Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soma Davası 9. Duruşması başladı

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu 46 sanıklı davanın 9. duruşmasına yaklaşık 55 günlük aradan sonra bugün saat 09.30’da başlanacak., Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek...

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2016 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2016 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu 46 sanıklı davanın 9. duruşmasına yaklaşık 55 günlük aradan sonra bugün saat 09.30’da başlanacak.
, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmayı takip için Soma, Balıkesir ve çevre bölgelerden gelen aileler, Akhisar Belediyesi’ne ait kültür merkezinin Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildiği salona, güvenlik çemberinden geçerek katıldı.
Duruşmaya girmeden önce şehit madenci aileleri 167 sokak Şehit Murat Öztürk Caddesi üzeri, Atatürk Parkı önünde bir basın açıklaması yaptı.
Katliamdan sermaye, siyaset ve sendika sorumludur
Şehit aileleri adına basın açıklamasını Şehit Madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak yaptı; “Bu bir işçi katliamıdır. Bunların sorumluları ise siyaset ve sarı sendikadır. Biz Soma Maden Facias’ının ilk gününden itibaren Soma Şehit Madenci Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği olarak, hem sokakta hem duruşma salonunda hukuksal olarak mücadele ediyoruz. Soma’da yaşanan bir katliamdır, bu katliam ne FETÖ’nün ne de başka birisinin sabotajı değildir. Sermaye, siyaset ve sarı sendika üçlüsünün sorumlu olduğu bir işçi katliamıdır. Tarımın tasfiyesi ile insanları madende çalışmaya mahkum eden ulusal ve uluslararası düzenlemelerin de bu katliamda payı vardır. Denetlemeleri yapmayan, yaptırmayan; katliamdan çok kısa zaman önce Eynez Maden Ocağı’nın en güvenli maden ilan eden enerji politikaları ile emek sömürüsünü var eden siyaset ve siyasetçiler de Soma katliamından sorumludur. Sermaye, Soma katliamından sorumludur. Maden işletmesi işçileri en alt eğitim düzeyi ile yer altına sokan, en temel iş güvenlik önlemlerini almayan, işçi sağlığı için gerekli malzemeleri temin etmeyen, havalandırmasının zorunlu olduğu bildiği halde binlerce işçiyi madene sokan, işçileri para kazanma aracı olarak gören, kölelik düzenini fiilen yaşatan, insan hayatını umursamayan, sermaye Soma katliamından sorumludur.
İşe alımından itibaren tamamen işveren ile birlikte hareket eden, seçimlerde işçilerin ellerine tutuşturduğu zarflar ile işçilerin şikayetlerini dinlemeyen, madende kötü koşullarda çalışmasına göz yuman, işçiler üzerinden para kazanıp işçiler için bir tek adıma dahi atmayan sarı sendika Soma katliamından sorumludur” dedi.
Öte yandan 5 Şubat 2016 günü facianın meydana geldiği madende yapılan 14 kişiden oluşan bilirkişi incelemesinin sonucunun henüz çıkmadığı bildirilirken, mahkeme başkanı Aytaç Ballı’nın duruşmayı bugün ertelemesi bekleniyor.
Davanın sanıkları
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise şunlar:
"Maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.