tanıkların dinlenmesinin ardından tutuklu sanık Serkan T.’nin üzerlerine atılı suç bakımından kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren kantların bulunması, suçun niteliği ve ölçülülük ilkesi, sanık hakkında adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı hususlar dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Tutuklu sanığın tahliye talebi de reddedilerek duruşma başka bir tarihe ertelendi.
OLAY
Olay; 3 Kasım 2015 tarihinde Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesindeki Merkez Mahallesi Trafo Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, özel bir termik santral şirketine ait santrale kömür taşıyan 67 EH 365 plakalı kamyon, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarında bulunan 57 yaşındaki Havva Celep ve 38 yaşındaki kızı Mürüvvet Gören’in üzerine devrilmişti. Feci kazada anne ve kızı hayatını kaybetmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.